Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: MMC2IEC - lista chętnych  (Przeczytany 22120 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Marca 2010, 15:26 »
 Suchy,  Zyga  i  inni.  Czy  nie  rozumiecie  że  Shadowolf  i  Lars  P.  to  twócy  SD2IEC  i  MMC2IEC.  Obecnie  połączyli  siły  itworzą  razem.  Firmware  jest  na  raz  wydawany  na  SD2IEC,  MMC2IECi  uIEC,  tylko  sposób  komunikacji  jest  inny  -  taki  jak  napisałeś  czyli  z  tranzystorami  lub  bez.  
  Atmega  32  odeszła  do  lamusa  w  wersji    
  2008-05-02  -  release  0.7.0  
                  -  does  not  support  the  ATmega32  anymore  
  `czyli  prawie  2  lata  temu,  a  stosowanie  Atmegi  644  to  niezbednośc  bo  60kB  nie  wgram  do  Atmegi  32  co  ma  32kB  flasha.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #121 dnia: 27 Marca 2010, 21:06 »
 @11111olo,  przecież  to  jest  w  necie  i  my  to  wiemy,  ale  zastanawiamy  się  nad  istotnymi  różnicami  między  jednym  a  drugim.  Jak  chcesz  napisać  coś  ciekawego  i  przydatnego,  to  opisz  jak  pokonałeś  \'zagwostki\'  w  czasie  uruchamiania  (nawet  jeśli  wynikały  one  z  własnych  błędów).  Na  elektrodzie  jakoś  tego  nie  zrobiłeś,  mimo,  że  zadałeś  pytanie  (nikt  co  prawda  Ci  nie  odpowiedział,  ale  to  jest  chyba  zrozumiałe:  C64  rynek  niszowy).  Rozwiązałeś  później  problem,  ale  podzielić  się  tym  już  nie  raczyłeś.  Fajnie  jest  brać  wszystko  z  netu,  ale  już  dawać  za  free:  niekoniecznie!  

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #122 dnia: 27 Marca 2010, 21:47 »
 Problem  się  wziął  z  tego  że  wszytko  montowałem  na  płytce  stykowej,  do  tego  robiłem  to  na  hura  co  przeważyło  nad  zdrowym  rozsądkiem  :/  
  Jak  złożysz  wszystko  wg  schematu,  zaprogramujesz  procka  właściwym  wsadem  czy  bootloaderem  oraz  dobrze  ustawisz  fusy  to  musi  działać.

SPC

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #123 dnia: 28 Marca 2010, 00:54 »
 ^  to  ma  dzialac  ziom

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #124 dnia: 28 Marca 2010, 13:08 »
 Działa  i  na  płytce  stykowej  też  mi  działało  a  dlatego  składałem  na  płytce  stykowej  bo  chciałem  to  najpierw  przetestować  ZIOM.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #125 dnia: 28 Marca 2010, 19:05 »
 Dopytuję  się  tak,  gdyż  w  moim  układzie  MMCa,  fotki  tutaj:  

http://c64.phorum.pl/viewtopic.php?t=50\' target=_blank>http://c64.phorum.pl/viewtopic.php?t=50

...  też  nie  obyło  sie  bez  problemów  przy  uruchamianiu.  Musiałem  maksymalnie  skrócić  kabelki  między  czytnikiem  (gniazdem  SD)  a  płytką  procesora.  Już  dwudziesto-kilku  centymetrowe  kabelki  (chciałem  gniazdo  SD  zamontować  w  trochę  innym  miejscu  niż  płytka  z  ATmegą)  powodowały,  że  układ  \'zdychał\'.  Przyczyna  najprawdopodobniej  była  prozaiczna:  rezystor  szeregowy  (z  dzielnika  rezystorowego/konwertera  poziomów  logicznych  5V  na  3V)łącznie  z  pojemnością  pasożytniczą  dłuższego  kabelka  tworzył  obwód  całkujący  RC  już  na  tyle  \'silny\',  że  ten  powodował  tak  duże  zniekształcenia  przebiegów  między  prockiem,  a  kartą  SD,  że  cały  układ  przestawał  działać.  Aby  to  naprawić  (w  przypadku  mojego  układu)  wystarczyło  skrócic  kabelki  (proste),  albo  dzielniki  rezystorowe  konwerterów  zamontować  na  karcie  czytnika  (przy  samym  gnieździe  SD)  lub  zastosować  jako  konwertery  pozimów  NMOSFETy.  Uczulam  na  to  szczególnie  tych,  którzy  zechcą  sami  projektować  płytkę  w  technologii  przewlekanej  do  najnowszych  SD2IEC  (żeby  potem  nie  musieli  robić  wszystkiego  od  nowa)  -  użyte  tam  w  konwerterze  poziomów  (5V/3V)  dla  sygnałów  odbieranych  IEC  (z  punktu  widzenia  ATMegi,  bo  sygnały  IEC  wychodące  z  ATMegi  są  konwertowane  MOSFETem)  rezystory  mają  spore  wartości  (10k  i  22k)  i  powinny  być  montowane  jak  najbliżej  pinów  portów  I/O  mikrokontrolera!  Dla  małej  płytki  SMD  większego  znaczenia  to  nie  ma  (ale  warto  zauważyć  jak  blisko  procka  zamontowane  są  te  rezystory).

