Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak można podłączyć c64 do kompa  (Przeczytany 1750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konkarol

• Gość
Jak można podłączyć c64 do kompa
« dnia: 10 Kwietnia 2011, 10:56 »
 Gdyż  znalazłem  aukcje  takiego  kabla  który  podłączamy  do  c64  i  pc  Wtedy  c64  czyta  naszego  pc  jako  stacje  dyskietek.  Czy  do  takiego  transferu  kablem  potrzebna  jest  rzeczywista  stacja  dyskietek  a  jeśli  tak  to  czy  można  wykorzystać  3.5  z  peceta.  Z  góry  dziękuje  \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2011, 11:17 »
 a)  jaka  aukcja
b)  nie  potrzeba  stacji  dyskow  w  pc  jesli  to  chodzi  o  64hdd  i  tym  podbne  wynalazki  z  portem  LPT
c)  uzyj  szukaj  np  1541emu  albo  64hdd  
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:15 »
 Konkarolowi  chodzi  zapewne  o  kabel  z  rodziny  X1541,  którym  niedawno  Wszystkich  tutaj  \'męczyłem\'  na  Forum  ;-)

Konkarol:  jeśli  chcesz  kupić  kabel  typu  XE1541,  to  jest  to  niego  darmowy  soft  p.t.  64HDD,  o  którym  wspominał  Rafvte.  W  tym  programie  wybierasz  sobie  plik  obrazu  na  PC,  który  symuluje  dyskietkę.  Sam  plik  może  być  w  PCcie  na  dysku,  więc  żadnej  dyskietki  nie  potrzeba.  Przy  kablu  XE1541  wskazany  jest  tzw.  \'czysty\'  system  DOS  do  obsługi  [wystarczy  zwykła  dyskietka  startowa  z  odpowiednią  wersją  DOSa  lub  stary  komputer  z  Windowsem  95  lub  98].

Oczywiście  kabel  XE1541  obsługuje  również  program  VC1541.

Jeśli  kupujesz  inny  kabel,  np.  X1541,  XA1541,  XM1541,  to  napisz,  bo  to  są  inne  kable  i  nie  każdy  soft  je  \'łyka\'.  X1541  nie  jest  polecany,  chyba  że  masz  386  lub  kartę  ISA  LPT.  Każdy  kabel  ma  inne  wymagania  również  OD  SPRZĘTU  [np.  ten  X1541].

UWAGA:  Kable  z  rodziny  X1541  WYMAGAJĄ  PORTU  LPT  W  KOMPUTERZE!!!

Więcej  informacji  się  nie  da  udzielić  bez  informacji  o  samym  kablu.  Najlepiej  też  jak  sam  spróbujesz  wpisać  typ  swojego  kabla  w  Google  albo  spróbuj  wpisać  te  hasła:  \'1541emu\'  albo  \'64hdd\',  jak  rafvte  podpowiedział.

Aha.  U  mnie  ten  kabel  XE1541  działa  i  jest  fajnie,  tak  więc  ogólnie  idea  jest  OK  ;-)

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:17 »
 Aha.  Z  tego,  co  czytałem  to  jest  problem,  jak  masz  laptopa,  ponieważ  te  przejściówki  USB<->LPT  NIE  działają.  

