Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kilka pytań na początek  (Przeczytany 900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« dnia: 09 Października 2010, 21:24 »
 Witam  
    Posiadam  drukarkę  mps  1230  jak  coś  na  niej  wydrukować?  
  gdy  wpisuję  komendy  które  są  w  instrukcji  to  nic  sie  nie  dzieje.komputer  zamiera  i  tyle..  
  Drukarka  inicjalizuję  się  przy  każdym  resecie  komcia.    

2  Jak  sprawdzić  stację  fd  mam  trochę  dyskietek  ale  żadna  się  nie  wczytuje.  zawsze  wystakuje  FILE  LOAD  ERROR.  Sformatować  dyskietki  też  się  nie  da.Ma  ktoś  może  sprawną  dyskietkę  sprzedać/pożyczyć  ?

11111olo

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Października 2010, 21:47 »
 Co  dokładnie  wpisujesz?

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2010, 10:51 »
 10  OPEN  1,4  
  15  FOR  a  =  1  TO  2  
  20  PRINT#1,\'tekst  takst\'  
  30  PRINT#1,\'tekst  tekst\'  
  35  NEXT  a  
  40  CLOSE  1  

po  tym  komputer  stoi  i  czeka.Jak  wkładam  papier  do  drukarki  to  naciskam  przycisk    FORM  FEED  -  drukarka  sprawdza  sobie  papier.  

gdy  wpisałem  jescze  coś  takiego  to  drukarka  na  chwilę  ożyła  poruszała  papierem  i  tyle..  

10  OPEN1,4,7  
  20  PRINT  #1,CHR$(27);  \'=\';PARAMETER  
  30  CLOSE  1  

Kabel  uszkodzony  czy  co  ?  Jak  włączyć  wydruk  testowy  z  poziomu  drukarki?  Instrukcję  mam  po  niemiecku  nic  nie  kapuje  z  tego..  

Pozdrawiam

11111olo

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2010, 14:50 »
 Napisz  takie  coś  

10  OPEN  1,4  
  20  CMD  1  
  30  LIST  

i  uruchom

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2010, 18:10 »
 po  wpisaniu  komendy  drukarka  przewija  papier  do  przodu  i  do  tylu.  czyli  komunikacja  jest.

11111olo

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2010, 18:46 »
 A  coś  drukuje,  albo  chociaż  próbuje?

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2010, 19:00 »
 no  właśnie  głowica  drukująca  się  nie  rusza  ,  jedynie  przewija  papier.  Gdy  wkładam  papier  do  drukarki  to  coś  muszę  nacisnąć  czy  coś?  bo  jak  naciskałem  line  feed  to  wysówa  troszkę  papier  a  jak  dam  form  feed  to  przesuwa  papier  w  taki  sam  sposób  jak  przy  twoim  programie.Jest  jeszcze  trzeci  w  sumie  pierwszy  przycisk  Local  ale  jak  go  naciskam  to  sie  nic  nie  dzieje

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2010, 19:08 »
 nie  da  się  edytować  -  teraz  wcale  nie  reaguje  na  program.  Zamieniłem  kabel  miejscami  ale  to  też  nic  nie  zmienia.  Chciałem  zabawkę  to  teraz  mam..

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2010, 12:37 »
 Nie  pamiętam  szczegółów,  bo  było  to  z  dobrych  10  lat  temu,  ale  mam  jakąś  drukarkę  MTS,  nie  ten  Twój  model  co  prawda,  lecz  inny.  Coś  koło  MPS  802.  Sprawdzę  to  za  niedługo,  bo  chciałem  właśnie  pouruchamiać  pare  sprzętów  i  zobaczyć,  czy  da  się  coś  ewentualnie  ożywić.  W  każdym  bądź  razie  pamiętam,  że  wtedy  drukarka  nie  chciała  mi  nic  drukować.  W  sklepie  wcisnęli  mi  interface  ale  z  tym  interfacem  też  nie  podziałało.  Był  to  jakiś  zwykły  czarny  box  z  naklejką.  Na  tym  skończyła  się  moja  przygoda  z  drukowaniem  na  c64,  ale  za  pewien  czas  na  pewno  wrócę  do  tego  tematu.  Mam  jeszcze  drukarę  Star  LC  10,  pod  Amigą  mi  działa,  zobaczę  co  na  to  c64.  

A  propo  taśm,  macie  pojęcie  jak  odświeżyć  je?  Tzn.  nasączyć  tuszem  jakoś,  bo  są  już  stare  i  jakość  wydruku  pozostawiała  wiele  do  życzenia.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2010, 14:15 »
 do  mps1230  pasuja  tasmy  od  hp  LX  70/80/90  (jesli  dobrze  pamietam...  jest  tez  seria  fx  i  tam  jest  inna  tasma)  

a  co  do  mps802/803  nie  wiem  czy  sa  jakies  zaminniki  ;)  Bober  moze  by  wiedzial  czy  da  sie  te  tasmy  odswiezyc,  cos  mi  sie  kojarzy  ze  on  to  robil  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2010, 21:17 »
 Jest  ktoś  może  z  okolic  katowic  kto  ma  ochotę  na  wypicie  kilku  browarów  i  pomajstrowanie  przy  moim  sprzęcie  ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2010, 21:46 »
 jest  jest...  ale  doba  ma  tylko  24h  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2010, 18:43 »
 do  dobry  browar  zawsze  znajdzie  się  czas  :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2010, 22:28 »
 jesli  masz  jakas  dobra  zaprzyjazniona  miejscowke  w  katowicach  to  mozna  jakis  maly  meeting  zrobic  (z  hardwarem  rzecz  jasna,  podobnie  jak  sie  atarowcy  np  w  przedswicie  spotykaja,    tam  nawet  male  party  sie  odbylo...  male  atari  duze  atari,  dema  lecialy  z  rzutnika...)  

kilka  -  kilkanascie  chetnych  osob  by  sie  na  pewno  znalazlo  ;)    

no  chyba  ze  preferujesz  ambrozje  w  domowym  zaciszu  i  scisle  dobranym  doborowym  towarzystwie.

kaka

• Gość
kilka pytań na początek
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2010, 21:25 »
 Myślałem  o  domowym  party.W  grudniu  będe  miał  wolną  chatę  :)