Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: MMC2IEC - lista chętnych  (Przeczytany 21987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenji

• Level 5
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Marca 2010, 09:46 »
 To  już  jest  przegięcie.  olo  masz  swoje  forum,  tam  weź  zbieraj  zamówienia  na  \'swoje\'  dzieła.  To  co  robisz  jest  już  przegięciem.

Jacek31

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Marca 2010, 11:09 »
 Suchy  no  akurat  ja  nie  mam  wyjścia  bo  do  mojego  C64  nie  mam  ani  FDD,  ani  magnetofonu,  więc  aby  coś  zrobić  i  tak  muszę  zainwestować  w  SD/MMC.  A  że  trochę  się  już  bawiłem  z  elektroniką  to  będę  robił  sobie  go  sam  (mała  zmiana  od  strony  hardweru,  ale  tylko  w  sensie  bezpieczeństwa  karty  SD/MMC).    
  Co  do  samego  SD/MMC  to  chyba  największy  problem  to  zrobienie  sobie  samemu  dobrej  jakości  PCB,  bo  tak  przeszukując  gotowe  propozycje,  to  zauważyłem  że  mamy  do  czynienia  albo  z  półprofesjonalnymi  rozwiązaniami,  albo  takim  prawdziwym  rzemiosłem  bym  to  nazwał.    
  O  sofcie  nie  ma  co  tu  bardzo  pisać,  bo  soft  każdy  wgrywa  gotowy,  a  nie  pisze  go  sam.  Jedyna  przeszkoda  w  niektórych  projektach  to  jak  wspomniałem  SMD  +  brak  wyprowadzonego  SPI  do  programowania,  co  może  zniechęcić  mniej  doświadczonych.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marca 2010, 11:36 »
 jeżeli  nie  ma  SPI  to  jak  to  działa?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Cobra of Samar

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marca 2010, 12:27 »
 Do  Jacka  31,  Kenji00,  Kisiela  i  reszty:  

Olo  gdyby  chciał  ruszyć  z  produkcją  po  kosztach,  jak  w  przypadku  XU1541  to  byłby  sens  pisania  propozycji  \'MMC2IEC-lista  chętnych\'  na  forum  scene.c64!  
  I  to  miałam  na  myśli  pisząc  poprzednią  wypowiedź  -    może  nie  sprecyzowałam  swojej  wypowiedzi  do  końca.    
  Natomiast  jeżeli  Olo  planuje  dochody  z  inwestycji  to  rzeczywiście  przynajmniej  słownie  zostanie  żywcem  zjedzony.  Więc  pozostają  aukcje.    

Cobra of Samar

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marca 2010, 12:30 »
 Olo:  
  Inicjatywa  MMC2IEC  dla  większej  ilości  ludzi,  co  obniży  koszty  jest  super  i  myślę,  że  chętni  też  by  się  znaleźli

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Marca 2010, 12:37 »
 @Jacek31  nadal  piszesz  dyrdymały    \'\'    

Zobacz  to  -  \'skomlanie\'  ola  o  pomoc  na  elektrodzie  (jakiś  czas  temu)  w  sprawie  uruchomienia  SD/MMC2IEC:  

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1213911&highlight=&sid=44c00057b0c0003ec8be55c73e88293e\' target=_blank>http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1213911&highlight=&sid=44c00057b0c0003ec8be55c73e88293e

...  a  niżej  cytat  z  wypowiedzi  ola  z  tego  postu  (na  wypadek  gdyby  ten  temat  z  \'elki\'  raptem  zniknął  ;)  

\'Witam  

Nie  wiedziałem  gdzie  umieścić  ten  temat  dlatego  proszę  go  nie  usuwać  tylko  ewentualnie  przenieść.  

Złożyłem  urządzenie  zgodnie  z  wytycznymi  na  tej  stronie:  
  http://www.c64-wiki.com/index.php/SD2IEC\' target=_blank>http://www.c64-wiki.com/index.php/SD2IEC
  Jest  tam  napisane:  
  Cytat:  
  Reads  firmware  .bin  file  from  SD  card  (FAT16  and  FAT12  supported)  and  updates  ATMega  flash  if  needed  

Specjalnie  sformatowałem  kartę  na  system  plików  FAT  (  wcześniej  był  FAT32)  
  Cytat:  
  On  powerup,  red  LED  is  on.  If  an  updated  firmware  is  found  on  SD  card,  green  light  blinks  for  some  seconds  during  flashing.  If  no  updated  firmware  is  found,  green  light  flashes  once.  When  complete,  both  LEDs  turn  off.  