Wtedy  chyba  musisz  kupić  \'blaszaka\',  albo  specjalny  kabel  XU1541.  On  łączy  USB  z  C64.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:27 »
 Kompletnie  nie  interesowałem  się  z  braku  czasu  tym  tematem  odnośnie  peceta,  sprawę  znam  od  podszewki  tylko  w  odniesieniu  do  Amiga<-->C64  więc  w  sumie  wpadł  mi  do  głowy  pomysł,  którego  nie  sprawdzałem.  Jako,  że  mam  laptopa  i  na  przykład  fajnie  by  było  samemu  wykonać  prosty  kabel  do  transferu  -  nie  wiem  czy  takie  coś  istnieje  -  ale  myślę,  że  mogłoby  być  możliwe  do  zrealizowania  przez  np:  gniazdo  internetowe!  Oczywiście  bez  sensu  byłoby  pisanie  jakiś  sterów  pod  karty  ethernetowe,  ale  żeby  rozwiązać  to  na  zasadzie  stawiania  serwera  ala  FTP  na  pececie,  który  udostępnia  pliki  dla  C64  i  umożliwia  transfer  danych  w  dwie  strony.
Trochę  mnie  poniosło  ale  tak  się  po  prostu  zastanawiam  czy  takie  rozwiązania  istnieją  -  tematu  nie  badałem  więc  przepraszam  wszystkich  tych,  którzy  zaraz  by  mi  odpisali  od  czego  to  mam  wujka  Google.  Wolę  tam  poznać  opinię  ludzi,  którzy  wiedzą  więcej  niż  wujek  i  wiedzą  co  może  działać  a  co  nie.  Ale  myślę,  że  to  byłoby  najtańsze  z  możliwych  rozwiązań  czyli  po  prostu  kabel  z  odpowiednim  protokołem  odczytu  i  zapisu  po  stronie  C64  podłączany  choćby  do  user  portu  choć  przecież  można  by  nawet  wykorzystać  PORT  1  joysticka  skoro  kabelków  byłoby  zaledwie  4!!!  Poniosło  mnie  trochę  ale  w  sumie  wpadła  mi  taka  myśl,  żeby  spróbować  takie  coś  po  prostu  zrobić  :).

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:29 »
 Jeszcze  jedno.  Kabel  XU1541  [USB<->C64]  wymaga  chyba  oprogramowania  od  producenta.  Taki  przykładowy  64HDD  na  nim  raczej  nie  ruszy  [no  bo  to  jednak  USB,  a  nie  LPT],  więc  radzę  przejrzeć/popytać,  co  tam  można  z  nim  zdziałać  [ja  go  nie  miałem  i  nie  chcę  się  wymądrzać].

Offline BagoZonde

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:32 »
 Ach  nie  mogę  wyedytować  ostatniego  swojego  posta  więc  dopiszę  tylko:  po  co  stawiać  serwer  FTP,  przecież  mógłby  wystarczyć  Total  Commander  (!)  a  całą  sprawę  z  transferem  trzeba  by  w  assie  pociągnąć  na  C64  gdzieś  w  bezpiecznym  miejscu.

Jeżeli  ktoś  ma  jakiś  pomysł,  ja  bym  chętnie  się  pobawił  w  takie  cuda  :). Myślę, że speed by był, z tym, że obsługa D64 po trackach to by było wyzwańko nie lada.

Co  za  autoinspiracja  :P.

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:40 »
 BagoZonde.  Ekspertem  żadnym  nie  jestem,  ale  niepokoi  mnie  fragment:  \'ale  myślę,  że  mogłoby  być  możliwe  do  zrealizowania  przez  np:  gniazdo  internetowe!\'.  Próba  podłączenia  Ethernetu  10/100  do  C64???  Bezpośrednio  to  ja  tego  nie  widzę.  Z  tego  co  wiem,  to  sygnał  w  Ethernet`cie  jest  modulowany  i  żaden  C64  NIE  będzie  w  stanie  tak  szybko  \'machać\'  impulsami,  żeby  jakakolwiek  karta  Ethernet  go  \'załapała\'  [pomijam  już  wartości  napięć  i  kierunki,  etc.].  Jeżeli  już,  to  jakieś  \'wynalazki\'  z  ATMEGAmi  na  pokładzie  włącznie

Ogólnie,  to  miałbym  prośbę  o  szersze  wyjaśnienie,  co  jakimi  wtyczkami  chciałbyś  osiągnąć  BagoZone,  bo  ja  niestety  nie  łąpę  z  tego,  co  przeczytałem.
Chodzi  Ci  może  o  jakiś  magiczny  moduł  z  uP  [np.  ATMEGAmi,etc.],  który  \'zasysa\'  protokołem  FTP  z  komputera  przez  Ethernet  obrazy  dysków  i  udostępnia  je  do  C64  tak,  jak  to  robi  64HDD?  Nie  rozumiem  tylko  tego  portu  joysticka.  Ten  moduł  ma  podawać  coś  do  C64,  czy  chcesz  wpiąć  joya  od  C64  w  ten  moduł,  żeby  wybierać  obrazy  dyskietek,  czy  co?  Prosiłbym  o  lepsze  wyjaśnienie,  bo  ja  na  trzeźwo  nie  rozumiem    \'\'  Może  za  mało  C64?    \'\'  

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:53 »
 Ponadto  jeśli  to  ma  być  coś  takiego,  to  byłoby  to  urządzenie  dosyć  skomplikowane  i  drogie  [zapewne  szybsze  wiele  razy  od  samego  C64]  .  Ponadto  jeśli  nie  ma  nigdzie  już  gotowca,  to  nie  wiem,  kto  by  chciał  pisać  soft  do  uP  w  tym  \'wypasionym  kabelku\'.

