Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem ze sterowaniem  (Przeczytany 2262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« dnia: 24 Sierpnia 2010, 00:44 »
 To  moja  pierwsza  przygoda  z  emulatorem  c64,  dlatego  też  nie  mam  zielonego  pojęcia  jak  sterować  klawiszami.  Jedynie  raz  udało  mi  się  coś  poprzestawiać  poprzez  kombinacje  klawiszy  ALt+F7  oraz  ALt+F10  i  grać  strzałkami  z  klawiatury  mojego  laptopa.  Czy  ktoś  zna  jakiś  sposób  na  poprzestawianie  kombinacji  klawiszy?  Dodam  jeszcze,  że  mój  laptop  nie  posiada  klawiatury  numerycznej.

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2010, 00:54 »
 Dodam  jeszcze,  że  ze  strony  c64power  ściągnęłam  emulator  ccs64

Offline Skull

• Level 6
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2010, 08:29 »
 stały  problem,  gdy  nie  ma  klawiatury  numerycznej  -  problem  dlatego,  że  c64  jak  PC  też  ma  klawisze  kursora  i  są  to  właśnie  strzałki  w  emulatorach  (zresztą  chyba  nie  dziwne).  Niestety  jest  to  też  najodpowiedniejsze  (najwygodniejsze)  miejsce  na  emulację  joysticka.  Rozwiązania  są  dwa:    
  1)  dokupienie  klawiatury  numerycznej  na  usb  -  szybkie  i  bezproblemowe  
  2)  nadpisanie  klawiszy  kursora  jako  kierunków  ruchu  joy-a,  no  i  wiadomo  że  będą  z  czasem  występować  konflikty,  bo  czasem  coś  potrzebuje  joysticka  do  sterowania  a  czasem  kursora  klawiatury  (np.  wybór  nieśmiertelności  przed  grą)  
  W  rozwiązaniu  nr  2  trzeba  o  tym  pamiętać  i  odłączać  wtedy  joy-e  w  emulatorze.  

Offline Skull

• Level 6
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2010, 08:30 »
 aaa  i  jeszcze  rozwiązanie  3)  dokupienie  joysticka/pada  na  usb  -  wtedy  też  jest  \'po  sprawie\'

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2010, 11:22 »
 Dziękuję  za  pomoc    \'\'  

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2010, 23:23 »
 A  w  jaki  sposób  mam  przypisać  strzałki  z  klawiatury  do  odpowiadających  kierunków?  W  WinVice  próbowałam,  ale  nie  działa,  natomiast  kompletnie  nie  rozumiem  jak  się  do  tego  zabrać  w  Ccs64...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2010, 09:22 »
 http://c64power.com/index.php?option=com_content&view=article&id=277\' target=_blank>http://c64power.com/index.php?option=com_content&view=article&id=277 tu  pisze  jak  to  zrobic  w  ccs64,  a  w  VICE  sie  to  robi  prosciej,  w  zasadzie  z  czym  tam  mozna  miec  problem?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2010, 11:42 »
 Zapewniam  Cię,  że  można,  zwłaszcza  jeżeli  nigdy  nie  miało  się  do  czynienia  z  emulatorem  commodore.  Poza  tym  nie  posiadam  joysticka,  ani  gamepada...  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2010, 11:54 »
 seetings|joystick  settings|joy  in  port  #2=keyset  A  

nastepne  baton  config  keyset  a....  no  i  klikasz  batony  po  lewej  od  east  west  north  south  po  kolei  i  wciskasz  klawisze  odpoweidzialne  za  kierunki  -  co  w  tym  takiego  magicznego?  poza  tym  domyslne  mapowanie  czyli  numpad+rctrl  jest  dosc  wygodne  -  a  nawet  jesli  ktos  korzysta  z  notebooka  to  przeciez  mozna  zrobic  \'lock\'  na  emulacje  numpada.  

a  jak  gra  wymaga  pierwszego  portu  joya  to  na  szybko  alt+j  i  wio.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2010, 11:54 »
 Dziękuję  za  podsunięcie  mi  tego  artykułu,  ustawiłam  sterowanie  klawiszami  wg  instrukcji,  uruchomiłam  grę  i  niestety  po  naciśnięciu  strzałek,  postać  z  gry  nie  wykonuje  jakiegokolwiek  ruchu

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2010, 12:00 »
 Mi  teraz  chodzi  o  program  CCS64,  w  WinVice  już  dawno  ustawiłam  jak  napisałeś  wyżej  i  również  nic  się  nie  działo.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpnia 2010, 13:04 »
 a  sprawdzales  oba  porty  joystickow?  ;)

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2010, 13:13 »
 Hmm  jeśli  o  to  chodzi,  to  ustawiłam  je  tak  samo

j89s

• Gość
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpnia 2010, 13:16 »
 Może  tak:  Co  powinnam  ustawić  w  opcjach  
  control  port  1  i  control  port  2  w  opcji  INPUT?    
  http://c64power.com/obrazki/ccs_calibre2.jpg\' target=_blank>http://c64power.com/obrazki/ccs_calibre2.jpg

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Problem ze sterowaniem
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpnia 2010, 14:15 »
 kalibracja  dotyczy  tylko  joystickow  podlaczanych  do  PC,  do  c64  sa  joye  cyfrowe  niewymagajace  kalibracji.  

wczoraj  galem  w  rodland  na  vice  2.2  i  wszystko  smiga  w  ustawieniu  keypad  +  rctrl...