Faktycznie  świeci  czerwona  dioda  LED,  ale  jak  włożę  karę  SD  z  plikiem  w  ROOT  sd2iec.bin  pobrany  z  tej  strony  to  nic  się  nie  dzieje.  Powinna  migać  zielona  dioda  LED  jeśli  się  wgrywa  lub  mignąć  jeśli  nic  nie  znajdzie,  a  tu  nic  się  nie  dzieje.  Dlaczego?  
  Dodam  że  karta  po  każdej  próbie  była  sprawdzana  na  czytniku  w  PC  i  działa.\'  

...  więc  jak  widzisz  jacuś  można  natknąć  się  na  wiele  problemów  przy  uruchamianiu  urządzenia,  nawet  jak  się  ma  pełnego  \'gotowca\'.  Teraz  kaman,  dlaczego  pisałem,  że  warto  stworzyć  tutorial(?),  który  na  pewno  byłby  przydatny  (nie  tylko  dla  amatorów  elektroników),  ale  żeby  to  zrobić  potrzeba  do  współpracy  ludzi  spolegliwych,  którzy  zechcą  podzielić  się  swoją  wiedzą,  a  nie  tylko  trzepać  kaskę!      

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Marca 2010, 13:05 »
 @Jacek31,  rada  na  przyszłość:  nie  pierdol  (za  Kisielem  ;-)  )  na  temat  smaku,  zanim  czegoś  nie  ugryziesz!    \'\'  

Jacek31

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Marca 2010, 13:22 »
 Ja  wam  powiem  tak.  Skoro  jesteście  tacy  obeznani,  doświadczeni  itd.  Dla  czego  nie  siądziecie  i  nie  napiszecie  np.  Poradnika  dla  początkujących  Tiuningowców.    
  Jesteście  fachowcami  i  widać  że  się  znacie,  ale  zamiast  swoją  wiedzę  spożytkować  i  pokazać  że  potraficie  nie  tylko  krytykować,  tracicie  czas  siedząc  na  forach  dopierdając  się  że  tak  powiem  innych,  wyrywając  często  fragmenty  z  ich  wypowiedzi  i  coś  tam  dupcząc  nie  na  temat,  jak  kisiel  o  tym  SPI  jak  by  sam  nie  wiedział  że  chodzi  o  golpin  do  podpięcia  programatora  do  układu  a  nie  port  SPI  jako  część  składowa  urządzenia.    
  Co  wy  chcecie  udowodnić  ?  
  Zamiast  pokazać  się  z  dobrej  strony,  zachęcić  nowych  i  pomóc  im  w  pierwszych  krokach  tworząc  działy  dla  początkujących,  właściwie  każde  forum  o  C64  wygląda  jak  strefa  wojny,  gdzie  doświadczeni  starzy  wyjadacze,  szukają  jak  tu  tylko  zgnoić  innych  i  pisać  o  kolejnych  zaliczonych  jabolach,  w  tematach  luźnych.

suchy

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Marca 2010, 13:43 »
 @Jacek31  nadal  piszesz  duby  smalone    \'\'  Przeczytaj  ze  zrozumieniem,  o  czym  pisałem  na  samym  początku.  Ty  chyba  nie  rozumiesz  tego  co  sam  piszesz.  Staram  się  nie  wyjeżdżać  z  prywatnymi  wojnami  na  forum,  ale  jak  mnie  ktoś  wqrwi,  to  i  mięsem  rzucić  mogę!

Uriel75

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Marca 2010, 14:09 »
 Racja  jak  zawsze  jest  pośrodku,  tak  moim  zdaniem.  Zarówno  Jacek  jak  i  Suchy  czy  cała  reszta  dobrze  mówi.  Może  nie  w  całości,  ale  jednak..  

Suchy  -  wg  mnie  ma  racje  pod  tym  względem  jak  pisze  o  tutorialach.  Przydałoby  się  czasami  krok  po  kroku  pewne  tematy  wyjaśniać  dla  takich  ludzi  jak  Jacek  czy  ja,  gdyż  nie  posiadamy  ani  takiej  wiedzy  jak  starzy  wyjadacze  (Suchy,  Kisiel,  Wegi,  KB,  Zyga  i  cała  reszta  której  nie  dam  rady  tu  wymienić),  ani  porównywalnego  do  nich  doświadczenia.  Czasami  błądzimy  po  omacku  biegając  po  różnych  forach  szukając  odpowiedzi  na  pytania,  próbować  się  udzielać  czy  pochwalić  się  osiągnięciami.  
  Lecz  często  niestety  osoby  (nazwijmy  umownie  \'mało  doświadczone\')  spotykają  się  z  nastawieniem  niezbyt  przyjaznym,  często  wręcz  wrogim  czy  szyderczym.  Nie  chcę  stawać  tutaj  w  obronie  Ola,  gdyż  wspólnie  z  nim  walczę  na  pewnym  forum.  Jeżeli  Olo  chce  sobie  produkować,  sprzedawać  wymienione  w  temacie  urządzenia  to  chwała  mu  za  to,  niech  sobie  to  robi.  Może  źle  robi  czasami  ale  to  chyba  nie  jest  powód  by  człowieka  mieszać  z  błotem.  Ja  zostałem  zmieszany  z  błotem  w  jednym  miejscu  przez  kogoś,  mimo,  iż  z  należną  pokorą  (zawsze  wolę  pytać  niż  cwaniakować)  szukałem  odpowiedzi  na  jakieś  pytanie...  

