Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Najlepsze i najgorsze forum.  (Przeczytany 1362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

11111olo

• Gość
Najlepsze i najgorsze forum.
« dnia: 09 Lutego 2010, 20:35 »
 Jakie  forum  o  c64  uważacie  za  najlepsze  a  jakie  za  najgorsze?

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2010, 20:52 »
 Zależy  w  jakich  kategoriach.  Jeśli  idzie  o  ilość  użytkowników  i  tematów,  to  najpewniej  forum  c64power.  Jeśli  idzie  o  atmosferę  i  kulturę  dyskusji,  to  na  pewno  żadne  polskie  forum:)  Ja  ostatnio  najbardziej  lubię  forum  lemon64.com  

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2010, 11:06 »
 To  forum  ma  mase  uzytkownikow  -  jedni  to  ludzie,  ktorzy  pisali  za  czasow  startu  tego  forum...  Drudzy  to  aktywnie  piszacy...  Jest  tez  masa  kilkupostowych  userow  -  przyszli  tu  z  problemem,  przyszli  potrollowac,  albo  zareklamowac  swoje  c64  do  sprzedania...  Tak  to  jest  :D

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2010, 11:49 »
 ranking  +  komentarz  (aka  subiektywny  przewodnik  Raf`a  po  forach  c64  w  PL)  

1)  ca-fan  :  forum  \'przymagazynowe\',  ktorego  administracja/redakcja  miala/ma  nadzieje  na  szerszy  zakres  dzialania  (w  tym  przejecie  uzytkownikow  z  c64power)  niz  wydawanie  magazynu  retro.  Nie  ma  tam  zbyt  duzo  uzytkownikow.  Tematy  oscyluja  wokol  gier,  czasem  programowania  -  szczegolnie  z  naciskiem  na  kursy  z  magazynu.  Trudno  ocenic  czy  w  obecnym  ksztalcie  forum  ma  szanse  na  zwiekszenie  swojego  udzialu  w  swiatku  C64.  Moderacja  jak  najbardziej  ok,  aczkolwiek  niektorzy  czlonkowie  sztabu  redakcyjnego  maja  problem  z  przyjeciem  na  klate  krytyki  konstruktywnej  reagujac  niczym  moher  power  na  kazde  zle  slowo  skierowane  w  kierunku  torunia.  
  ocena:  3
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2010, 11:50 »
 2)  c64scene  :  forum  polskiej  sceny,  zastapilo  od  dawna  juz  praktycznie  martwa  liste  mailingowa  elysium.  Poczatkowo  idea,  dzialy  i  zasady  forum  zostay  niemal  w  100%  skopiowane  z  forum  amiscena.org  -  czy  to  dobrze  czy  to  zle  -  trudno  ocenic,  mysle  ze  wazniejsze  jest  to,  ze  forum  wciaz  zyje  i  wbrew  mojemu  poczatkowemu  sceptyzmowi  spelnia  swoja  role  ;)  Poruszane  tematy  sa  wszelakiej  masci  (wlaczajac  w  to  wycieczki  personalne,  wojenki  bezargumentowe  itd).  Niektore  moderacje  bywaja  kontrowersyjne.  mozna  tu  tez  porozmawiac  i  o  grach  i  o  programowaniu  i  o  hardware.  Z  powodu  roznorodnosci  tematow  na  forum  ejst  tez  sporo  osob  niezwiazanych  ze  scena,  chcacych  korzystac  z  know-how  wyjadaczy  scenowych.  Mysle  ze  forum  spelnia  swoja  misje.  
  ocena:  4
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2010, 11:50 »
 3)  c64power  :  gdy  emu64  zostalo  zamkniete  c64power  zostalo  jedynym  wiekszym  i  zarazem  najdluzej  dzialajacym  forum  polskojezycznym  nt  C64.  Forum  ma  prawdopobnie  najwekszy  udzial  w  PL.  Nie  ma  tu  moderacji,  czesto  pojawiaja  sie  pytania  o  bardzo  proste  i  owczywiste  rzeczy,  pada  duzo  pytan  typu  \'byla  gra  z  x  i  y,  jaka  jest  jej  nazwa\',  ale  mozna  sie  tutaj  tez  doweidziec  sporo  o  hardware  czy  software.  Strona  neistety  wraz  z  czasem  mocno  podupadla  (szata  graficzna  jest  kontrowersyjna,  zniknela  galeria  coverow),  nie  zostala  przeprowadzona  do  konca  modernizacja  ktora  az  sie  prosi  o  wykonanie,  ale  i  tak  dzialanosc  c64power  skupia  sie  wokol  forum  ktore  na  szczescie  dziala  pomimo  brakow  (w  tym  chyba  najwiekszego:  edycji,  ktora  swoja  droga  ma  tez  plusy...  trzeba  pisac  raz  a  dobrze  ;)  ).  Na  forum  jest  kilka  osob  niemal  zawsze  odpowiadajacych  na  postawione  problemy.  Moderacji  nie  ma  -  ale  pomimo  (albo  wlasnie  z  tego  powodu)    tego  forum  od  wielu  lat  dziala  wzglednie  sprawnie.    
  ocena:  3+

