Nie chcę mieszać nowymi tematami więc się podepnę. Podobna sytuacja jak autora chcę kupić komodę i odbyć podróż sentymentalną

. Jednak mimo wszystko estetyka i nostalgia dla mnie jest b.ważna więc szukam tylko mydelniczki. Od początku chciałem mieć taką wersję o jakiej marzyłem i jakiej zazdrościłem znajomemu z lat dzieciństwa. To turbo, ta lepsza grafika, ta o wiele lepsza dostępność gier pomimo że 9 na 10 kumpli miało Atari . Ehh te czasy. Dlatego musi być mydelniczka z brązową klawiaturą. Co nieco popytałem, co nieco poserfowałem i pozbierałem trochę info. Mam kilka pytań.
1. Proszę o klapsa jak coś pomąciłem z wersjami i info do pytajników dotyczących rozrózniania ich:
- C64 - beżowy z brąz klawiaturą - klasyk ten z niby lepszą muzą, pierwsza seria czy oznaczana jakąś literą czy po prostu C64?
- C64ALDI - obudowa bardziej szara niż żółta (może stare żółkły i obudowa taka sama?) i jasne klawisze - te miały brak na jakimś styku napięcia 5V bodajże co uniemożliwiało podpinanie urządzeń (jakich?)
- C64C - opisany powyżej a'la Amiga czy 128
- C64GOLD-tą wersję specjalną sobie daruję bo i tak pewnie ni ma nic
- C64G - ostatnia seria klawisze zarówno brąz jak i beż - pytanie jak rozpoznać z brąz klawiaturą od wersji pierwszej i z beżową od wersji ALDI ?
2. Będę chciał kupić gotowe SD2IEC i polutować zasilanie/podłączenie. Ale jakiej wtyczki do tego szukać. Na wiki wyraźnie widać 7 bolców po okręgu i 1 w środku więc rozumiem że to 8 DIN ale znalazłem tutaj dwie wersje i pytanie która to będzie?
http://www.cyfronika.com.pl/wtyki_din.htm dzięki z góry