Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kaseciak -> dyskietka [kopiowanie]  (Przeczytany 1197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ryan

• Level 2
  • **
Kaseciak -> dyskietka [kopiowanie]
« dnia: 17 Stycznia 2011, 17:38 »
 Witam~!  
Mam  pytanie,  czy  istnieje  możliwość  skopiowania  programów  z  kasety  na  dyskietkę~?  Mam  BlackBox`a  v3,  v4  i  v8,  i  pamiętam  że  za  dzieciaka  jakoś  się  to  robiło,  lecz  w  tej  chwili  nie  mogę  przypomnieć  sobie  jak  to  robiłem,  kombinowałem  coś  z  monitorem  w  BBv4,  ale  ciągle  wyskakiwał  mi  błąd  [  znak  zapytania  ]  :/  Czy  ktoś  mógłby  mi  pomóc  i  podpowiedzieć  jak  to  zrobić~?

Pozdrawiam~
Ryan

zyga

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2011, 17:44 »
 <-L

a  potem  

save\'nazwa\',8,1

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2011, 18:01 »
 Tak  można  zapisać  programy  kończące  się  poniżej  $A000.
Jak  chcesz  dłuższe  programy  zapisać  to  trzeba  skorzystać  z  KOPIERA,  a  te  są  niestety  ułomne  i  nie  uwzględniają  że  gra  się  źle  wczytała  (choć  nie  wszystkie).

Offline Ryan

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2011, 18:05 »
 Zyga,  akurat  wiem  że  gry  które  mają  część  programu  napisane  w  assemblerze,  nie  zapiszą  się  całe  w  ten  sposób  :/  Tak  mi  się  wydaje...

1~olo,  ale  chyba  jest  jakiś  sposób  by  ręcznie  zapisać  grę,  bez  kopiera,  którego  nie  mam  i  nie  mam  możliwości  nagrania  na  dyskietkę  czy  kasetę  :/

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2011, 19:54 »
 W  monitorze  pod  Action  Replayem  piszesz  S\'nazwa\',8,0801,ffff  (koniec  programu)  końcowy  adres  możesz  sobie  policzyć  hex-dec  ale  nie  wiem  czy  to  z  BB  działa  bo  nie  próbowałem.  nie  pamiętam  czy  przed  adresem  nie  trzeba  podać  znaku  $:)  Się  człowiek  robi  ułomny  jak  się  odpala  komodę  tylko  żeby  demko  jakieś  obejrzeć  hehe
Pozdro!

zyga

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2011, 08:28 »
 >>  Zyga,  akurat  wiem  że  gry  które  mają  część  programu  napisane  w  assemblerze,  nie  zapiszą  się  całe  w  ten  sposób  :/  Tak  mi  się  wydaje...

To  sprawdź  :)  Akurat  jest  tak,  że  program  po  załadowaniu  ustawia  koniec  zajętej  pamięci  dla  Basicu  (nie  zależnie  czy  jest  to  Basic,  czy  język  maszynowy)  a  z  tego  korzysta  systemowe  save\'\'.  Gorzej  gdy  program  kończy  się  powyżej  $a000,  czyli  tam  gdzie  w  normalnej  konfiguracji  nie  ma  już  ramu,  tylko  jest  ROM.  W  każdy  razie  <-S  jakoś  to  obchodzi  i  można  bez  problemu  zapisać  większy  plik  z  powrotem  na  taśmę.  Chyba  nie  piszę  jakichś  herezji  ;)

Monitor  w  BlackBoxie  odpada,  bo  nie  uruchamia  się  on  z  Romu  kartridża,  tylko  przepisuje  się  do  ramu  komody.

ZTCP  to  BlackBox  przy  ładowaniu  podaje  adresy  końca  i  początku  programu  w  pamięci,  było  to  przydatne  do  rozkazu  <-W,  który  pozwalał  zgrać  obszar  pamięci  na  taśmę  (i  chyba  tylko  na  taśmę).

Co  do  kopierów  taśma<->dysk  to  pamiętam  że  Spectacular  Copy  dawał  radę,  ale  w  momencie  nabycia  Finala  III  zapomniałem  o  kopierach.  Sprawdź.
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=91668\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/release/?id=91668

Offline czeci

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2011, 13:58 »
 Nie  chciałbym  offtopować,  ale  czy  ktoś  orientuje  się  może  czy  da  się  skopiować  program  z  kasety  na  dyskietkę  na  maszynce  Spectrum  +3  ?  Na  googlach  nie  mogłem  nic  znaleźć.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Stycznia 2011, 14:04 »
 tak,  podmieniasz  nagłówek  na  taki  jaki  chcesz  aby  program  się  ładował  (masz  dwie  kasety),  potem  zgrywasz  na  dyskietkę  ten  obszar.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Stycznia 2011, 17:54 »
 Ręcznie  się  da  ale  trzeba  napisać  program  który  to  zapisze.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2011, 10:51 »
 Action  Replay  daje  radę  z  kopiowaniem  dużych  plików  powyżej  $a000  na  dyskietkę  i  nie  trzeba  do  tego  żadnych  kopierów  ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2011, 20:25 »
 Chyba  to  wystarczy  jednak:

10  FOR  T=272  TO  296:READ  A:POKE  T,A:NEXT:SYS  272
20  DATA  169,31,141,50,3,169,1,141,51,3,169,208,1 33,56,96,198,1,32,237,245
30  DATA  8,230,1,40,96

U  mnie  na  \'gołym\'  C64  bez  cartridge`a  zadziałało  z  plikiem  199  bloków!:)

Listing  wziąłem  z  pierwszego  nr  KEBABA  jaki  mam  czyli  2-3`92.

Pozdrawiam!