Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98050 razy)

Offline heniek29cr

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #525 dnia: 20 Sierpnia 2014, 11:15 »
Wreszcie doczekałem się osobnego pokoju na retro-sprzęt\"\" Wszystko podłączone do 22 led Toshiba. Ami 600 euro-scart, C64 euro-scart, PS2 componet i Dreamcast VGA Teraz można się wreszcie odprężyć w spokoju po robocie\"\"

\"retro-pokój\"

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #526 dnia: 20 Sierpnia 2014, 20:17 »
Fajnie \"\"
Jak oceniasz ten tv i współpraca z c64? Podrzucisz foty?
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline heniek29cr

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #527 dnia: 20 Sierpnia 2014, 22:18 »
Elroy
TV jest naprawdę fajny. Ja potrzebowałem telewizor do którego wszystko podłączę i wybór padł na ten model i jestem zadowolny.
Podaj liste gier czy programów to cykne Ci foty i wyśle tylko na priw wyslij mi maila to prześlę.
Pozdr.

Offline heniek29cr

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #528 dnia: 20 Sierpnia 2014, 23:08 »
elroy
Zresztą może komuś się też przyda. Model TV  to LED Toshiba 22 1333G

http://www.aukcjoner.pl/gallery/017632736-1.html#I1

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #529 dnia: 21 Sierpnia 2014, 00:55 »
Jak ja podłączałem 8-bitowce do LCDeków zawsze miałem jakieś zakłócenia z obrazem. Do testów mam kartę tunera w PCI, dalej kineskopowy monitor.
Właściwie z baniakami jestem dość zżyty, mam dwie 21", wciąż używam.

Mef, do "robocizny" ZX97L wystarczy parę weekendów. Najwięcej czasu schodzi na analizowaniu schematu i "czy to pójdzie".
Obudowę robić można ze wszystkiego. Dzisiaj nie mając żywcem odpowiedniej skrzynki do pewnego generatora zrobiłem sobie obudowę ze starych płytek podłogowych PCV (takie zielonkawe, ciężkie i łatwe w obróbce) łączonych od wewnątrz drewnianymi listwami o przekroju 2,5x2,5cm na wkręty. Wygląda... klimat post-apokaliptyczny tak mniej więcej.
Do ZX97L przymierzałem się parokrotnie.
Pierwszy raz zrobiłem płytkę, ale była tak uszkodzona (podtrawienia), że dałem sobie spokój. Potem naprodukowałem te kartridże.
Następnie tego potworka Z80 z projektu Searlego.
A dopiero zmieniając roztwór do trawienia popróbowałem ponownie zrobić płytę ZX97Lite. Wyszło akceptowalne.
I kolejna uwaga: Kupując B327 do trawienia należy mieć na względzie, że kilogram tego kosztuje podobno ok. 80zł w Odczynnikach.
Cz.D.A. się oczywiście nie trawi, ale jeżeli ktoś sprzedaje pół kilo za 8PLN, to znaczy, że tam musi być więcej soli kuchennej niż nadsiarczanu.

Ostatnio oglądałem schemat Cobry. Tam są straszne herezje, szczególnie jak się porówna schemat z mozaiką. Ma ktoś może poprawny schemat Cobry lub listę błędów?
Do Cobry musiałbym sprowadzić sobie wielką płytkę uniwersalną \"\". Tak, metoda "niebieskiego druta", dwustronne PCB większe niż cartridge C64 mi nie wychodzą.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #530 dnia: 21 Sierpnia 2014, 14:49 »
Jak ja podłączałem 8-bitowce do LCDeków zawsze miałem jakieś zakłócenia z ... mózgiem.

to nigdy nie jest fajne. ja wiem - bańka zajmuje sporo miejsca, ale w końcu kto bogatemu zabroni... dlatego stoi sobie spory elemis.
oczywiście czekam na tv z takim miażdżącym postprocesem, ale wątpię czy sie doczekam.
http://bogost.com/games/a_television_simulator/

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #531 dnia: 22 Sierpnia 2014, 01:40 »
Jakby jeszcze usunęli to wredne świecenie ciemnego LCDka może bym nawet myślał o zamianie swoich roboczych baniaków \"\".

SPC

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #532 dnia: 22 Sierpnia 2014, 07:43 »
Parę lat temu kupony dosłownie za grosze na aledrogo -> http://gona.mactar.hu/Commodore/monitor/Commodore_1702.jpg
Daje rade do kanciapy - warsztatu. LCD nie oddaje klimatu.

