Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: flimbo's quest - obraz oryginalnej kasety  (Przeczytany 3261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skipi92

• Gość
flimbo's quest - obraz oryginalnej kasety
« dnia: 24 Kwietnia 2011, 19:04 »
kolejny raz nagrywam dobre gdy na taśmę, i mam taki problem, nie wiem co jest przyczyną:
1. nagrywam gry, krótkie (river raid itd) w formacie t64, oczywiście najpierw zmieniam na wav. i wszystko działa jak należy, przepiękna głowica nic nie trzeba kombinować z testerem tylko się ciupie \"\"
2. nagrywam gry w formacie tap. (zczaiłem flimbo's quest) zmieniam na wav w audiotap, no i na taśmę... odpalam na sprzęcie i dupa zbita, głowica taka że jedynie kaseta do kosza się nadaje...
oczywiście nagrywam wszystko tak samo, volume podczas nagrywania takie samo, tym samym walkmanem, na tej samej kasecie nawet... i na jednej grze piękna głowica a na drugiej syfilizm..... co jest przyczyną? może inaczej trzeba ustawić programy wav-prg a inaczej audiotap? miał ktoś taki problem? :P

pozdrawiam

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwietnia 2011, 20:24 »
pewnie flimbo's quest to "obraz" kasety z gra oryginalna, a gra ktora korzysta z jakiegos specjalnego loadera.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

skipi92

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2011, 00:32 »
czyli lipa?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2011, 00:56 »
sprawdz pod vice czy sie da to w ogole zaladowac

EDIT:
sciagnalem obrazy tap.. jest to oryginalna gra z wlasnym loaderem ;) pod vice udalo mi sie to zaladowac. nigdy nie probowalem prznenosic oryginalnych gier na kasety...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

skipi92

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2011, 01:25 »
daj linka tej wersji, moje się ładują tylko do pewnego momentu a potem kapa.
EDIT:
nie śpij daj linka \"\" na jakim emu sprawdzałeś?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2011, 12:54 »

skipi92

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwietnia 2011, 13:05 »
szukałem z 6 godzin i wszędzie są jakieś liche wersje ;] nie mógłbyś dać linka? to taki kłopot czy po prostu jesteś chamem?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwietnia 2011, 13:11 »
- zmienielm temat tego watku bo to co zapodales bylo delikatnie rzecz ujmujac bardzo enigmatyczne
- nie podales linka do obrazu z ktorego korzystasz
- napisalem z jakiego emulatora korzystalem - po czym pytales jakiegos emu uzylem
- pewnie i tak nie umialbys zaladowac gry oryginalnej (laduje sie je inaczej niz te w turbo)
- TAK, zdecydowanie jestem chamem.
- TAK, zdecydowanie jest to kolejny watek w ktorym zadasz pomocy zamiast pomyslec/ zrobic cos samemu.
- TAK , ta gra laduje sie do pewnego momentu po czym prosi o zmiane strony kasety, gra sklada sie ze strony A i B - tego pewnie tez swiadom nie jestes?

skipi92

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwietnia 2011, 13:20 »
no tak mistrzu wszechwiedzący \"\" poprosilem o zasrany link Twojej wersji, bo swoje co ściągałem nagrywając na taśmę po czym odpalając na sprzecie NIE DZIAŁA, głowica zajebana i jej się nie da ustawić po to więc chce żebyś podał mi Twoją 'sprawną' wersje \"\" przeszukałem na zasranych googlach praktycznie wszystko i wszystkie nagrywałem i niestety głowica nadal nie do nastawienia \"\" i nie gadaj mi że stare kasety, nie umiem ustawić, nagrywać itd itp i UJ wie co jeszcze \"\" bo wszystkie inne gry działają jak należy, na tej samej kasecie nagrywałem gry i działa, a flimbo's niestety nie \"\" z tym emu mi się coś pomyliło SORKI, a gry oryginalne to ładować umiem \"\"

a i proszę masz tu obrazy \"\" http://chomikuj.pl/Skamielina/Commodore/Roms/3D+Construction+Kit+-+Condition+Editor,5  77119179.tap
http://nitroroms.com/search/All/flimbo%27s%20quest/page-1
więcej niestety nie znalazłem w tap. reszta była d64 \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwietnia 2011, 13:39 »
wspolczuje poszukiwania przez 6h

http://nitroroms.com/search/All/Flimbo's%20Quest/page-1

ja to znalazlem w 30 sekund wpisujac w google: flimbo's quest tap. Z tego obrazu mi sie laduje pod emu. Nie sprawdze tego na real hw. sprobuj jeszcze przez adapter kaseta-minijack.

skipi92

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwietnia 2011, 13:46 »
zaokrągliłem czas poszukiwań innych wersji tej gry  \"\" więc... z tego linku co podałeś, nagrałem jak resztę oryginalnych gier, i głowica wiesz jaka \"\" niestety nie posiadam tego adaptera, może masz pomysł jak zrobić żeby ta gra nagrała się na kasetę jak najczystsza ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Kwietnia 2011, 14:05 »
myśleć się nie nauczył, oryginalne gry nie są nagrywane w turbo,6h kręcenia głowicą, bezcenne.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Kwietnia 2011, 14:05 »
ta gra ma wlasny loader wiec ustawianie glowicy zwyklym head fitem nic nie da ;)

skipi92

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Kwietnia 2011, 14:07 »
czyli dupa zbita z grania w flimbo's z taśmy, zamykam się już.

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Kwietnia 2011, 08:44 »
rafvte:
ta gra ma wlasny loader wiec ustawianie glowicy zwyklym head fitem nic nie da ;)

Raf na twoim miejscu bym się nie wypowiadał jak nie masz pojęcia. HEADFIT nie został napisany pod konkretny sposób odczytu z taśmy.
Pokazuje paski które powinny tworzyć maksymalnie proste paski - niezależnie od systemu zapisu.
Flimbo's Quest nie jest wyjątkiem i problemem jest nagrywanie jakąś atrapą (na zwykłym magnetofonie audio). Taka konwersja to nieporozumienie.
Znam tylko jedną pewną metodę.