Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: nagrywanie kaset z pc.  (Przeczytany 1810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skipi92

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« dnia: 07 Października 2010, 22:28 »
 Witam  witam.  
  jestem  nowy  i  zielony.  Tak  wiem  że  napiszecie  że  wystarczy  wpisać  w  wyszukiwarce  i  wszystko  znajdę  ble  ble  ble  :P  więc  wybaczcie,  wolę  sam  założyć,  i  opisać  swój  problem  niż  bazować  się  na  innych.  To  tak....  dowiedziałem  się  o  tym  nagrywaniu  gier  na  taśmę  z  PC..  więc  ściągnąłem  pare  interesujących  tytułów  przerobiłem  na  wav.  może  dokładniej  opiszę..  tym  programem  wav-prg  (mam  jakąś  ubogą  wersje,  nie  było  wszystkich  opcji  tak  jak  w  screenach  na  stronie  C64  POWER)dałem  kolejno  `turbo  tape  64  only`,  `wav  file`  reszte  zostawiłem  tak  jak  było  czyli  `frequency  44100`  i  `volume  254`.  wybrałem  gre  i  przerobiłem,  poszedłem  dziś  do  kumpla,  podpieliśmy  jego  wieżę  do  kompa,  kablem  mini  jack  i  2  czincziny    \'\'  no  i  winampie  playlista,  włączyliśmy  nagrywanie  w  wieży  i  puściliśmy  szmery  w  winampie...  w  domu  odpaliłem  Commoorca,  i  magnetofon  w  ogóle  nie  czyta,  nie  ma  nic,  jakby  pusta  kaseta..  dodam  że  ta  kaseta  była  z  jakąś  muzyką,  to  najpierw  NIC  nie  puszczając  skasowaliśmy  ją,  kumpel  powiedział  że  tak  się  kasuje,  nic  się  nie  puszcza  tylko  nagrywanie  i  się  taśma  czyści,  po  tym  czymś  dopiero  nagraliśmy  gry.  ZAKŁOPOTANIE,  powiedzcie  ludzie  co  jest  grane...  bo  nie  wiem  w  ogóle  o  co  chodzi,  co  było  źle  itd  itp.    

Pozdrawiam!  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2010, 22:33 »
 w  c64  jest  cartridge  z  turbo?  ustawiles  glowice?  glowica  w  magnetfoonie  jest  w  ogole  wkrecona?  
  kasowanie  odbywa  sie  automatycznie  przy  nagrywaniu,  nie  trzeba  robic  tego  osobno.  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

skipi92

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2010, 22:37 »
 w  ogóle  nie  widać  głowicy,  jakby  nic  nie  było...  w  tym  problem,  NICOŚĆ.  Mam  cartridge  `ex-plus`  pieron  wie  czy  to  turbo  czy  nie.  ;/  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2010, 23:09 »
 ex-plus  o  ile  pameitam  to  ma  polecenie  HELP,  zobacz  czy  dziala  i  wyrzuca  liste  polecen  (powinien  tam  byc  program  do  korekcji  glowicy)  -  jesli  tape  tester  wykaze  brak  jakichkolwiek  czarnych  paskow  (czy  \'smieci\'  na  kasecie  z  muzyka)  to  znaczy  ze  glowica  nie  dotyka  do  tasmy  -  w  takim  wypadku  prawdopodbnie  sruba  regulacyjna  zostala  wykrecona  z  glowicy.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

skipi92

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2010, 06:57 »
 mam  jakieś  10  kaset  z  grami  i  wszystko  działa  ;p  więc  wykluczam  że  to  wina  magnetofonu...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2010, 08:45 »
 no  to  mogles  za  cicho  nagrywac  na  wiezy  ;)  jak  sie  juz  uda  to  musisz  tez  ustalic  czy  potrzebujesz  funkcji  invert  waveform  w  pakiecie  softu  na  pc.

SPC

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2010, 13:50 »
 http://webspace.webring.com/people/cf/fabbo/wavprg.html\' target=_blank>http://webspace.webring.com/people/cf/fabbo/wavprg.html

Czasami  pomaga  opcja  Inverted  waveform  :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2010, 14:07 »
 tyle  ze  z  tego  co  pamietam  to  nie  odroznisz  czy  inverted  waveform  jest  potrzebny  dopoki  nie  sprawdzisz  czy  sie  laduja  dane  -  jak  bity  sa  pozamianie  to  paski  na  ekranie  wygladaly  normalnie,  tylko  c64  pomijal  naglowki  programow  ;)

zbyndek

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Października 2010, 15:18 »
 Czy  używać  inverted  waveform  to  trzeba  samemu  sprawdzić  metodą  prób  i  błędów.  

Głośność  generowanego  szumu  ma  spore  znaczenie,  nie  może  być  ani  za  cicho  ani  za  głośno.  Dodatkowo  wpływ  na  zapis  może  mieć  automatyczna  regulacja  głośności  zapisu  we  wieży,  której  taśma  była  nagrywana.  Na  początku  nagrania  mogą  wystąpić  wahania  głośności  lub  przesterowany  dźwięk  jeśli  na  komputerze  została  ustawiona  zbyt  wysoka  głośność.  

254  to  bardzo  wysoka  głośność,  ja  w  przypadku  takiej  wartości  głośności  ustawiam  główny  potencjometr  głośności  w  swoim  komputerze  na  prawie  minimum.  

Tu  też  trzeba  samodzielnie  eksperymentować.  Z  własnego  doświadczenia  mogę  jeszcze  dodać,  że  tryb  Turbo  Tape  jest  bardziej  tolerancyjny  na  poziom  głośności  niż  Kernel  Loader.  

Jeśli  nagrywanie  taśmy  sprawia  kłopoty  to  można  spróbować  umieścić  w  magnetofonie  samochodową  kasetę  przejściówkę  i  podłączyć  ją  pod  komputer  (metoda  bardzo  skuteczna  sam  tak  robię).

skipi92

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Października 2010, 15:38 »
 \'Jeśli  nagrywanie  taśmy  sprawia  kłopoty  to  można  spróbować  umieścić  w  magnetofonie  samochodową  kasetę  przejściówkę  i  podłączyć  ją  pod  komputer  (metoda  bardzo  skuteczna  sam  tak  robię).  \'  

co  to  takiego  ?  ;>  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7

skipi92

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Października 2010, 17:33 »
 gdzie  to  można  zakupić  ?  :)  

11111olo

• Gość

skipi92

• Gość
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2010, 23:12 »
 nie  no  dobra...  bo  za  bardzo  odbiegło  od  tematu...  wypowiedzcie  się  w  kwestii  zgrywania  gier  za  pomocą  wieży,  ma  być  tak  plik  T64?!  potem  przerobić  na  wav.  i  opiszcie  jakie  mają  być  ustalone  parametry  proszę.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
nagrywanie kaset z pc.
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Października 2010, 23:47 »
 jak  to  za  daleko?  Zadałeś  pytanie  dostałeś  odpowiedzi  i  co  teraz  od  początku  temat  wałkujesz?  Widzisz  jakiś  koniec  tej  dyskusji,  bo  ja  nie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....