Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore - moja reaktywacja  (Przeczytany 1753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 64er

• Level 3
Commodore - moja reaktywacja
« dnia: 19 Lutego 2011, 14:43 »
 Witam  wszystkich,  po  około  20  latach  wygrzebałem  C64  i  nadal  działa.  Póki  co  przeglądam  dyskietki  i  muszę  przyznać,  że  większość  jeszcze  posiada  swoją  zawartość.  Ale  czas  wczytywania  gier....  masakra  ;)
Mam  takie  pytanie  -  co  daje  posiadanie  dwóch  stacji  dysków?  Bo  chyba  da  się  je  łączyć  ze  sobą.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2011, 16:06 »
 no  cóż  może  wczytywanie  gier  jest  dwa  razy  dłuższe?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2011, 16:14 »
 dzięki  za  serdeczne  powitanie,  odkąd  pamiętam,  uczono  mnie,  że  nie  odpowiada  się  pytaniem  na  pytanie,  no  ale  co  kraj  to  obyczaj.  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2011, 16:21 »
 Kupiłem  odkurzaczy  dwa,  co  mi  to  da?  Znasz  to  pytanie?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2011, 16:33 »
 odkurzaczy  czy  odkurzacze  ?  mój  syn  ma  5  lat  i  też  czasem  myli  odmianę,  jesteś  jego  rówieśnikiem  ?

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2011, 16:38 »
 powiem  ci  tak,  w  cywilizowanym  świecie  cywilizowani  ludzie  na  forach  internetowych  pomagają  sobie  nawzajem,  jeśli  czyjeś  pytanie  jest  banalne  tym  łatwiej  na  niego  odpowiedzieć  a  jeśli  nie  ma  się  nic  do  powiedzenia  to  lepiej  nie  robić  z  siebie  błazna...  no  chyba,  że  się  nim  jest,  wtedy  dalsze  dogadywanie  tylko  to  potwierdzi.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2011, 16:38 »
 Posiadanie  więcej  stacji  dysków  ma  sens  przy  z  zabawie  z  GEOSem.
Można  wtedy  trzymać  dysk  startowy  z  desktopem  w  jednej  stacji  a  aplikacje  w  drugiej.
http://en.wikipedia.org/wiki/GEOS_(8-bit_operating_system\' target=_blank>http://en.wikipedia.org/wiki/GEOS_(8-bit_operating_system)

Poza tym  w  czasach  swapu  dyskietkowego  nie  było  nic  szybszego  niż  FastHack`em  na  2  flopy  :)  

Dzisiaj  to  raczej  przydatność  znikoma.

Zainteresuj  się  raczej  JiffyDosem  lub  kartami  Action  Replay/Final  III

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2011, 17:42 »
 dzięki  zyga  za  info,  mam  Finala  III,  nawet  chyba  Holenderski  orginał,  ale  niezbyt  pamiętam  co  z  nim  robić  ;)  co  do  tych  stacji,  to  myślałem,  że  jeśli  powiedzmy  jest  gra  na  dwóch  dyskietkach  lub  więcej  (  o  ile  takie  są  )    to  nie  trzeba  ich  wtedy  przekładać  w  trakcie  gry,  ale  to  chyba  źle  mi  się  wydawało.  Geosa  kiedyś  miałem,  ale  gdzieś  się  rozszedł,  została  tylko  instrukcja,  a  szkoda.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2011, 18:42 »
 @64er,  witamy  syna  marnotrawnego!    \'\'  Jeśli  masz  dopiero  pięcioletnie  dziecko,  to  jesteś  jeszcze  wyjątkowo  młoooodym  człowiekiem (no chyba, że późno posiałeś, co mnie się też przytrafiło :-)) )  i  miło  nam,  że  ten  \'stary\'  sprzęcik  potrafił  jeszcze  przyciągnąć  Twoja  uwagę  (pierwszy  plus  dla  Ciebie  za  to,  że  dziaduś  komcio  C64,  wraz  z  osprzętem  nie  wylądował  na  śmietniku    \'\'  ).  Proponuję na początek starannie  postudiować  bogate  archiwum  tego  forum  (znajdziesz  tam  praktycznie  wszystko)-  rozumiesz  chyba,  że  nic  tak  nie  wkurza  starych  wyjadaczy,  jak  ciągłe  odpowiedzi  na  te  same  pytania  (zresztą  to  chyba  normalka  na  każdym  forum).

