Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jaki kabel video?  (Przeczytany 1993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dizzyx

• Gość
Jaki kabel video?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Sierpnia 2010, 16:27 »
 No  dobra...  daliście  link  do  allegro,  gdzie  jest  kabel  5din...  i  jak  ten  kabel  niby  działa?  
  Ja  mam  5din  ->  cinch  i  nijak  nie  śmiga.  Tzn  śmiga,  ale  daje  tylko  cz-biały  obraz.  Bo  8  pin  (środkowy)  to  CHROMA,  która  dale  kolory.  

Powiedzcie  mi  koledzy  -  wtyczka  8din  jaka  musi  być?  Słyszałem  że  w  C64  i  monitorach  (ja  mam  1084S)  jest  DIN  8pin  262  stopnie,  a  w  sklepach  są  tylko  270stopnie.....  

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
Jaki kabel video?
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Sierpnia 2010, 16:55 »
 Din5  też  działa.  W  gnieździe  Audio/Video  masz:  1.luma,  6.chroma,  4.VideOut.  Zamiast  1  i  6  podłączasz  tylko  pin  4  i  masz  sygnał  composite.  Najgorszy  występujący  na  tym  złączu,  ale  i  tak  lepszy  niż  RF.  Co  do  kabelka  z  luminancją  i  chrominancją,  to  jak  już  pisałem.  W  TME  mają  jeszcze  te  wtyczki  (DIN8  262degree)i  zrobisz  sobie  odpowiedni  przewód.

dizzyx

• Gość
Jaki kabel video?
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Sierpnia 2010, 10:40 »
 No  dobra.  Mam  w  takim  razie  kabel  din5->din5.  Pełne  połączenie  wszystkich  pinów.  spinam  tym  kablem  monitor  z  C64  (w  c64  gniazdo  video,  w  monitorze  gniazdo  TTL  RGB).  Nadal  obraz  jest  cz-biały,  niezależnie  od  ustawień  przełączników  od  obrazu  w  monitorze.  
  I  teraz  pytanko  -  jeśli  zrobię  kabel,  gdzie  z  wtyczki  din5  z  pinu  4  będzie  przechodził  przewód  w  cincha  i  wepne  się  w  cinche  z  tyłu  monitora,  to  czy  uzyskam  obraz  kolorowy?

Offline Skull

• Level 6
Jaki kabel video?
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Sierpnia 2010, 11:54 »
 tak  -  i  tylko  tak  -  ttl  rgb  to  całkiem  inne  wejscie

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
Jaki kabel video?
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Sierpnia 2010, 12:33 »
 Chinch  wpinasz  do  żółtego  gniazda  z  tyłu  monitora  podpisanego  CVBS/L.  Przełącznik  CVBS/LCA  ustawiasz  na  CVBS  i  powinno  działać.