Jak ja podłączałem 8-bitowce do LCDeków zawsze miałem jakieś zakłócenia z obrazem. Do testów mam kartę tunera w PCI, dalej kineskopowy monitor.
Właściwie z baniakami jestem dość zżyty, mam dwie 21", wciąż używam.
Mef, do "robocizny" ZX97L wystarczy parę weekendów. Najwięcej czasu schodzi na analizowaniu schematu i "czy to pójdzie".
Obudowę robić można ze wszystkiego. Dzisiaj nie mając żywcem odpowiedniej skrzynki do pewnego generatora zrobiłem sobie obudowę ze starych płytek podłogowych PCV (takie zielonkawe, ciężkie i łatwe w obróbce) łączonych od wewnątrz drewnianymi listwami o przekroju 2,5x2,5cm na wkręty. Wygląda... klimat post-apokaliptyczny tak mniej więcej.
Do ZX97L przymierzałem się parokrotnie.
Pierwszy raz zrobiłem płytkę, ale była tak uszkodzona (podtrawienia), że dałem sobie spokój. Potem naprodukowałem te kartridże.
Następnie tego potworka Z80 z projektu Searlego.
A dopiero zmieniając roztwór do trawienia popróbowałem ponownie zrobić płytę ZX97Lite. Wyszło akceptowalne.
I kolejna uwaga: Kupując B327 do trawienia należy mieć na względzie, że kilogram tego kosztuje podobno ok. 80zł w Odczynnikach.
Cz.D.A. się oczywiście nie trawi, ale jeżeli ktoś sprzedaje pół kilo za 8PLN, to znaczy, że tam musi być więcej soli kuchennej niż nadsiarczanu.
Ostatnio oglądałem schemat Cobry. Tam są straszne herezje, szczególnie jak się porówna schemat z mozaiką. Ma ktoś może poprawny schemat Cobry lub listę błędów?
Do Cobry musiałbym sprowadzić sobie wielką płytkę uniwersalną

. Tak, metoda "niebieskiego druta", dwustronne PCB większe niż cartridge C64 mi nie wychodzą.