Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Warsztat ;)  (Przeczytany 2780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Warsztat ;)
« dnia: 28 Kwietnia 2011, 20:28 »
przenioslem z innego tematu ;)

Kisiel:
a ja mam sprzęt:
- stację lutowniczą Salomon SL10 (stara ale jara)
- hot air ,AQ 852, dostałem \"\"
- preheater, taka samoróbka ale działa,
fluxy groty itp. Do mycia IPA i pędzelek.
Sprzętów do analizy przebiegów nie mam ale ... radzę sobie pisaniem, ogranicza to wiedzę do cyfrówki ale.. po co mi więcej.

a ja mam:
stacja 936D
Hotair 852
preheater z piecyka elektrycznego ;)
oscyloskop OS-351

zarowno stacja jak i hotair maja cyfrowa regulacje temperatury wraz z odczytem wartosci chwilowej.

nie mam za to czasu sie tym bawic ;(

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Warsztat ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2011, 23:36 »
Panowie, ja mam dłuższego :P

2 oscyloskopy (Tektronix TDS210 i radziecki C1-116A z pasmem >> 250 MHz), trzy stacje (Ersa RDS80, Pace ST25 i Elwik i coś koło 20-tu różnych grotów), hot air 850 i coś koło 15-tu dysz, odsysacz z grzanym grotem (Elwik), mata antystatyczna (3M), myjka ultradźwiękowa itp itd... Analizator stanów logicznych na starter kicie Digilenta. Zasilacz laboratoryjny "ZasŁab" ;)

I wszystko po to, żeby raz do roku zlutować jeden kabelek :P  Jak syn dorośnie przekażę mu ten cały kram :P
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
Warsztat ;)
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2011, 10:51 »
KB777 napisał: "... Jak syn dorośnie przekażę mu ten cały kram :P"

... mój dorósł i miał to daleko w du..e! \"\" \"\"

zyga

• Gość
Warsztat ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2011, 11:45 »
Tak to już chyba jest z dziećmi. Rzadko udaje się im przejąć pasję od rodziców. Mój ojciec np. uwielbia rzeźbić w drewnie. A mnie w ogóle to nie pociąga.

Fajnie słyszeć czego koledzy używają. Ja Hotaira jeszcze nie mam, ale się przymierzam jak wpadnie jakaś ekstra kasa \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Warsztat ;)
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2011, 07:52 »
imho hot air to się nie wiele przydaje, szkoda kasy. Dużo bardziej przydatnym urządzeniem jest preheater, można tym polutować całe jednostronne pcb (SMT) w jednym rzucie. HOT-AIR'em złącz nie wylutujesz preheater daje rade.. itd. BGA to inna bajka ale lepiej mieć też preheater.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zyga

• Gość
Warsztat ;)
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2011, 10:09 »
O, dobrze wiedzieć. Ze mnie taki niedzielny elektronik, że fachowa porada zawsze się przyda. Dzięki !

Skończyłem co prawda technikum elektroniczne, ale nigdy nie pracowałem w zawodzie a od lat 90tych trochę technika poszła do przodu.

zaxon

• Gość
Warsztat ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2011, 23:20 »
KB777, nie masz zapedow do adopcji? jestem milutki a za ten sprzet to moge nawet mowic Tato. HEhehe
Kisiel, nie masz Hota wiec glupoty opowiadasz, Hotem bez problemu wyciagam z plyty  dip 40, kwestia wprawy i odpowiednich koncowek, Jak chcesz preheaterem grzac plyte z kondensatorami elektrolicznymi? Wylutowac zlacza, zaden problem, kwestia dobrej pasty (topnika) i wprawy.

Offline Kisiel

• Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2011, 18:18 »
@Zaxon mam hota 852, nie mam dużych doświadczeń z nim. Ponieważ ja męczę pcb C64 to hotem wylutowałem jedno gniazdo od joy'a i wystarczyło mi wrażeń, duże powierzchnie od masy+twardy lut. Co do osprzętu i chemi,flux ze stanów (coś na A) jest chyba wystarczająco dobry (nie pieni się więc do BGA go polecają).Kopytka DIP-40 też są do lutownic więc... za 400PLN możesz ich kupić w pizdu i na zad \"\" Co do technologi wylutowywania to jednak polecam stacje lutowniczą + odsysacz, lub stacje do rozlutowywania, hot ma sens do smt, i bga a tego nie uświadczysz w C64.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maja 2011, 10:35 »
ostatnio byl u mnie V12 i pokazalem mu HA... z ciekawosci tez sprobowalismy rozlutowywac uszkodzonego komodorka ... no i TTLe wychodza jak marzenie a z dilami 40 przy odrobinie cierpliwosci (zeby metalizacji/sciezek nie pourywac) nie ma tez wiekszego problemu (oczywiscie odssac sie przydaje, dysza HA daje rade objac w calosci TTLki ale na wieksze DILe sie nie nadaje).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maja 2011, 10:55 »
z opisu wynika że grzejesz scalaki HA i odsysasz od drugiej strony?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maja 2011, 10:57 »
cegami do PLCC lapalem scalaki i grzalem od strony druku (nie smazylem scalakow).

Offline Kisiel

• Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maja 2011, 11:11 »
bezpieczniej chyba jednak dla płyty jak robisz to lutownicą i odsysaczem?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maja 2011, 11:19 »
mysle, ze troche wprawy i spoko (poza tym to tylko 2 warstwy w koncu i dosc duze sciezki.. lapka ciezko by bylo tak smazyc bez preheatingu) ;) a na tej plycie ktora idzie do rozlutu mi nie zalezy.

Offline Kisiel

• Level 7
Warsztat ;)
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Maja 2011, 13:31 »
ok spróbowałem ponownie używając HA do podgrzewania płyty z dwóch stron, odsysacz lutownica i zero flux'a efekt jest taki:
http://imageshack.us/photo/my-images/339/dscn1003z.jpg/

Płyta nie uszkodzona \"\"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Warsztat ;)
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maja 2011, 23:41 »
Zaxxon, jak na razie nie myślę o adopcji :P
Ale mogę pogadać z kumplem, który na warsztat wyłożył o rząd wielkości większą kasę (sam TDS3034B + jakiś laboratoryjny multimetr HP - używane - w sumie coś koło 10k PLN). Ma też Pace'a TermoFlo, preheater, kilka stacji (Pace, Dic-Denon), LabToola 48 itp itd

HA jest fajny - ja np. MiniMiga lutowałem zwykłą stacją (tzn. Ersą) ale potem jak przejechałem wszystkie luty HA to wygląda to jak z automatu. Mógłbym sprzedawać, gdyby mi się chciało tyle siedzieć i lutować :P
-profil nieaktywny-