@rafvte: właśnie... jakoś chwilowo zapomniałem, że można poszukać chociażby wersji dyskowej...

Ładowanie obrazów taśm może mieć sens. Jest w internecie (nie pamiętam tylko gdzie i jak się nazywa) strona zawierająca bogaty zbiór obrazów kaset z ORYGINALNYMI grami (o które wcale niełatwo, wszędzie tylko cracki). Poza plikami tap są tam też wyraźne skany okładek oraz plansz stanowiących zabezpieczenie przed skopiowaniem. Polecam zainteresowanym.
@suchy: zrezygnować z datasette, bo niby przestarzały? hmm... a reszta zestawu c64 to już nie? Na poważnie: datasette to ja odkryłem dopiero w 2009, choć z samym C= miałem już do czynienia w wieku poniżej 10 lat. Chowałem się na dyskietkach i finalu3

Uruchamianie czegokolwiek z kaset (szczególnie tych wieloprogramowych) wciąż jest dla mnie czymś egzotycznym i sprawia sporo frajdy. Zapewne dlatego, że nie mam żadnych traumatycznych wspomnień z użytkowania magnetofonu

Zresztą... korzystam głównie z dyskietek, do transferów z/do pc używam też kabli xe/xm1541. Niestety pomimo dużej prędkości przesyłania danych i tak jest to rozwiązanie czasochłonne jeśli posiada się tylko jedną stację dysków (przełącznie sprzętu), więc czasem sztuczki z kasetą-przejściówką bywają szybsze i wygodniejsze. Tyle tłumaczenia moich działań

))
A skoro tak ładnie rozwinąłeś temat sd2ieca... rozważam nabyć coś takiego, a swojego C= używam głównie do oglądania dem i ciekaw jestem jak się te oba zagadnienia mają do siebie w praktyce

Tylko, że może założe nowy wątek na ten temat.