Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pomocy mój C 64 coś nie hula !  (Przeczytany 956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mut

• Gość
Pomocy mój C 64 coś nie hula !
« dnia: 29 Października 2010, 16:12 »
 Witam.  Zacznę  od  tego  że  jestem  raczej  początkujący  w  tej  tematyce  więc  sorry  jeśli  walne  nie  świadomie  jakieś  głupstwo.  

Wykopałem  podstarzałe  Commodore  (ta  nowsza  wersja).  
  Łezka  się  w  oku  zakręciła  ,  pomyślałem  sobie  pogram  jak  za  dawnych  lat  coś  w  Basicu  napiszę.  Podłączam  zestaw  
  i...  d**a  zamiast  zwyczajowego  powitania  wyskakują  na  zmianę:  pusty  ekran,  nie  określony  ciąg  znaków  lub  tekst  powitalny  plus  niekreślony  ciąg  znaków  i  oczywiście  do  tego  komputer  nie  reaguje  na  kontakt  przez  klawiaturę.  Serce  mi  zamarło.  \'\'      
  Pamięć  mi  już  szwankuje  ale  może  to  był  powód  dla  którego  leżał  w  piwnicy.  

W  zestawie  jest  Commodore  64,oczywiście  zasilacz,jakiś  pośledniejszy  dżojstik,  Black  Box  3  i  magnetofon.  

Jeśli  ktoś  wie  co  mogło  się  stać  i  czy  jest  szansa  to  jakoś  naprawić  proszę  dajcie  znać.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2010, 17:49 »
 objawy  jak  przy  uszkodzonym  CIA  (6526),  nie  naprawisz  tego  łatwo.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2010, 18:04 »
 Rozkręć  i  sprawdź  czy  nie  ma  wizualnych  uszkodzeń,  wylanych  elektrolitów  czy  zimnych  lutów.  

Odłącz  klawiaturę  i  spróbuj  ponownie.  

Czy  masz  doświadczenie  w  demontażu  z  dwustronnego  PCB?

mut

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2010, 19:17 »
 Niestety  jestem  ciemny  w  tym  temacie,  myślałem  że  to  może  wina  Black  Boxa  z  którego  wymianą  nie  miał  bym  problemu  \'\'.    
  W  każdym  razie  dziękuję  za  odpowiedź.  Pewnie  sprzedam  maszyne  na  części  i  kupie  coś  działającego  na  Allegro.  

Offline Moldis

• Level 2
  • **
  • Meh.
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2010, 19:32 »
 A  próbowałeś  odpalać  bez  black  box`a?  Ponieważ  może  upierdzielony  jego  styk  coś  takiego  mógł  powodować...  z  moim  dział  się  różne  bajki  aż  na  to  wpadłem  :  D
C64c / JiffyDOS / SD2IEC / 3xSid
A600 / 2MB Chip / 4GB CF IDE / 4GB CF PCMCIA

mut

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2010, 20:38 »
 Bez  Black  Boxa  ta  sama  historia...  
  Po  odłączeniu  magnetofonu  podobnie  plus  czasem  napis:  
  64k  ram  system  
  To  chyba  ostatnie  tchnienia...  \'\'    

Może  faktycznie  jeszcze  zajrzę  do  środka  w  poszukiwaniu  widocznych  gołym  okiem  uszkodzeń.  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2010, 21:54 »
 dokładnie  to  komp  jest  do  naprawy,  ponieważ  działa  (uruchamia  się  do  ekranu  startowego)  wymiana  CIA/  usunięcie  jakiegoś  zimnego  lutu  powinno  wystarczyć.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

mut

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2010, 00:03 »
 To  w  sumie  miałbym  jeszcze  takie  pytanko  które  może  obejdzie  się  bez  zakładania  osobnego  wątku:  
  Czy  może  wie  ktoś  gdzie  mogę  kupić  wspomniany  wyżej  przez  Kisiela  układ  CIA(6526).    
  Na  Allegro  obecnie  nie  ma  ale  widziałem  w  archiwach  że  bywało.  Może  ktoś  ma  zbędny  ?  \'\'  

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2010, 08:07 »
 może  to  i  CIA,  ale  ja  bym  podociskał  scalaki  które  siedzą  w  podstawkach  (no  chyba  że  to  juz  ostatnia  wersja),  może  zwyczajnie  coś  nie  łączy  -  objawy  tez  wskazuja  na  pamieć.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2010, 09:57 »
 to  raczej  nie  pamięć.  Nie  uda  Ci  się  wymienić  CIA  samemu,  lepiej  sprzedaj  na  allegro  jako  uszkodzony  i  kup  sobie  nowego....  majątek  to  to  nie  kosztuje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2010, 10:33 »
 chyba  ze  CIA  jest  w  podstawce  juz  :D  to  wymiana  nie  stanowi  problemu  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

mut

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2010, 12:03 »
 Heh  po  zajrzeniu  do  środka  widzę  że  co  do  naprawy  opcja  z  zakupem  nowego  wydaje  się  najsensowniejsza.  
  (Choć  gdybym  odratował  starego  przyjaciela  zabaw  to  byłby  powód  do  dumy  \'\')  
  CIA  niestety  nie  w  podstawce  nie  jest  a  dłoni  chirurga  to  ja  nie  mam  żeby  to  samemu  wymieniać.  
  Wątek  można  uznać  za  zamknięty.  
  Dzięki  wielkie  za  pomoc!