Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ultima VI  (Przeczytany 442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kycho

• Gość
Ultima VI
« dnia: 08 Kwietnia 2010, 20:26 »
 Witam  

Mam  pewien  problem  z  tą  grą.  Gdy  wszedłem  (na  samym  początku  gry)  na  schody  w  pokoju  na  lewo  od  komnaty  głównej  (dużo  butelek  w  środku),  wyskoczył  mi  błąd  informujący  o  złym  identyfikatorze  dyskietki.  

Z  góry  dziękuję  za  pomoc.

Kycho

• Gość
Ultima VI
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2010, 21:10 »
 Przepraszam,  że  umieszczam  post  w  tym  dziale,  ale  wydał  mi  się  najodpowiedniejszy  do  gry.

Offline uka

• Level 3
Ultima VI
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2010, 17:29 »
 Z  tego  co  widzę,  gra  ma  aż  7  dysków.  Może  trzeba  tylko  zmienić  dyskietkę?

Kycho

• Gość
Ultima VI
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2010, 18:05 »
 Widzę,  że  szukałeś  tej  gry  na  GB64.  Jest  tylko  6  dysków,  a  na  7  są  porady  dotyczące  obsługi  gry.  Poza  tym  próbowałem  ze  wszystkimi  dyskami.  Na  każdym  ten  sam  błąd.

Offline uka

• Level 3
Ultima VI
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2010, 18:28 »
 Niestety  nie  potrafię  trafić  do  Twojej  feralnej  komnaty.  Czy  ona  była  zamknięta?  Na  lewo  są  jedynie  małe  magazyny  a  butelek  nie  widzę.  Zapodaj  screenem  :)

Offline uka

• Level 3
Ultima VI
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2010, 19:07 »
 Ok.  Chyba  trafiłem.  Tutaj?  
  www.ancora.ovh.org/UVI.png  

Nie  miałem  żadnego  błędu.  Zmieniłem  dysk  na  odpowiedni  (Dungeon)  i  przeniosło  mnie  do  podziemia.  Tak  jak  napisałeś,  grałem  na  dyskach  z  GB64,  więc  może  masz  jakąś  trefną  wersję  lub  jeśli  grasz  na  real-sprzęcie,  zgrało  dyskietkę  z  błędem?  Innych  pomysłów  nie  mam.

Kycho

• Gość
Ultima VI
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwietnia 2010, 22:18 »
 To  ta  komnata,  ale  ja  nie  grałem  na  dyskach  z  gb64,  tylko  z  innej  strony(te  z  gb64  nie  są  opisane).  Spróbuje  nagrać  znowu.

Kycho

• Gość
Ultima VI
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwietnia 2010, 22:27 »
 Przetestowałem  na  emulatorze  iii...  działa  -  albo  to  był  jednostkowy  błąd,  albo  trzeba  przegrać  dyskietkę.  Dziękuję  za  pomoc.

Kycho

• Gość
Ultima VI
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2010, 20:05 »
 Nagrałem  dyskietki  na  nowo,  ale  ciągle  pojawia  się  ten  sam  błąd.  Jest  jeszcze  jeden  błąd  o  którym  wcześniej  nie  wspomniałem  -  nie  można  stworzyć  nowego  bohatera.

Offline uka

• Level 3
Ultima VI
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2010, 12:19 »
 To  raczej  nie  pomoże,  ale  sprawdziłem  jak  sprawa  się  ma,  na  mojej  64ce  i  mam  te  same  błędy,  których  nie  ma  pod  emulatorem  (błąd  przy  zejściu  do  podziemi  i  tworzenie  postaci).

Offline uka

• Level 3
Ultima VI
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2010, 12:25 »
 właśnie  znalazłem  taką  informację:  
  \'To  copy  the  game  use  a  backup-prg  that  also  copies  the  sector-id`s  or  the  game  won`t  work\'

Offline uka

• Level 3
Ultima VI
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2010, 14:54 »
 Ok.  Wszystko  jest  opisane  tutaj:  
  http://www.stoeggl.com/c64/ultima6.html\' target=_blank>http://www.stoeggl.com/c64/ultima6.html

Metodę  zgrania  dysków  sprawdziłem  na  własnej  skórze  i  gra  działa  teraz  jak  trzeba.