Final 2 chyba już nawet to miał - można było grafikę z ekranu zdumpować. O ile mnie pamięć nie myli, to chyba F3 miał "driver" do portu szeregowego - tak żeby z bejzola drukować. Action Replay raczej też potrafił.
Ja drukowałem głównie teksty - spod Edytora PL (takiej "darmowej" wersji, która była rozprowadzana ze stacjami 1541II - przynajmniej w Baltonie) - ale po paru patchach (własnoręcznych), bo ten edytor polskie znaki wysyłał w trybie graficznym (wywaliłem to i zrobiłem wysyłanie w Mazovii). Mam go jeszcze gdzieś w D64

PrintFox chyba też miał własny driver do User Portu (drukowałem na nim jakieś sprawozdania z laborek w technikum). FontMaster też.
Geos - yyyyy.... tam już nie bawiłem się - bez REU i myszy i 1581 to był zbyt mały komfort pracy, do tego chciałem mieć możliwość drukowania w trybie tekstowym w LQ, a nie w graficznym.
A jak chcesz pobawić się "ręcznie" to Ci mogę podrzucić kod, który wydrukuje obrazek (właściwie samą bitmapę - np. wyciągniętą z ArtStudio monochrom) po porcie równoległym. Ale musisz mieć drukarkę zgodną z Epsonem FX chyba (ja miałem Stara LC100colour)