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2010, 11:50 »
 4)  c64.com.pl  :  nowe  forum  zalozone  przez  czlowieka  o  niepewnej  reputacji...  ogolnie  nie  ma  powodu  zeby  sie  tam  przenosic...  na  zachete  wstawiono  tam  do  pobrania  pliki  zwiazane  z  c64  -  nie  sprawdzalem  wiec  sie  nie  wypowiadam  co  tam  siedzi  w  srodku  ;)  za  wczesnie  aby  cokolwiek  przesadzac,  ale  \'szeroki  naplyw\'  nowych  uzytkownikow  swiadczy  o  tym  ze  forum  to  nie  jest  nikomu  potrzebne,  a  przynajmniej  nie  ma  tam  niczego  czego  uzytkownicy  c64  potrzebowaliby  aby  sie  tam  chociaz  zarejestrowac.  Moderacja  juz  odrzuca,  choc  jest  tam  zaledwie  kilkanascie  postow.  
  ocena:  za  wczesnie  na  obiektywna  ocene

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2010, 11:53 »
 5)  c64.phorum.pl  :  Forum  bylo  proba  przejecia  uzytkownikow  c64power  (sic!  ktora  to  juz  w  tym  zestawieniu?  :P)  sztucznie  utrzymywane  przy  zyciu  od  samego  poczatku  .  obecnie  praktycznie  trup.  Nowy  admin  chyba  chcial  sobie  autopormocje  zrobic  sciagajac  tam  na  sile  swoich  znajomych  ale  cos  jednak  nie  wyszlo  ;)    
  ocena:  1

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2010, 12:58 »
 @rafvte.  Zapomniałeś  podać  skalę  ocen.    \'\'  Te  Twoje  cyferki  jakoś  w  próżni  zawieszone.  No  chyba,  że  stosujesz  \'szkolną\'.    \'\'    

1)  Administracja  C&A  Fan  skupia  się  na  magazynie  i  nie  miała/ma  nadziei  na  szerszy  zakres  działania  (a  już  na  pewno  na  przejęcie  użytkowników  c64power).  Tamtejszego  admina  w  ogóle  te  sprawy  nie  interesują,  a  naczelny  pisma  już  po  starcie  portalu  C&A  Fan,  newsy  ze  świata  Commodore  umieszczał  nie  tam  lecz  na...  c64power,  przyznając,  że  C&A  Fan  ukierunkowany  jest  na  magazyn.  To  użytkownicy  wyrazili  opinię  na  temat    c64power  i  nie  widzę  w  tym  nic  złego  (Ty  jakoś  możesz  tutaj  wypisywać  swoje  bzdety  na  temat  pięciu  forów,  ale  krytyka  c64power  na  C&A  Fan  to  \'zamach  i  próba  przejęcia  użytkowników\').  Twoja  ocena  całej  sytuacji  jest  rzeczywiście  BARDZO  subiektywna  i  wkracza  w  rejony  fikcji  literackiej.  

5)  c64.phorum.pl  nie  było  próbą  przejęcia  użytkowników  forum  c64power,  tylko  stworzenia  alternatywy,  na  którą  sami  by  się  przenieśli.  Nikt  nie  traktował  tego  forum  podmiotowo,  a  ludzi  przedmiotowo  (jako  \'coś\'  co  trzeba  przejąć),  bo  forum  było  z  założenia  niekomercyjne,  tworzone  hobbistycznie  i  na  zasadzie,  że  fora  są  dla  ludzi,  a  nie  ludzie  dla  forów.  Wiem,  że  Ty  jestes  \'byznesmanem\',  który  kombinuje  tylko  jakby  tu  na  c64  zarobić  i  traktuje  ludzi  jako  potencjalnych  klientów,  ale  nie  projektuj  tego  typu  postaw  na  mnie.  

