Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)  (Przeczytany 103466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)
« Odpowiedź #1110 dnia: 10 Września 2012, 00:05 »
V-12 Facepalm \"\" Najwidoczniej nie kupiłeś żadnego komcia oryginalnego w sklepie w przeciwieństwie do mnie. Brednie gadasz sprzęt sprzedaje się z plombą gwarancyjną.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1111 dnia: 10 Września 2012, 00:14 »
Na moje ta plomba to kit - takich plomb na C64 nie było :P

Pytanie - kupił ktoś z Was kiedykolwiek w sklepie nowy C64 z taką plombą?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #1112 dnia: 10 Września 2012, 00:23 »
No ja moją naklejkę sam rozdziewiczałem więc jestem pewny że C64 był sprzedawany w sklepach z plombą owalną. Jak ktoś kupuje podróby z plombą i jiffy dosem wbudowanym to już jego sprawa w co wierzy. O wierze się podobno nie dyskutuje.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1113 dnia: 10 Września 2012, 00:28 »
V-12/Tropyx:
Z moich obserwacji wynika, że nie wszystkie Commodorki miały plomby pod postacią naklejek firmowych C=, ale raczej to dotyczy starych C64. Te naklejki musiały się pojawić wraz z wejściem C64C na rynku (mogę się mylić).

kupowałem w latach 90tych ze 3 C64C conajmniej w sklepach - każdy jeden miał naklejkę owalną srebrną... Mało tego do tej pory na allegro jak miały naklejkę to też CBMowską - więc teraz mamy rzeczywiście kolekcjonerski unikat :P:P:P podbić 6 razy cenę!!! :P:P:P
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #1114 dnia: 10 Września 2012, 00:59 »
wegi a co z tymi komodami, ktore otwor od srubki mialu zapchane plastelina w ktorej byla wycisnieta pieczatka gwarancyjna?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1115 dnia: 10 Września 2012, 08:56 »
wegi:
kupowałem w latach 90tych ze 3 C64C conajmniej w sklepach - każdy jeden miał naklejkę owalną srebrną... Mało tego do tej pory na allegro jak miały naklejkę to też CBMowską - więc teraz mamy rzeczywiście kolekcjonerski unikat :P:P:P podbić 6 razy cenę!!! :P:P:P

C64C i C64G miały plomby. Natomiast stare egzemplarze C64 nie wszystkie (przynajmniej nie przypominam sobie, by było to częste zjawisko). Na szybkiego sprawdziłem jeden egzemplarz i ani śladu po naklejce, ani po ewentualnej plastelinie.

Kisiel:
Najwidoczniej nie kupiłeś żadnego komcia oryginalnego w sklepie w przeciwieństwie do mnie. Brednie gadasz sprzęt sprzedaje się z plombą gwarancyjną.

Ale Ty nie doczytałeś dobrze tego, co ja napisałem, bo podkreślałem, że plomby były na nowszych C64! Mój pierwszy C64C też ma plombę i jest ze sklepu. Natomiast kwestia dotyczy starych Commodorków sprzed 26-30 lat (masz w ogóle takiego? bo nie odpowiedziałeś mi na pytanie) z różnych krajów. Ciekawostką jest nawet fakt, że C64 produkowane w USA w latach 82-84 nie miały naklejek-plomb na tylnej obudowie.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1116 dnia: 10 Września 2012, 09:04 »
Srebrna plomba owalna na pewno - z resztą przecież i na stacjach jest taka sama, też kupowałem ze sklepu w latach dziewięćdziesiątych i też sam rozdziewiczałem. Niekiedy była dodatkowo druga plomba (a może zamiast) - tu różny wygląd -  sprzedawcy ,  bo w końcu czemu miał serwisować wszystkie które do niego przychodzą ze owalną plombą. Zdaje się że kolega taką miał, a też na 100% kupował ze sklepu.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #1117 dnia: 10 Września 2012, 10:53 »
Kisiel:
ak ktoś kupuje podróby z plombą i jiffy dosem wbudowanym to już jego sprawa w co wierzy. O wierze się podobno nie dyskutuje.

Nie potrafisz otworzyć C64 na zatrzaski bez dotykania plomby? \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #1118 dnia: 10 Września 2012, 13:52 »
ExciterELB:
Nie potrafisz otworzyć C64 na zatrzaski bez dotykania plomby?

