eBay próbował, nie udało mu się to w takim stopniu - mnie też trochę zawiódł. Były promocje bez prowizji, były różne akcje itp.
O tym, że Allegro idzie w stronę sklepu słychać od dawna, ale tak naprawdę nie ma alternatywy (oprócz eBay, gdzie jednak wystawiając coś 5 razy nie sprzedało mi się, a na Allegro za kwotę blisko 1/3 wyższa poszło w ciągu 1 dnia).
Był świstak - wg mnie go zepsuli, więc dla mnie już nie istnieje świstak. Z innych rzeczy to wyrastają nam jak grzyby po deszczy tablice ogłoszeniowe.
W końcu Allegro uruchamiając Tablica.pl może chce aby ludzie C2C (jak to ładnie na antywebie określili) przenieśli się z aukcji na tablice.
Próbowałem różnych portali w stylu: sprzedajemy.pl, tablica.pl, gumtree i coś tam jeszcze było. Sprzedaż i oglądalność marna. Chociaż na sprzedajemy coś mi się sprzedało.
Brakuje na rynku konkurencji, takiej mocnej jak Allegro, tak by ludzie korzystający z Allegro nie byli przerażeni idąc w inne miejsce. Konkurencja musiałaby przejąć nie tylko nas - zwykłych małych szaraczków ale także firmy, sklepy itp a tutaj trzeba posiadać dobre zaplecze aby skusić sklepy do przejścia.
Jest to realne (moim zdaniem oczywiście) ale ktoś by chyba musiał na nowy serwis aukcyjny wyrzucić duże pieniądze, przez chyba co najmniej 2 lata bez prowizji lub znikome i dostarczyć minimum takich samych narzędzi co Allegro dostarcza. Więc realne jest tylko chyba oprócz eBaya w tym wypadku nie ma opcji na nowego i całkowicie świeżego gracza.