Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97864 razy)

Offline ExciterELB

• Level 6
Re: Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #825 dnia: 20 Lipca 2016, 09:10 »
gdybym jeszcze potrafił otworzyć pilota.
Moja lepsza połowa nie ma tyle siły co ja....

http://www.renaultforums.co.uk/17-electronics/85150-megane-ii-keycard-repair-instructions-development.html

EDIT: tudzież możesz całkowicie rozpiździć obudowę i .. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=obudowa+karta+renault&search_scope=category-77930&bmatch=s0-ele-1-4-0629

możesz kliknąć "Pomógł" :)

ja wczoraj naprawiałem zębatkę w centralnym w swojej Lali II. godzina roboty, jedno piwo, zamek chodzi jak marzenie, bez zgrzytania, po cichu i za każdym razem :) .. koszt zębatki 9.99 + EB 2.65 :D
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2016, 09:14 wysłana przez ExciterELB »

Jimmi81

• Gość
« Odpowiedź #826 dnia: 20 Lipca 2016, 09:53 »
Potwierdzam fakt, że browarek pomaga przy różnych pracach tylko trzeba uważać coby nie przesadzić z ilością ;)

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #827 dnia: 20 Lipca 2016, 11:03 »
chciałem mieć możliwość wyboru z jakiego SIDa chcę słuchać
U mnie wystarczy odpiąć jeden z nich, a drugi z automatu poleci na oba głośniki, ot taka cecha monitora Samsunga.

wg mnie efekt "stereo" najlepiej to słychać na muzyce bardziej współczesnych twórców i dedykowanej dla SIDa 8580
Bo współcześni jadą po krawędziach możliwości, albo i dalej z glitchami włącznie. Chyba z ciekawości włączę sobie dzisiaj coś z kolekcji GOTO80, choć on sam osobiście odradza słuchania jego muzyki na 6581. Początkowo się bałem, że 8580 zdominuje panoramę i będzie ściągało mi na prawo, ale nie. W wielu utworach występują dźwięki (z oscylatorów, nie chodzi mi o sample), które gra tylko 6581, a na 8580 jest cicho. Możliwe, że to przez dziurawe filtry, jeszcze nie wiem. Dopiero wgryzam się w temat.  :-\

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #828 dnia: 20 Lipca 2016, 12:11 »
Chyba z ciekawości włączę sobie dzisiaj coś z kolekcji GOTO80, choć on sam osobiście odradza słuchania jego muzyki na 6581.
Jak powiedziałem MCH że testuję Yoomp!64 i jego muzykę na prawdziwym C64 z SID6581 to dał mi do zrozumienia że to wręcz profanacja :D

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #829 dnia: 25 Lipca 2016, 23:56 »
Przekompilowałem Vice na linuksie i dodrutowałem w nim opcję 6581+8580 w trybie pseudostereo (oba na $D400). Dzięki temu będę mógł na dowolnym PC robić sobie kolekcję ciekawych sidów do odgrywania już na rzeczywistym sprzęcie.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #830 dnia: 07 Sierpnia 2016, 20:51 »
Naprawiłem 2 z 3 zasilaczy - w obu przypadkach problem z 9V AC. Po wyłamaniu dekla okazało się , że 9V jest na transformatorze.
Sprawdzenie kabli i ponowne przelutowanie - w jednym przypadku płytka nie była zatopiona w tym syfie:-)
3 zasilacz ( brak 5 V ) został dawcą kabla do zasilacza PC AT :-)

Dodatkowo okazało się , że 2 szt C64C coć szwankują. W pierwszym przypadku pokazywały się kolorowe literki nie w kązdym przypdaku , ale najlepiej było to widoczne w Action Replay zamiast białych liter na niebieskim tle jakaś brązowa kupa. Okazało sie , że jedna z nozek Vic zaśniedziała i dodatkowo syf w podstawce :-) ( acha VIC wytrzymuje odwrotne włożenie do podstawki )
Po tych zabiegach komputer działa prawidłowo.

Druga sztuka miała problem z zawiechą po włączeniu a jak już zaczęła działać to zmieniały się litery i zamiast np READY było RUADY itp
Czasem pokazywała mniejszą ilość pamięci , albo w ogóle był czarny ekran.
Problemy ze zmianą znaków nasilały się w momencie dotknięcia Sharpa.
W komputerze zainstalowałem z 18 lat temu +60kB i drugiego SID ( jakiś taki piggyback )
i trochę mi było szkoda to pruć. Ostatecznie rozdzieliłem SIDy.
Sharpowi i pamięcią poprawiłem luty na płycie i komputer wrócił do sprawności.
Przy okazji znalazłem 2 programy testujące to rozszerzenie  60kB.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #831 dnia: 12 Sierpnia 2016, 00:33 »
Zmontowałem interfejs MIDI wg projektu Hermita.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #832 dnia: 12 Sierpnia 2016, 11:18 »
5000 postow
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline PROTON

• Level 3
« Odpowiedź #833 dnia: 12 Sierpnia 2016, 18:35 »
Naprawiłem stację Atari 1050, dostała kawałek polskiej elektroniki. Wsadziłem CEMI UL1111.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #834 dnia: 15 Sierpnia 2016, 20:01 »
Ja też dziś poszedłem w polska elektronikę :-)
Commodore Plus/4 , który nie chciał współpracować ze stacja dysków dostał UCY7406

Offline Artu2tu

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #835 dnia: 15 Sierpnia 2016, 22:57 »
W miejsce po plytce drukowanej modulatora (C64C) wstawilem taki uklad:    http://oms.wmhost.com/misc/VIC-II_Lumafix_2.gif

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #836 dnia: 23 Sierpnia 2016, 01:46 »
Napisalem soft do testowania portow w CIA przy uzyciu (sprawnej) klawiatury. Latwo wychwytuje czesta usterke, tj klawiatura dziala prawidlowo a joysticki czesciowo albo wcale. Az mi sie przypomnial jeden C64, ktory mial uwalone oba CIA - nie dzialal userport (adapter 4joy cga), jeden czy ona poarty joystickow. Stacja dyskow i klawiatura dzialaly ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #837 dnia: 26 Sierpnia 2016, 17:26 »

Offline PROTON

• Level 3
« Odpowiedź #838 dnia: 26 Sierpnia 2016, 18:50 »
Tydzień temu to było, kupiłem SVI

Offline JLS

• Level 2
  • **