PS Kisielem się nie przejmuj (notabene to GURU od hardware C64!) - on już tak ma - jak pomaga to daje wędkę, ale bez żyłki i haczyka ;-) (chyba już gdzieś to pisałem)!    

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2011, 19:01 »
 Nie  nie,  śmietnik  to  nie  jego  miejsce,  strych  mam  duży  i  jest  sporo  miejsca  na  takie  zabytki,  a  nawet  duuużo  starsze.  Pół  młodości  spędziłem  przed  tą  maszyną  więc  jakiś  tam  sentyment  jest.  Przy  drugim  podejściu  znalazłem  wszystkie  numery  \'64  plus  4\'.  Kusi  mnie  jeszcze  nabić  tusz  w  drukarce,  ciekawe  czy  działa  ;)  
A  posiałem  faktycznie  stosunkowo  późno  ;)

PS. nie przejmuję się, po prostu ignoruję podobne \'porady\'

suchy

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2011, 19:16 »
 Zajrzyj  też  na  filety:

http://www.filety.net/index.php?strona=arty/literatura/literatura\' target=_blank>http://www.filety.net/index.php?strona=arty/literatura/literatura

... znajdziesz  tam  sporo  literatury  po  polsku  (miedzy  innymi  instrukcję  do  Twojego  Finala),  która  pozwoli  Ci  \'odświeżyć\'  pamięć  na  temat  komcia.    \'\'  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2011, 21:03 »

jeśli  powiedzmy  jest  gra  na  dwóch  dyskietkach  lub  więcej  (  o  ile  takie  są  )  to  nie  trzeba  ich  wtedy  przekładać  w  trakcie  gry

Takie  rzeczy  to  tylko  w  Erze...  ehm,  na  Amidze.  Tam  to  normalka.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2011, 23:26 »
 czyli  na  co  komu  dwa  odkurzacze,  w  geosie  szybszym  rozwiązaniem  jest  karta  pamięci.

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2011, 17:06 »
 64er  Kisiel  jest  rzeczowy  jak  para  trampek.
Dodatkowo  utarło  się  że  to  GURU  od  hardware.  Prawdą  jest  że  co  nieco  wie  i  NAWET  zrobił  jednak  po  dłuższej  znajomości  ni  jak  tego  o  nim  napisać  nie  mogę.

Co  do  stacji  dwóch  -  można  szybciej  kopiować  dyskietki  ;)
Poza  tym  mało  softu  umożliwia  korzystanie  z  więcej  niż  1  stacji  i  do  tego  innej  niż  nr  8  -  chyba  że  wszystkie  pojedyncze  gry  (programy),  a  tego  jest  całkiem  dużo  :D

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2011, 17:51 »
 Olo  jesteś  sto  razy  inteligentniejszy  od  urzędu  skarbowego,  ode  mnie  i  od  wszystkich  innych  głąbów  takich  jak  ja.  Tak,  przy  Tobie  jestem  głąbem,  jesteś  dla  mnie  wszystkim,  Alfą  Omegą.  Jesteś  uczciwością  samą  w  sobie  najwierniejszą  do  odtworzenia,  Twoje  mistrzostwo  w  opracowaniu  sprzętu,  oprogramowania  powinno  być  brane  za  Wzór  do  Naśladownictwa.  Twoje  zachowanie  na  forum  zostało  już  uwiecznione  na  wszelkich  portalach,  gdzie  wykazałeś  się  Wspaniałomyślnością,  Wiedzą,  szerokim  spektrum  miłości  do  bliźniego...  całkowicie  bezinteresownie!!!!!
Polecam  Twoje  kabelki,  paski  do  magnetofonów,  karty  o  których  słyszałem  już  z  miesiąc  temu  a  Ty  co?  O  boski  Twe  czyny są  wieczne,  niczym  mucha  w  gównie,  niczym  komar  w  bursztynie.  Mistrzu,  życzę  Ci  wysokiej  sprzedaży  przekraczającej  te  300  sztuk  po  50PLN,  ku  chwale  Polski  i  dziury  budżetowej.