No  bo  podłączać  Ethernet  10/100  do  C64/joyport  +  C64/wyjścia  to  ja  NIE  widzę.  Ponadto  C64,  to  nie  PeCet.  Trzebaby  dorabiać  sterowniki  do  niego.  Z  \'głupim\'  gotowym  kablem  typu  XE1541  [do  którego  jest  chyba  wszystko  z  softu  i  wiedzy]  jest  czasami  trochę  problemów,  a  co  dopiero  mówić  o  takich  cudach  ;-)  Ponadto  jak  już  ktoś  by  to  przygotował,  to  zapewne  skończyło  by  się  to  tak,  jak  z  dyskami  twardymi  do  C64.  Cena  byłaby  taka,  że  wolałbyś  kupić  osobnego  starego  \'blaszaka\'  albo  stację  z  kilkoma  dyskietkami  do  tego  lub  dać  sobie  spokój.  ;-)

Dobra.  Nie  \'pozycjonuję\'  już.  Niech  się  mądrzejszy  wypowie,  bo  może  ja  czegoś  nie  rozumiem.  Pozdrowienia!

Offline BagoZonde

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:56 »
 @Adamus
Wiesz,  w  tym  problem,  że  poniosły  mnie  wodze  fantazji  i  tak  próbuję  tylko  wydedukować  czy  taka  możliwość  wchodziłaby  w  grę.  Nie  znam  żadnych  specyfikacji  odnośnie  tego  -  myślałem  po  prostu  o  jakimś  projekcie,  który  skupiałby  się  na  najprostszych  rozwiązaniach  dla  osoby,  która  chciałaby  takie  połączenie  wykonać  -  to  znaczy  wykonać  sam  kabel  no  i  posiadać  właściwe  oprogramowanie  dla  C64.

Piszę  tak  na  zasadzie  pewnej  dedukcji.  Kiedyś  podłączałem  sobie  Amigę  z  pecetem  właśnie  przez  gniazdo  internetowe.  W  Amidze  oczywiście  przez  kartę  ethernetową  także  -  z  tym,  że  tam  stawiałem  prosty  serwer  i  łączyłem  się  z  nim  przez  Total  Commandera  na  pececie  podając  odpowiednie  IP.  Pomyślałem  po  prostu,  że  genialnym  rozwiązaniem  byłaby  próba  zrealizowania  takiego  rozwiązania  właśnie  na  C64,  ale  czy  jest  to  możliwe  -  tak  jak  piszę,  poniosło  mnie  i  nie  wiem  czy  takie  rozwiązanie  jest  w  ogóle  możliwe  -  wodza  fantazji  ot  tyle  bo  nawet  nie  sprawdzałem  specyfikacji  gniazda.  Piszesz  o  machaniu  impulsami  -  widzisz,  tak  jak  pisałem  wcześniej  -  nie  mam  kompletnego  pojęcia  jak  to  działa,  ale  zastanawiałem  się  tylko  czy  byłoby  to  możliwe  do  realizacji.  Generalnie  jeżeli  coś  tam  macha,  to  można  sygnał  przetrzymać  dłużej  i  może  by  \'złapało\'.

A  odnośnie  portu  joysticka  to  można  zarówno  inputować  z  niego  sygnał  jak  i  wysyłać.  Stąd  też  dzięki  ordynarnej  wtyczce  Cannon  9  (podłączonej  do  gniazda  internetowego  z  drugiej  strony)  można  by  wykorzystać  któryś  z  portów  do  transferu.  Jest  to  o  wiele  prostsze  rozwiązanie  niż  użycie  user  portu  -  sam  wykonałem  sobie  wtyczkę  user  port  z  dwóch  wtyczek  od  magnetofonów  -  ale  jednak  takie  wtyczki  trzeba  mieć  albo  samemu  coś  kombinować  (chyba,  że  można  kupić  jakieś  wtyczki).

