Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wieści od p. André Fachata  (Przeczytany 666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zyga

• Gość
Wieści od p. André Fachata
« dnia: 22 Lutego 2010, 18:57 »
 Postać  znana  w  komodorowskim  światku,  André  Fachat  (jeden  z  developerów  Vice,  udzielający  się  na  liście  mailowej  cbmhackers)  ciekawe  rzeczy  opisuje  na  swojej  stronie:  
  -  buduje  RAM  disk  oparty  na  SIMMACH  30pin,  
  -  buduje  dopałkę  na  procesorze  65816  8Mhz  (z  prędkością  8x  system  bus),  do  swojego  \'custom  built\'  komputera  CS/A65,  
  -  prowadzi  ciekawe  rozmowy  z  Bilem  Herd`em  (jednym  z  twórców  Commodore  128  jak  i  linii  C=  264),  których  zapis  umieszcza  na  stronie  

Jak  myślicie,  ścieżki  przetarte  przez  Andre  przydadzą  się  przy  pracach  nad  dopałką  65816  dla  C64  ?  Wierzę,  że  alternatywa  dla  nieprodukowanego  SCPU  powstanie  ;)  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2010, 19:00 »
 ja  tam  nie  widzę  problemu  zrobić  dopałkę  do  comcia.  Oczywiście  działa  to  jako  oddzielny  komputer  z  c64  jako  konsolą  graficzna.  Trudniej  zrobić  to  wewnątrz.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2010, 08:03 »
 Ja  to  widzę  tak:  
  -  65816  działa  z  pamięcią  liniową  16MB,  oczywiście  po  starcie  uruchamia  się  jako  6502  z  pamięcia  64kB  
  -  korzystamy  z  układow  specjalizowanych  komcia  VIC,  SID,  CIA.  

Czy  będzie  to  zamiennik  8500  czy  karta  wciskana  do  Expansion  portu,  nie  ma  znaczenia.  Chociaż  chyba  jako  Cartridge  byłoby  mniej  problemowe.  

Może  reverse  engineering  chess-carda  byłby  trochę  pomocny  ?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2010, 11:26 »
 Final  Chesscard  to  co  innego  niż  SuperCPU.  To  \'koprocesor\'  -  procesor  na  karcie  nie  ma  dostępu  do  niczego  w  C64.  
  Z  głównym  procem  komunikuje  się  najpewniej  przez  dwa  rejestry  -  nie  sprawdzałem,  ale  jak  się  temu  przyglądałem,  to  mi  tak  się  wydawało.  Czyli  transfer  rzędu  kilkudziesięciu  kilobajtów  na  sekundę  (nie  sądzę,  żeby  wykombinowali  coś  bardziej  zaawansowanego).  

F.C.  występował  też  w  wersji  do  PC  -  jako  karta  ISA.  Reszta  była  taka  sama  jak  do  C64  (65sc02  +  pamięci).  

Ludwiku  Dornie  i  psie  Sabo  nie  idźcie  tą  drogą  :P
-profil nieaktywny-

zyga

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2010, 12:24 »
 Aaaa,  to  zmienia  postać  rzeczy  ;)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2010, 18:10 »
 no  dokładniej  to  najprościej  zrobić  carta  z  prockiem.  Pamięć  16MB  raczej  do  niczego  się  nie  przyda  ale  jak  już  musi  być  do  sdram  (40MHZ  clk  ?)  co  wymusza  już  obsługę  jednym  układów  z  xilinxa  i  zabawa  się  robi  bez  cenna;)  Jak  zrobić  to  na  sramie  (cypress)  to  można  się  nieźle  pobawić  ale  więcej  niź  1MB  to  już  zabawa  robi  się  znowu  bez  cenna,  oczywiście  logika  w  tym  przypadku  będzie  już  dość  tania  (XC95XX)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zyga

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2010, 18:32 »
 Niech  będzie  1MB  SRAM,  to  i  tak  16  razy  więcej  niż  w  standardzie  :)  

Pytanie  laika:  czy  mając  ciągły  obszar  pamięci  1MB,  VIC  będzie  miał  dostęp  tylko  do  pierwszych  64k,  czy  można  go  jakoś  ładnie  oszukiwać  ?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2010, 18:55 »
 c64  działa  jako  konsola,  więc  pokazuje  tylko  pełne  64KB.  W  rozszerzeniach  typu  markomakela  +60  +240  można  się  pobawić  w  animkę  (trilace)  na  vicu.  Więc  ja  mogę  na  moim  sprzęcie  robić  takie  myki.    Wbudowywanie  65816  do  środka  ma  niestety  tą  wadę  że  trzeba  ograniczyć  szybkość  do  najwolniejszego  elementu,  pamięć,  vic.  Można  to  przeskoczyć  ale  i  tak  prędkość  będzie  ograniczona  do  ok  8MHz  (dla  mojego  rozwiązania)  Dalsze  przyśpieszanie  jest  mało  ekonomiczne.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2010, 19:23 »
 Dla  mnie  interesujące  jest  rozwiązanie,  kiedy  8500  (6510)  jest  wyłączany  a  jego  rolę  przejmuje  65816.    

Rozwiązanie,  o  którym  pisał  KB777,  czyli  działanie  jako  koprocesor  jest  średnio  fajne  (w  sensie  65816  obrabia  dane  dla  6510,  który  sobie  je  pobiera  kiedy  potrzebuje,  czy  też  65816  wpycha  je  w  trybie  DMA).  

Emulacja  wszystkiego  w  FPGA  też  mnie  jakoś  nie  pociąga.  To  ma  być  real  sprzęt,  w  innym  wypadku  mogę  sobie  odpalić  VICE  ;)  
  CPLD  jest  o.k.  -  to  upchnięcie  stada  TTL`i  w  jeden  układ.  Oczywiście  to  mój  punkt  widzenia  i  nikt  nie  musi  się  z  nim  zgadzać.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2010, 19:29 »
 rozwiązanie  w  którym  procek  jest  wyłączony  jest  rozwiązaniem  które  opisuje  jako  CART.  Więcej  raczej  nie  dodam  w  temacie.  Logika  nie  jest  z  gumy.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2010, 19:41 »
 No  to  bardzo  fajnie  !  O  to  chodzi.  Aczkolwiek  do  tematu  wrócimy  po  wyprodukowaniu  krótkiej  serii  GeoActiona  :)