Takiego patentu jeszcze nie widziałem.
V-12/Tropyx:
Ciekawostką jest nawet fakt, że C64 produkowane w USA w latach 82-84 nie miały naklejek-plomb na tylnej obudowie.

Podaj źródło zbliżone do CBM to uwierzę, że ktoś wypuszczał urządzenie za kilka set dolców bez zabezpieczenia swoich interesów przez okres gwarancji. To, że nie widać kleju nie oznacza, że naklejki nie było. No pomyśl jak przedsiebiorca, po co robić koszty darmowego serwisu?

Offline ruter

• Level 3
« Odpowiedź #1119 dnia: 10 Września 2012, 14:57 »
http://allegro.pl/interfejs-sd2iec-do-commodore-c64-atmega644-i2610077262.html

Koleś od fałszywego sd2iec zaczął sprzedawać prawdziwe z atmegą 644

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1120 dnia: 10 Września 2012, 15:56 »
Psychik:
wegi a co z tymi komodami, ktore otwor od srubki mialu zapchane plastelina w ktorej byla wycisnieta pieczatka gwarancyjna?

Nic nie wiem o takich

ruter:
Koleś od fałszywego sd2iec zaczął sprzedawać prawdziwe z atmegą 644

Póki co ten sam soft jest kompilowany na różne mikrokontrolery i nie ma chyba nic co by wyróżniało czy dawało lepszą funkcjonalność (dodatkową)
 644p od 1284p ... znawcy poprawcie mnie w razie czego

V-12/Tropyx:
C64C i C64G miały plomby

no to właśnie JEST C64C

W temacie naklejki mam tyle:
Można sprzedawać co się chce ale po co głupoty z jakimiś dziwnymi plombami...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #1121 dnia: 10 Września 2012, 17:56 »
wegi:
Psychik: wegi a co z tymi komodami, ktore otwor od srubki mialu zapchane plastelina w ktorej byla wycisnieta pieczatka gwarancyjna?
Nic nie wiem o takich

Właśnie - czy takie sprzedawano w sklepach ?
Z drugiej ręki to pewnie tak, bo plomba z "kitu" to często dowód tego, że był w serwisie (w czasach gdy jeszcze były autoryzowane serwisy Commodore w PL) - mi tak właśnie zrobiono jak go przestrajano (serwis w Wawie na Pereca - pamięta ktoś jeszcze tą małą kanciapę w bloku na tyłach sklepu - blisko Grzyba ?)
-profil nieaktywny-

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #1122 dnia: 10 Września 2012, 18:32 »
KB777:
(serwis w Wawie na Pereca - pamięta ktoś jeszcze tą małą kanciapę w bloku na tyłach sklepu - blisko Grzyba ?)

a Ty gielde w domu aukcyjnym Adams na Matejki? \"\"

a co do naklejki, to ja pierdyle... czy Olo gdzies napisal, ze to jest orydzinal plomba? no jest jakies g. i tyle. uj wie kto i po co ja nakleil, ale watek sie rozwinal i teraz juz wiemy gdzie kupic lewe "plomby". nic tylko kupowac i sprzedawac. schiza na punkcie doje6ania ololollo szerzy sie... LoL

ps. stara zasyfiona komoda, ale za to z plomba jaka ma wartosc w stosunku do czystek i zadbanej komody bez plomby?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1123 dnia: 10 Września 2012, 18:59 »
Niezupełnie o olo chodzi - chodzi o perfidną socjotechnikę mającą sugerować sprzęt nowy, nienaruszany, co miałoby podnieść zaufanie do sprzedającego czy wartość sprzętu... A na końcu właśnie ze strony świranta co to czyni będzie drobnocwaniacki tekst który zacytuję od Ciebie:

Psychik:
czy Olo gdzies napisal, ze to jest orydzinal plomba?

alepoco...

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #1124 dnia: 10 Września 2012, 19:07 »
wegi:
chodzi o perfidną socjotechnikę mającą sugerować sprzęt nowy, nienaruszany, co miałoby podnieść zaufanie do sprzedającego czy wartość sprzętu...

no dobra, ale bez przesadyzmu...
jak sprzedajesz samochod, to go myjesz i wyczyscisz, co nie?
jak ktos jest ujem, to napisze jeszcze, ze nie bity...