Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wod Intro Designer 2 (Muzyka)  (Przeczytany 801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline INWI

• Level 3
Wod Intro Designer 2 (Muzyka)
« dnia: 30 Stycznia 2010, 18:38 »
 Czy  wie  ktoś  może  jak  można  wyodrębnić  z  pliku  SID  poszczególne  kawałki  tak  aby  można  je  użyć  do  użycia  z  tym  programem?  lub  każdym  innym  programem  do  robienia  Intro...  na  dysku  istnieje  pare  kawałków  z  gier  w  postaci  odrebnych  plików,  próbowałem  je  zrzucić  z  dyskietki  na  dysk  i  puścić  w  Sid  play`u  lecz  w  tym  momencie  program  się  \'wywala\'...  czy  to  jakiś  specyficzny  format..?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2010, 22:31 »
 muzyja  musi  byc  w  okreslonym  przedziale  pamieci  to  jedna  sprawa.  druga...  wybor  muzyki  dokonuje  sie  zazwyczaj  programowo,  nie  trzeba  nic  wycinac.  

dawno  nie  robilem  tego  typu  rzeczy  ale  zdaje  sie  wybor  muzyki  nastepowal  zazwyczaj  zaleznoe  od  wartosci  ktorego  z  rejestrow  CPU  przed  wykonaniem  pierwszej  inicjalizacji  (te  skoki  pod  $1000,  1003  to  pewnie  gdzies  jzu  widziales)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline INWI

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2010, 11:24 »
 No  wszystko  łądnie  pięknie  ale  poinstruujcie  mnie  jak  to  zrobić  krok  po  kroku...  bo  tu  kolega  podał  mi  jakąś  stronkę  z  kodem  jakiegoś  programu...i  niewiem  co  dalej  :(  czy  jest  jakiś  program  pod  winde  co  mógłby  załatwić  sprawe...?

chateau

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2010, 11:39 »
 jezeli  nie  umiesz  obslugiwac  zadnego  hex  editora  to  najlatwiej  bedzie  zapisac  plik  sid  na  jednej  dyskietce  z  programem  sidplay64.  otwierasz  go  w  sidplay64  a  potem  zgrywasz  zakres  pamieci  do  pliku  prg  na  przyklad  w  vice.  komenda  do  zgrywania  pamieci  jest  opisana  w  dokumentacji  Vice.  nie  kazda  muzyke  mozesz  uzyc  w  programie  do  robienia  inter  bo  maja  one  z  reguly  sztywny  zakres  pamieci  przeznaczonej  na  muzyke.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2010, 11:46 »
 albo  sciągnij  sobie  sobie  jakiś  player  do  sid`ów  z  csdb  (i  to  nie  sidplayer)  w  obrazie  dyskietki  będą  przykładowe  sidy  które  odtwarza  player.  Najczęściej  będą  to  zaki  od  adresu  $1000  w  górę.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

chateau

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2010, 11:53 »

Offline INWI

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2010, 12:12 »
 Ok,  programik  mam...  tylko  niech  mi  ktos  poda  stronkę  gdzie  mogę  przeczytać  na  temat  zgrywania  z  pamięci...  z  tgo  co  zauważyłem  ten  program  do  robienia  intro  zaczyna  sczytywać  muzyke  z  Adresu  $9000  czyli  trzeba  było  by  zmienić  też  zakres...  bo  większość  piosenek  z  sidów  zaczyna  się  od  $1000  ...

chateau

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2010, 12:27 »
 http://www.viceteam.org/vice_9.html\' target=_blank>http://www.viceteam.org/vice_9.html -tutaj  opisane  komendy  monitora  w  vice,znajdz  \'save\'.  

zmienianie  zakresu  nie  jest  proste,albo  musisz  to  zrobic  recznie  konwertujac  caly  kod  albo  poszukac  jakiegos  relokatora  ale  nie  ma  zadnej  gwarancji  ze  bedzie  on  potrafil  to  zrobic.  najlatwiej  poszukac  jakiegos  sida  ktory  zaczyna  sie  od  9000(i  najlepiej  jezeli  konczy  sie  przed  a000  bo  jezeli  nie  to  dochodzi  zabawa  ze  zmiana  bankow  pamieci).