Co do lapków Commodore:
Widziałem tego 386. Konstrukcja jest identyczna jak pewnego Samsunga, Jednakże są inne oznaczenia zarówno na skrzynce, jak i płycie głównej (tzw. silk). Odciski i linie wytłoczone na obudowie są inne.
Później widziałem inkarnacje tego laptopa jako inne modele, na Allegro co najmniej kilka, m.in chyba Escom, IJP, SunRace*. Mam Samsung i Aristo, różnią się tylko wymienionymi szczegółami, Aristo jest nieco grubszy z racji dłuższych \'stalaktytów\' montażowych. Mam jeszcze jakiś \'następny krok\' z tej stajni markowany \'Copam+\', a dodany jest lepszy procesor (dx/40) i rozszerzalny RAM w jednej (!) SIMMce (niestety jeszcze nie znalazłem SIMMki chcącej z nim działać, pomimo faktu, że próbowałem z różnymi, nawet b. rzadkimi SIMMkami), płyta z gruntu ta sama. Te laptopy nietrudno poznać (patrzeć po klawiaturze!).
Moim zdaniem jakiś Chinol produkował te laptopy na pęczki, wstawiając je tylko w inne obudowy na zamówienie różnych firm.
* SunRace posiada nieco inny mechanizm włączania światła. Posiadany przeze mnie egzemplarz miast przekaźnika, który lubił robić sobie jaja ze stykami posiada wlutowany układ hybrydowy, taki zalewany jak Telpod produkował. Na tym kończy się różnica. Płyta zdaje się być przystosowana do niego.