SkullZostałem wywołany do tablicy, więc... Nie wiem gdzie pisałem o tym, że mam problemy ze standardowym odczytywaniem z dyskietki ponieważ ich nie mam. To była jedna z pierwszych rzeczy jakie obczaiłem dzięki literaturze i zmodyfikowałem wczytując się głębiej w mapę pamięci (np: odnośnie tego co kryje się pod adresem $BA). Zrobiłęm więc loader w/g tego jak powinien wyglądać i dzięki pomocy tu na forum - loader ten w trakcie pracy poprawnie jest w stanie odtwarzać muzykę w tle na przerwaniu IRQ więc właśnie jak widać - dzięki poradom i odpowiedziom na moje pytania: uczę się i dzięki temu brnę dalej konsekwentnie do przodu. Pytam o rzeczy, na które nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi bądź też chcę rozwiać wątpliwości, nie czekam na gotowe mimo tego, że może to tak wyglądać.
Chcę napisać dobrą grę na C64, chcę zrobić ją na karcie, jest to moja praca. Dzięki Waszej wiedzy i doświadczeniu, którymi możecie się ze mną podzielić bądź nie musicie - bo nikt Wam tego robić nie każe - możecie supportować moją pracę i chęć zrobienia tego bądź też nie.
Poziom mojej wiedzy obecnie pozwala mi już na wiele - nie jest to zapewne efektywne, zoptymalizowane, ale wiem co mogę zrobić. Prezentowałem na screenach kilka rzeczy, które już działają, są to osobne skrawki. Na razie nie łączyłem ich w całość gdyż dopiero od niedawna przesiadłem się na tassa. Do tej pory wszystko pisałem w monitorze, więc czy to procedury odpowiedzialne za wczytanie i wyświetlenie planszy w odpowiedniej porze dnia, czy odczyt sprite czy grafiki multicolor, odgrywanie muzyki, którą skomponowałem - wszystkie te rzeczy są skrawkami, które muszę połączyć w całość. Zrealizowałem jakiś ekran tytułowy z muzyką, przesunięciem ekranu, animacją, sfx przy naciśnięciu klawisza ale połączenie gry RPG w całość to "grubsze" zadanie - teraz dzięki tass, połączenie tego w całość to poezja więc zapewne puszczę really-early-preview-demo

za jakiś czas. Wczoraj utworzyłem sobie mały program, który tworzy mi *.crt z include'owanego *.prg więc kreowanie czegokolwiek na cartridge wydaje mi się jasne ale już to, jak utworzyć *.prg o rozmiarze np: 64kb które będzie switchowane - jest jeszcze dla mnie zagadką, w której nie miałem okazji się rozeznać, wiem tylko o zmianie banków w $DE00+ ale jak to działa rzeczywiście - sprawdzać będę gdy znajdę wolny czas.
Dlatego zadając pytanie - jeżeli ktoś chce wyjść z inicjatywą i odpowiada mi na nie - sprawia, że nasze środowisko staje się bardziej otwarte: więcej ludzi będzie w stanie zainteresować, wkręcić w te projekty i tak trzeba działać! Popatrzcie na to co dzieje się na Atari czy Amstradzie, wspierajmy się! Do tej pory spotkałem się z Waszym wsparciem i dziękuję za to i będę pytał dalej w razie wątpliwości tym samym podnosząc swoje umiejętności i wzbogacając wiedzę - a na pewno skorzysta z tych zasobów wiedzy jeszcze wiele innych osób. Jeżeli czujecie, że Wasze odpowiedzi idą w studnię bez dna - nie ma nic bardziej mylnego.
Marabucie, dzięki za support! Zdjęcia wyślij proszę na bagozonde (małpencja) gmail.com
Pozdrowienia!