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Marca 2010, 19:20 »
 @zyga,  dlaczego  tranzystory  chcesz  kupować  gdzie  indziej,  skoro  reszta  w  TME.  Wszystko  możesz  kupić  w  TME  -  wyjdą  jedne  koszty  przesyłki.  Przecież  nie  muszą  to  być  dokładnie  IRLML2402  (których  akurat  nie  ma  na  stanie  w  TME  -  trzeba  zamawiać  w  większych  ilościach).  Tak  jak  pisałem  wcześniej  mogą  to  być  dowolne  NMOSFETy  typu  LogL  i  w  obudowie  SOT23  (skoro  ma  być  SMD).  W  TME  mają  w  tej  chwili:  

IRLML0030  
  IRLML2502  
  IRLML2803  
  NDS355  
  TSM2302  

...  wszystkie  się  nadają,  nawet  są  \'mocniejsze\'  parametrami  (więc  będziesz  mógł  je  również  użyć  w  innych  aplikacjach).  Najtańsze  masz  2803  (dla  kogoś  bez  \'bonusa\'  w  TME  cena  wychodzi  0,40  zł/szt.  przy  zakupie  50  szt.  

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Marca 2010, 20:14 »
 W  sumie  moje  kable  do  gniaza  SD  miały  dobre  15  cm  a  i  tak  wszystko  działało  ;)

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Marca 2010, 23:12 »
 @Suchy:  
  Właśnie  się  przyglądałem  datasheetom  i  ten  IRLML2803  wydaje  się  być  najbardziej  zbliżony.    

Przy  okazji  przeczesywania  netu  natknąłem  się  na  stronę  o  \'driverach\'  linii  IEC  w  kontekście  X-Cables:  http://wiki.trikaliotis.net/bin/view/OpenCBM/OpenCbmBuildCables\' target=_blank>http://wiki.trikaliotis.net/bin/view/OpenCBM/OpenCbmBuildCables

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Marca 2010, 01:13 »
 @zyga,  zawsze  mogą  być  \'mocniejsze\'  (większe  Uds,  większy  prąd  Id,  co  jest  związane  z  mniejszym  Rds,  a  to  lepiej  -  tranzystor  mniej  się  grzeje),  aby  nie  \'słabsze\'  parametrami  -  tylko,  że  te  mocniejsze  mogą  być  po  prostu  trochę  droższe.  Najważniejsze  -  muszą  być  typu  LogL  (czyli  sterowalne  z  logiki  niskonapięciowej)

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Marca 2010, 17:06 »
 Na  dniach  wystwię  kolejnego  komodorka  z  MMC2IEC  na  pokładzie,  przełączanymi  elektronicznie  ośmioma  kernalami  oraz  przełącznikiem  do  dumpowania  cartridge`ów.

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #131 dnia: 29 Marca 2010, 17:17 »
 Suchy  ładnie  Ci  wyszedł  montaż  MMC2IEC  na  uniwersalce  jednak  to  prowizorka.  Aby  to  uzywać  i  nie  martwić  się  o  placzące  lub  łatwe  do  urwania  kabeli  trzeba  umiećić  w  komodzie  albo  w  jakiejś  obudowie.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #132 dnia: 29 Marca 2010, 18:27 »
 @11111olo  to  jest  wersja  testowa  (staruśki    soft)  pierwszego  mojego  MMC2IEC.  Teraz  chcę  złożyć  dla  siebie  (a  więc  też  na  uniwersalce)  najnowszego  SD2IEC  i  będzie  wbudowany  do  C64  (z  paru  innymi  niezbędnymi  dla  mnie  bajerami).  Być  może        pochwalę  się  moim  zmodowanym  komciem,  ale  jak  już  będzie  w  całości  gotowy!    

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #133 dnia: 29 Marca 2010, 18:36 »
 ...  jeśli  chodzi  o  \'prowizorkę\',  to  nie  ma  to  znaczenia,  czy  będzie  na  płytce  uniwersalnej  czy  na  dedykowanym  PCB.  Jakość  i  sposób  montażu  jest  istotna  przede  wszystkim.  Trochę  prototypowych  urządzeń  mojego  projektu  (zmontowanych  na  płytkach  uniwersalnych)  pracuje  w  przemyśle  już  od  kilkunastu  lat  i  do  dzisiaj  mają  się  bardzo  dobrze.  ;)

SPC

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #134 dnia: 01 Kwietnia 2010, 00:13 »
 Yo,  widze  ze  temat  umiera.  Ale  mam  cos  na  podgrzewke.  Czekam  na  sprzecior,  bo  musze  pare  produkcji  puscic  w  net  :)