Reasumując,  obecnie  świat  C64  jest  dość  mały  i  wydaje  mi  się  (może  Wam  także),  że  ta  mini  społeczność  powinna  się  wspierać,  służyć  radą  ludziom,  którzy  chcą  się  czegoś  nauczyć  czy  tylko  poradzić.  A  bardzo  często  to  tak  wygląda  jak  dawne  giełdowe  wojny  z  Atarowcami.  Tylko  tu  są  wirtualne  rzuty  mięsem  a  tam  było  inaczej.  Ręce  opadają,  ale  jestem  pełen  nadziei,  że  niektóre  osoby  jednak  będą  się  zachowywały  tak,  jakbym  sobie  i  innym  życzył.    

Pomarudziłem,  więc  lecę  pomodować  dalej  swój  sprzęt.  Miłej  niedzieli  for  @ll  :)

zyga

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Marca 2010, 17:40 »
 A  ja  bym  sobie  zbudował  SD2IEC  bo  z  tego  co  czytałem  to  oprogramowanie  do  MMC2IEC  nie  jest  już  rozwijane.  Płytkę  zamówię  sobie  na  www.drukowane.pl,  ktoś  jeszcze  chce  ?  Nie  piszę  się  na  duże  serie  :)

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Marca 2010, 18:15 »
 Jacek31  jeśli  uważasz  że  chcę  na  tym  dorobić  się  to  czemu  sam  nie  zrobisz  MMC2IEC?  
  Co  do  40-50  zł.  Faktyczna  cena  za  części  jest  taka:  
  -  Atmega644  22  zł  
  -  gniazdo  SD  5  zł  
  -  stabilizator  3,3V  2  zł  
  -  pozostała  drobnica  ~  2  zł  
  Daje  to  ok  31  zł  
  Do  tego  proponuję  4  wtyczki  zaciśnięte  zaciskarką  -  koszt  samych  złączy  na  goldpin  niecała  złotówka.    
  Do  tego  dochodzi  płytka  drukowana  która  kosztuje  blisko  20  zł  
  Więc  w  50  zł  się  zmieszczę.  

To  są  TYLKO  części.  
  Może  nie  jestem  najszybszy  w  montażu  ale  czas  jaki  trzeba  poświęcić  żeby  to  złożyć  i  uruchomić  to  z  3h.  

Ile  mam  policzyć  za  te  3h?  

Poza  tym  zaprojektowałem  płytkę  jednostronną  za  której  projekt  NIC  NIE  CHCĘ.  

Jeśli  chętnych  było  by  więcej  -  co  najmniej  30  osób  -  to  koszt  produkcji  płytki  się  obniży  a  i  przez  to  koszt  jednej  sztuki.  

Poza  tym  zawsze  chętny  może  wziąć  samą  płytkę  którą  sprzedam  bez  zysku  -  zapłaci  za  wysyłkę.

Offline Kisiel

• Level 7
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Marca 2010, 18:32 »
 jak  widać  plany  miałeś  ogromne,  rura  Ci  zmiękła  i  teraz  godzisz  się  na  działanie  pro  publico  bono.  krętacz  jesteś  i  tyle.  
  @zyga  po  ile  wyjdzie  taka  płytka?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

11111olo

• Gość
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Marca 2010, 18:40 »
 Z  uwagi  na  ogromne  ograniczenia  tego  forum  na  c64  scene  załozyłem  temat  wraz  z  anikietą  jaka  powinna  byc  cena.  
  Wypowiedzcie  się.  
  Kisiel  cena  1  płytki  to  powiedzmy  50  zł  
  a  100  szt  to  500  zł.  
  Pisałem  wyraźnie  że  wszystko  zależy  od  ilości  chętnych,  a  jak  bedzie  2  czy  5  to  jak  mam  obniżyć  cenę  -  dokładając  z  własnej  kieszeni?

Offline Kisiel

• Level 7
MMC2IEC - lista chętnych
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Marca 2010, 19:20 »
 Pytałem  się  Ciebie?