Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Historia C64 w Polsce  (Przeczytany 1492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waldemarczajkowski

• Gość
Historia C64 w Polsce
« dnia: 14 Listopada 2009, 21:13 »
 czy  ktoś  pamięta  jeszcze  początki  Commodore  w  Polsce  ?  Ja  zacząłem  swoją  przygodę  z  C64  w  roku  1983  lub  1984  razem  w  Piotrkiem  Wądołkowskim,  następnie  z  Mirkiem  Zapędzkim  zaczęliśmy  działać  na  giełdzie  komputerowej  we  Wrocławiu,  pamięta  ktoś  te  czasy  ?  

chateau

• Gość
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2009, 21:31 »
 sadze  ze  wiekszosc  forumowiczow  ukladalo  wtedy  klocki,sralo  w  pieluchy  albo  byli  dopiero  w  planach    \'\'  

Offline wegi

• Level 7
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2009, 21:37 »
 Ramos  wywiad  z  Tobą  chce  zrobić.  Ja  kupiłem  \'dopiero\'  około  91/92  więc  młody  kot  jestem  ;-)  Pamiętam  cracki  z  kaset  i  reklamy  Atari  Syfff  itp...  Pozdrawiam
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2009, 00:14 »
 ja  pierwsze  commodore  dostałem  w  89  roku

Offline wiju

• Level 1
  • *
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2009, 08:43 »
 A  ja  moje  pierwsze  C64  kupiłem  w  1991  roku  i  był  to  pierwszy  komputer  w  moim  życiu.  W  wakacje  byłem  u  babci  i  tam  u  kumpla  poraz  pierwszy  zobaczyłem  ten  cudowny  wynalazek.  A  kumpel  żeby  zrobić  na  mnie  wrażenie  uruchomił  mi  pokera  w  którym  komputer  mówił  po  polsku.  I  zrobił  na  mnie  wrażenie  i  to  nie  małe.  Wtedy  to  zapragnąłem  mić  Commodore.

Offline wegi

• Level 7
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2009, 09:25 »
 @Waldi  -  w  którym  roku  trafiłeś  na  R.D.  i  jak  to  się  zaczęło?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

waldemarczajkowski

• Gość
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2009, 10:19 »
 a  na  R.D.  to  trafiłem  jeszcze  na  studiach  na  PWr  na  Elektronice  -  był  tam  całe  życie  nauczycielem,  uczył  mnie  podstaw  elektroniki  parę  lat,  dlatego  jemu  zleciłem  konstrukcję  urządzeń  do  kopiowania  kaset  C64,  wykonał  mi  ich  kilkadziesiąt

Offline wegi

• Level 7
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2009, 11:22 »
 W  którym  roku  R.D.  zrobił  pierwszego  carta  na  c64??

Offline wegi

• Level 7
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2009, 11:23 »
 I  o  tych  cackach  do  kopiowania  kaset  też  mógłbyś  coś  więcej  napisać...

waldemarczajkowski

• Gość
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2009, 11:33 »
 o  Black  Boxach  to  może  uda  mi  się  pana  Romualda  namówić  na  wywiad,  najlepiej  on  to  zna,  a  te  caka  to  były  takie,  że  podłączało  się  do  tego  8  magneciaków  i  jednocześnie  nagrywało  program  na  8  kasetach  (  lub  łączyło  się  to  kaskadowo  i  nawet  do  100)  następna  wersja  była  jeszcze  lepsza,  bo  wystarczył  magnetofon  z  gotową  kasetą  jako  wzór  i  kopiowało  się  analogowo

Offline wegi

• Level 7
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada 2009, 11:50 »
 Jak  masz  możliwość  coś  obfocić  -  to  dawaj  -  poprosimy  Reitera  i  na  filety  wrzuci  dla  potomnych  \'\'  

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2009, 12:14 »
 Eh,  giełda  Wrocław...  to  były  czasy...
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

p.a.

• Gość
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada 2009, 14:34 »
 Niestety  za  młody  jestem,  by  pamiętać  początki  C-64.  Trochę  zazdroszczę  ludziom,  którzy  rozwój  komcia  obserwowali  na  bieżąco.  Dla  większości  użytkowników  C-64  w  Polsce  gry  z  1983-84  roku  wyglądały  na  przestarzałe  w  momencie  kupna  komputera.  Tak  przynajmniej  było  ze  mną  -  C64  dostałem  w  1991  roku,  jeśli  dobrze  pamiętam.

Offline OSH

• Level 5
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2009, 15:35 »
 Ja  też  trochę  za  młody.  C-64  dostałem  dopiero  w  1993  r...

11111olo

• Gość
Historia C64 w Polsce
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada 2009, 19:56 »
 Ja  kupiłem  pierwszego  komcia  dopiero  w...  1998r.  W  cztery  lat  dość  dobrze  -  jak  na  brak  jakiejkolwiek  literatury  -  opanowałem  asembler,  a  o  kopiowanie  kaset  i  prymitywne  zabezpieczenia  około  2000  roku  ominąłem.  Szkoda  że  nie  miałem  go  wcześniej  -  bo  wcześniej  miałem  atari  2600.