A  tak  w  ogóle  to  chciałbym  zaproponować  mój  \'ranking  rankingów\'  (skala  1  -  10):  

1)  ranking  rafa:  1  

\'\'  

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2010, 13:05 »
 I  jeszcze  jedno  -  c64.phorum.pl  było  w  tym  zestawieniu  pierwszą  (bo  c64scene.pl  to  inna  bajka)  -  jak  to  błędnie  nazywasz  -    \'próbą  przejęcia  użytkowników  c64power\'.  To,  że  w  Twoim  rankingu  opisałeś  je  jako  ostatnie,  to  nie  znaczy,  że  pojawiło  się  jako  ostatnie  lub  \'któreś  z  kolei\',  a  niestety  tak  to  w  Twoim  tekście  wygląda.  To  tylko  taka  uwaga  merytoryczna  -  sam  uważam,  że  c64.phorum.pl  to  martwy  twór,  którego  istnienie  nie  ma  żadnego  sensu.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2010, 13:14 »
 zgadza  sie,  jestem  najwiekszym  biznesmanem  ktory  dorobil  sie  na  C64  w  polandii,  wiesz  ile  zarobilem  na  organizacjji  silesia  party  3?  willa  juz  sie  buduje.

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2010, 13:19 »
 Gratuluję.    \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2010, 13:21 »
 co  do  skali  -  zalozylem  jak  w  szkole  ;)  dzieki  tez  za  fachowe  ocenienie  mojego  raportu,  ktorego  obiektywnosc  wyraza  sie  przytoczeniem  komentarza  odnosnie  2  z  5  for  ktore  opisalem.    

jesli  sa  w  tekstach  powyzej  jakies  wyrazne  wypaczenie  merytoryczne  to  chetnie  przyjme  wytkniecie  mi  ich  z  pokora.  

nie  wiem  tez  w  ktorym  miejscu  pisalem  cos  o  przedmitowym  traktowaniu  ludzi?  

BTW  kolejnosc  opisywania  for  byla  przypadkowa,  ktore  mi  po  kolei  wpadlo  do  glowy  tak  pisalem.

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2010, 13:22 »
 Och,  przestańcie  już  ;)  

Ciekawym,czy  byłaby  możliwa  taka  sytuacja,  iż  różne  strony  o  C-64  miałyby  podlinkowane  JEDNO  forum  dyskusyjne.  Takie  coś  sprawdziło  się  po  części  w  świecie  horroru,  gdzie  różne  strony  miały  podlinkowane  jedno  forum  o  literaturze  grozy.  

I  to  nie  chodzi  o  próby  podbierania  komukolwiek  użytkowników,  tylko  o  wygodę.  Lepiej  wchodzić  na  jedno  forum,  niż  pięć.

Tomaaz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2010, 13:45 »
 @raf.  Bo  ja  chcę  wyrażać  swoją  opinię  na  temat  tego  co  jest,  a  nie  ewidentnie  fantazjować.  Nie  będę  komentował  wpisu  na  temat  c64scene,  bo  nie  siedzę  głęboko  w  tych  kilmatach  i  raczej  nie  zaglądam  (a  wrażenie  jakie  odniosłem  kilka  miesięcy  temu  jest  już  trochę  zwietrzałe).  Na  c64.com.pl  nie  czytałem  ani  jednego  posta.  Mojej  opinii  o  c64power  nie  ma  sensu  powtarzać  po  raz  kolejny,  bo  robiłem  to  dziesiątki  razy.  Napisałem  o  tym  o  czym  mam  jakąś  wiedzę  popartą  faktami.  Ty  możesz  sobie  dalej  fantazjować  i  opisywać  własne  bajania  o    intencjach  innych,  \'planach  przejęcia\'  itp.    

@p.a.  Taka  sytuacja  jest  niemożliwa,  ponieważ  tak  naprawdę  nie  ma  różnych  stron  o  c64.  Są  różne  fora  o  c64  (tylko  one  są  w  miarę  aktywne),  więc  trudno,  żeby  miały  podlinkowane  jedno  forum.  :)