Piszę  o  tym  w  kategoriach  S-F  lekko,  ale  jak  to  mówią,  nie  ma  do  wykonania  rzeczy  niemożliwych,  a  to  co  niemożliwe  trwa  po  prostu  dłużej.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwietnia 2011, 13:58 »
 jak  zwykle  30s  w  google  zabrakło.  Gotowy  system  obsługujący  net.
http://cbm8bit.com/contiki/\' target=_blank>http://cbm8bit.com/contiki/
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwietnia 2011, 14:02 »
 BagoZonde:
Jeżeli  tak,  to  OK  ;-)  Widziałem  już  C64  z  Google  na  filmiku  z  Youtuba,  więc  wiem,  że  takie  podobne  cuda  istnieją  ;-)  Natomiast  o  wynalazkach  typu  sieciówka  do  Amigi  to  nie  słyszałem,  ale  fajna  rzecz  ;-)  [ogólnie,  to  nie  miałem  Amigi,  więc  może  to  to].  

Odnośnie  konfrontacji  Ethernet  10/100  z  C64,  to  ja  widzę  jeden  istotny  problem.
Mianowicie  Ethernet10/100  ma  [jak  sama  nazwa  mówi]  10  lub  100  mega  bitów  na  sekundę.  Jeżeli  chcieć  to  modulować,  to  trzeba  by  mieć  zegar,  który  jest  wielokrotnie  szybszy  od  częstotliwości  zegarowej  samego  C64.  I  tutaj  jesteśmy  w  @$@#$#$  <-  tak,  właśnie  tam.

Z  tego  też  względu  bezwzględnie  konieczne  IMHO  jest  dodanie  jakiegoś  pośrednika/bufora  opartego  o  inne  układy  [ATMEGA,  czy  chipy  Realteka,  jak  ktoś  umie].
Ponadto  jak  to  coś  ma  zaczytywać  z  FTP,  to  trzebaby  dodać  kilka  przycisków  i  wyświetlacz.  Wtedy  to  można  by  to  ustrojstwo  podłączyć  bezpośrednio  do  Internetu,  ustawić  jakiś  serwer  FTP  i  \'jechać  z  niego\'.

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwietnia 2011, 14:06 »
 Taka  maszynka  byłaby  fajna  [ot  taka  wirtualna  i  niekończąca  się  stacja],  tylko  jej  koszt  mógłby  przekroczyć  używanego  laptopa  kompatybilnego  z  XE1541.  Byłoby  więc  może  nie  dłużej,  co  i  drożej  ;-)

Wtedy  tylko  POWER  ON  w  C64,  na  kabelku  na  wyświetlaczu  mamy  spis  gierek  z  FTP,  wybieramy  przyciskami,  zatwierdzamy,  kabelek  nam  to  \'ściąga\'  i  już  tylko  LOAD\'*\',8  wystarczy  xD

Ponadto  trudniej  by  było,  gdy  to  miało  jeszcze  emulować  całe  VC1541,  bo  skądś  trzeba  by  gotowy  program  zdobyć.

Ogólnie,  to  jeśli  już,  to  proponowałbym  znaleźć  jakiegoś  gotowca,  bo  samemu  to  można  tego  nigdy  nie  skończyć  lub  przekroczyć  budżet.

Może  to,  co  wskazał  Kisiel  powyżej?

Adamus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwietnia 2011, 14:09 »
 Tylko  zapewne  sama  dyskietka  też  nie  wystarczy.  Pytanie,  ile  kosztują  te  cacka  pomiędzy  C64  i  Internet  oraz,  czy  są  w  stanie  zrobić  dokładnie  to,  co  my  chcemy  [emulacja  dyskietki  VC1541  z  obrazu  z  netu].  Powtarzam,  przeglądarkę  ze  stroną  Google  na  C64  już  widziałem,  ale  nam  chodzi  chyba  o  coś  innego.

BTW:  Konkarol  jak  doczyta  do  końca,  gdzie  weszliśmy,  to  się  załamie  xD

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwietnia 2011, 14:15 »
 Adamus,  uzywaj  edycji  posta....

xu1541  nie  dziala  analogicznie  do  64hdd,  nie  ma  takiej  opcji.
bajer  do  ladowania  plikow  z  neto  do  c64  przez  userport  tez  jzu  ktos  opracowal.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"