Offline heniek29cr

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #533 dnia: 22 Sierpnia 2014, 09:20 »
MCbx
Ten model ma podświetlanie krawędziowe więc efekt święcenia czarnego obrazu praktyczne nieistnieje\"\"

SPC
Klimat przy starym baniaku i to jeszcze commodore jest zapewne piękny ale ja potrzebowałem tv do wszystkiego a ten model posiada złącza: euro-scart, rgb, component, hdmi, antenowe itp. do tego świetnie się spisuje z Amiga i C64 zobaczcie zdjęcia z linka z postu 529. I jeżeli ktoś szuka podobnego rozwiązania to mogę polecić ten model.
Pozdr .

Offline ExciterELB

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #534 dnia: 25 Sierpnia 2014, 13:45 »
Podłączyłem kiedyś C64 po S-Video bezpośrednio do karty TV 2000 Expert (jakoś takoś). Syf na obrazie niesamowity. Dropienie jakichś czarnych kropek.
Zrobiłem to samo za pośrednictwem nagrywarki DVD&HDD Panasonica również po S-Video (C64 -> Panasonic DVD&HDD -> Karta TV w PC). Nie wiem co ona w sobie ma, ale obraz wyszedł żyleta.

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #535 dnia: 25 Sierpnia 2014, 22:07 »
Do kart TV używaj oprogramowania Descaler - wychodzi przyzwoicie. Soft komunikuje się bezpośrednio z układem w karcie, bez pośrednictwa sterowników.
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #536 dnia: 25 Sierpnia 2014, 23:26 »
syf się bierze z mobo.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Beda

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #537 dnia: 31 Sierpnia 2014, 01:13 »
Ostatnio skusiłem się na groszową aukcję z paroma "niesprawnymi" C64c oraz jedną wybrakowaną płytą ze starszej wersji.
Pewnie pchnęło mnie to, że wysyłka była paczkomatem, więc moja się nie dowie o tej operacji hehehe \"\"
Oczywiście po otwarciu okazało się, że jeden z nich w środku nie ma paru układów i włacznika \"\"
Może zrobiłbym raban, bo w opisie nie było mowy o brakach, a pomijając środek, to brak wyłącznika widać od razu, a zdjęcia pokazywały sprzęt tylko z góry, ale...
Na szczęście najważniejsze układy okazały się sprawne, więc do kolekcji doszły dwa SIDy \"\"

Dzisiaj moja pracuje od 18 do rana, więc mogłem dowieźć jeszcze dwie sztuki z "magazynku" i zaczęła się zabawa.
Jednego SIDa dałem do komcia, w którym spaliłem poprzedniego przez swoja głupotę, a drugi z przywiezionych okazał się sprawny, więc lekko go tylko przeczyściłem i oby dwa poszły do worków

Niewybrakowany z zakupionych niestety daje czarny ekran, a było widać, że miał wymieniane dwie pamięci (pewnie z tego drugiego wybrakowanego).
Poprawiłem luty tych kostek i sprawdziłem VICa (był w podstawce), bo dalej się nie znam, ale niestety komcio nie wstał, więc będzie chyba czekał na "długie jesienne wieczory" \"\"

W starej płycie pod blaszką jest ceramiczny VIC 6569R3 - czy jest on zamienny z nowszymi wersjami z C64c ??
\"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\"
Parę C64 i parę innych...

Offline Beda

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #538 dnia: 31 Sierpnia 2014, 20:44 »
Dzisiaj postanowiłem dokończyć projekt, który utknął jakiś czas temu.
Metodą (okrótnego) pająka dokończyłem VideoMod w Atari 7800, a także zmieniłem za słaby dokoptowany zasilacz, który i tak okazał się za słaby ... \"\"
Wcześniej był 9V/500mA, teraz 9V/800mA, a i tak napięcie po stabilizowaniu ma 4,63V, a nie 5V - chyba, że siada stabilizator (w co wątpię).
Będę musiał zapolować na jakiś 9V/1A chyba.

Obraz dużo lepszy poprzez CINCH, ale jakieś delikatne pasy przelatują od dołu do góry - da się z nimi żyć \"\"
\"\" \"\" \"\" \"\"
Parę C64 i parę innych...

Offline SuperNoise

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #539 dnia: 31 Sierpnia 2014, 22:28 »
A ja dzisiaj, na potrzeby Riverwash, skonfigurowałem streamer do wspolpracy z C64.
Oto efekty: https://www.youtube.com/watch?v=ry7NRBQkDI8&feature=youtu.be