Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wgrywanie gier na ZX Spectrum  (Przeczytany 1287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

g_ural

• Gość
Wgrywanie gier na ZX Spectrum
« dnia: 11 Marca 2010, 16:35 »
 Mam  takie  pytanie,  czy  da  się  wgrać  inną  
  metodą  niż  wciśnięcie  CAPS  SHIFT  +  J  
  gry  na  ZX  Spectrum,  normalnie  nie  da  się  
  wpisać  load\'\'  bo  na  literze  L  jest  LET  
  pytam  ponieważ  nie  działa  mi  klawisz  J  
  w  moim  ZX  Spectrum  48K

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2010, 18:59 »
 Gurnik,  to  forum  o  C64  a  nie  jakimś  złomie  !
-profil nieaktywny-

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2010, 19:42 »
 Ha,  fakt.  Koledze  pomyliły  się  fora  ale  odpowiem  Mu  na  to  pytanie,  gdyż  czasami  odpalam  \'gumiaczka\'.  NIE  ma  innej  opcji  na  wczytanie.  Inaczej  nieszczęsnego  LOAD  nie  wklepiesz.  Proponuję  na  allegro  poszukać  nowej  folii  do  klawiatury,  niedawno  widziałem  i  to  za  grosze.

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2010, 19:44 »
 Acha  i  jaki  CAPS  SHIFT  +  J?  W  trybie  \'Keyword\'  (gdy  miga  litera  K  w  inwersji  wciskasz  samo  \'J\'  i  dwa  razy  \'\'.  Znajdź  w  sieci  rozpiskę  matrycy  klawiatury  i  bezczelnie  krótkim  przewodem  w  gnieździe  złącz  styki.  Jak  dobrze  pamiętam  to  matryca  jest  8  x  5  lini.

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2010, 21:56 »
 Łapy  precz  od  ZX  Spectrum  :)  Nigdy  nie  miałem  tego  komputera,  ale  mam  do  niego  spory  szacunek.  Przecież  na  C-64  masę  gier  właśnie  ze  Spectruma  konwertowano,  a  nie  np.  Atari.  Poza  tym  komputer  ten  pięknie  się  zestarzał  -  powstało  i  takie  Last  Ninja  2,  i  Shadow  of  the  Beast...  atarowcy  zatrzymali  się  gdzieś  w  okolicach  Montezuma`s  Revenge;)

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2010, 22:17 »
 ...  Aczkolwiek  imitacja  Montezumy  na  ZX  czyli  \'Pogo  Joe\'  to  porażka...  Żałuję,  że  tej  klasyki  nie  wypuszczono  na  ZX  i  klony.  I  nic  nie  zastąpi  Kempston,  Microdrive  i  Timex  FDD3000  :)

suchy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2010, 19:17 »
 ...  a  propos  Timexa  i  FDD3000.    \'\'  Mój  znajomy  niegdyś  prowadził  serwis  Timexów  i  niedawno  \'dokopał\'  się  do  nieużywanych  (w  oryginalnych  opakowaniach)  dyskietek  3\'  w  swoich  skarbach  z  dawnych  czasów.  Takie  dyskietki  w  dobrym  stanie,  to  obecnie  rzadkość,  chyba.  Jeśli  byłby  KTOŚ  zainteresowany  tymi  dyskietkami,  to  dam  namiary  na  gościa.