Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [kupie] Elwro 800 Junior  (Przeczytany 2922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piro3202

• Gość
[kupie] Elwro 800 Junior
« dnia: 11 Lutego 2011, 15:31 »
 Po  pierwsze  chciał  bym  się  przywitać,  obserwuje  te  forum  od  paru  lat  i  to  z  niego  dowiedziałem  się  paru  rzeczy  o  \'pudełku  na  chleb\'  znalezionym  na  śmietniku(babrbarzyństwo  \'\'  )  Ale  koniec  wspominek    \'\'  .
Poszukuje:  Komputer  Elwro  800  Junior  w  dowolnej  wersji.  Mile  widziany  osprzęt  typu:  stacja  dyskietek  5`25,  dyskietki  do  juniora,  książki,  schematy,  itd.
Cena  rozsądna  (do  uzgodnienia)

suchy

• Gość
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2011, 11:44 »
 No  raczej  ciężko  będzie.  Gdybym  ja  miał  na  stanie,  to  na  pewno  bym  się  go  nie  pozbywał.  Te  komputerki  trafiały  do  szkolnictwa,  a    stamtąd  na  złom  (bo  trzeba  było  toto  zdjąć  ze  stanów  ewidencyjnych  aby  księgowość  się  zgadzał  -  ceny  ewentualnych  wyprzedaży  dla  amatorów  były  raczej  za  wysokie),  no  i  wyprodukowano  ich  niewiele  (chyba  nie  całe  10  tyś.)  w  porównaniu  do  naszego  komcia  C64!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lutego 2011, 12:37 »
 mialem  kiedys...  dostalem  z  technikum..  niestety  niekompletny  i  niesprawny...  wiec  poszedl  na  allegro  (byl  to  moj  pierwszy  albo  drugi  item  na  allegro  puszczony).  Zaopiekowal  sie  nim  Patrycjusz  Logiewa..  bardziej  znany  jako  SilverDream  ;)

Kupienie  tej  maszyny  obecnie  jest  juz  zdecydowanie  nielatwe  ;)  predzej  chyba  znajdziesz  jakiegos  jak  przejedziesz  sie  po  placowkach  oswiatowych.  
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2011, 12:41 »
 Junior  to  jeszcze  nie  taki  problem  -  \'Złomowisko\'  z  Łodzi  na  Allegro  często  je  ma.
Gorzej  z  wersją  z  kontrolerem  FDD  -  są  dużo  rzadziej  spotykane.  A  oryginalne  stacje  -  to  już  chyba  równie  często  są  na  Allegro  jak  np.  1581  :P
-profil nieaktywny-

Piro3202

• Gość
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2011, 13:14 »
 To  mam  pytanie:  Czy  ktoś  wie  czy  w  Zielonej  Górze  były  Juniory  i  w  jakich  szkołach?
I jeszcze jedno: Czy stacje dysków w Juniorze były zgodne z jakimś standardem? I czy dało by rade podłączyć (przez \'specjany\' kabel) stacje od komody?

Offline MCbx

• Level 4
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2011, 01:49 »
 Kiedyś  na  utylizacji  znalazłem  kilka  uszkodzonych  płyt  od  Juniora  -  jeszcze  je  gdzieś  mam.  Podobno  mieli  i  obudowy,  ale  ja  swoją  obudowę  kupiłem  osobno,  jedną  płytę  złożyłem  z  kilku.

Stacje powinny mieć ten sam standard co PC/XT i co Robok 1715 i. Były podobno instalowane węgierskie stacje psujące się potwornie, a Robotrony też miały randkę z węgierskimi stacjami. Wydaje mi się, że znając rozkład nóżek będzie się dało podłączyć pecetową stację 5.25\'.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2011, 13:10 »
 MCBx  -  stacje  tak,  zgadza  się.  Widziałem  na  Alledrogo  nawet  samoróby  :)  I  nie  tylko  5.25  ale  chyba  i  3.5  też.

Ale  oryginalne  -  to  się  często  nie  pojawiają...

BTW  -  masz  płytkę  kontrolera  FDD  ?
-profil nieaktywny-

Offline MCbx

• Level 4
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2011, 00:52 »
 Tak,  ale  przy  niej  zupełnie  nie  grzebałem.
Ogólnie  nie  trzeba  nic  zmieniać,  po  wpięciu  do  płyty  głównej  dzieją  się  2  rzeczy:  ROM  wyświetla  \'wersja  dyskowa\'  a  dodatkowo  ja  mam  jakieś  takie  dziwne  pasy  poziome  na  tle  ramki  (lekkie,  taki  gradient),  co  jest  prawdopodobnie  spowodowane  reanimacją  płyty  głównej.  Nie  podłączałem  jeszcze  FDD,  chociaż  mam  dwa  zasilacze  do  stacji.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2011, 23:14 »
 Kumpel  kiedyś  w  szkole  wymieniał  Elwro  na  pecety.  Oddali  mu  ten  \'złom\'  w  ilości  sztuk  20-stu,  który  potem  upłynnił  prawie  w  całości  do  Italii,  za  sztukę  brał  coś  koło  200-stu  złociszy  po  przeliczeniu.

Tutaj  aukcja  z  Allegro,  w  wersji  800-2,  status  na  dziś:  6  dni  do  końca.

http://allegro.pl/b308-mikrokomputer-elwro-800-2-junior-i1479069440.html\' target=_blank>http://allegro.pl/b308-mikrokomputer-elwro-800-2-junior-i1479069440.html

kuba6020

• Gość
[kupie] Elwro 800 Junior
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2012, 22:02 »
Posiadam na stanie kilka takich komputerów. Są sprawne. Z kontrolerem FDD i bez. Kontakt : 791594213