Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dyskietki 1.6mb format na 360kb  (Przeczytany 801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szogur

• Gość
Dyskietki 1.6mb format na 360kb
« dnia: 10 Sierpnia 2010, 23:32 »
 Witam,  
  Ostatnio  stałem  się  właścicielem  dyskietek  5,25\'  o  wielkości  1.6mb.  Próbowałem  je  sformatować  standardowym  poleceniem:    
  OPEN  1,8,15:  PRINT#1,\'N:Nazwa,  A1\':  CLOSE  1.    

Stacja  przez  chwilę  normalnie  pracuje,  po  czym  się  zatrzymuję  a  pomarańczowa  dioda  miga.  Na  tak  sformatowanej  dyskietce  nie  da  się  nic  zapisać.  Czy  jest  jakiś  sposób,  żeby  sformatować  te  dyskietki  na  format  czytelny  dla  stacji  C-64?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2010, 06:06 »
 weź  kup  na  allegro  duuuży  magnes  neodymowy  taki  2,5\'  średnicy,  wykasuj  dyskietkę,  wykonując  ruch  kolisty  przykładając  magnes  do  nośnika.  Pamiętaj,  że  czynność  kręcenia  magnesem  wykonujesz  minimum  godzinę,  kręcisz  równo  po  powierzchni  jak  nie  chcesz  mieć  bad  sectorów,  no  i  podobno  zawsze  w  jedną  stronę.  aaa  no  i  obracasz  dyskietkę  i  to  samo  z  drugiej  strony  hehehe  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

szogur

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2010, 08:09 »
 Czyli  rozumiem,  że  nie  da  się  używać  tych  dyskietek  ze  stacją  1541?  

Pozdrawiam  
  szogur

marck2

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2010, 14:04 »
 Mam  około  200  takich  dyskietek  i  udało  mi  się  sformatować  około  180.  Bez  problemu  na  nich  nagrywam.  

szogur

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:15 »
 Rozumiem,  że  używasz  standardowych  poleceń  formatujących?  

Pozdrawiam  
  szogur

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2010, 12:13 »
 Z  tym  magnesem  jesteś  blisko,  ale  nie  co  najmniej  dwie  godziny,  tylko  minuty,  nie  dotykając  nośnika,  tylko  koperty  i  nie  magnesem,  tylko  DEMAGNETYZATOREM!  Inaczej  cewką  AC  (uwaga!  włączać  i  wyłączać  kilka  metrów  od  dyskietek!).  To  zneutralizuje  magnetycznie  dyskietkę,  kasując  wszystkie  dane  i  informacje  o  formatowaniu.  Dzięki  temu  słabsza  głowica  stacji  niskiej  gęstości  lepiej  będzie  sobie  radzić  z  magnetykiem.  Tak  robię  flopy  720K  z  1.44M,  żeby  szybko  nie  wychodził  im  bady.

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2010, 12:54 »
 Z  tym  namagnesowaniem  dyskietek  to  dobra  sprawa,  ale  nie  zawsze  trwała.  Kiedyś  korzystałam  z  tego  pomysłu,  ale  po  jakimś  czasie  okazywało  się,  że  stacja  i  tak  ich  nie  czyta.  Więc  zależy  co  chcesz  przechowywać  na  nich.  Jak  coś  wartościowszego  kup  sobie  o  mniejszej  gęstości  odpowiednie  do  C64  czy  JIL.

szogur

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2010, 22:30 »
 Dzięki  za  rady,  najlepiej  jak  kupię  standardowe  dyskietki  do  c64.  

Pozdrawiam

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Sierpnia 2010, 18:30 »
 Mam  dwie  stacje  1541  które  mają  takie  objawy  że  czasami  czytają  dyskietki  a  czasami  nie.  Czy  to  wina  głowic?  
  Dodam  że  czyściłem  je  i  stacja  czyta  kiedy  chce.

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2010, 00:49 »
 Może  lekkie  rozkalibrowanie?  Przyznam,  że  nigdy  nie  kalibrowałem  1541,  kalibrowałem  za  to  zwykłe  FDDki,  nagrywa  się  DiskEditem  dyskietkę  z  pierwszym  i  ostatnim  sektorem  wypełnionym  znaną  kombinacją  bajtów,  po  czym  suwa  się  dopóki  nie  odczyta...  można  tak  cały  dzień,  żeby  mi  oryginalna  KFAPowska  poszła  to  stukałem  w  te  głowice  3  dni.  

Za  to  mam  jakąś  rzucaną  (tak  to  jest  po  złomie)  1571,  która  po  naprawie  ułamanego  lutu  trafa  zasilającego  bez  dyskietki  kręci  tylko  ciągle  motorkiem,  z  dyskietką  uruchamia  się  normalnie,  ale  na  komputer  reaguje  tylko  włączeniem  silniczka  -  muszę  z  nią  sprawdzić  co  i  jak.

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2010, 09:46 »
 Nie  róbcie  sobie  \'jaj\',  elektrolity  autentycznie  się  formuje,  we  wzmacniaczach,  ale  rzadko  i  gdy  zależy  na  jakości  dźwięku.  
  Osobiście  uważam,  że  1541  to  nie  wzmacniacz  high-endowy,  i  wymieniam  jak  nawalą.

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2010, 18:06 »
 Pisałes  o  lekkim  rozkalibrowaniu  jednak  to  rozkalibrowanie  objawia  się  tym  że  jak  stacja  \'załapie\'  to  potrafi  odczytac  kilkanascie  dyskietek.