Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kto był pierwszy?  (Przeczytany 1503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« dnia: 09 Listopada 2009, 08:31 »
 Przeglądając  epromy  kardridży  odnoszę  wrażenie,  że  chyba  ojcem  polskich  kardridży  jest  R.  Drahokaupil  (BB8  1991  i  wcześniej)  ma  swoje  protekty  na  swoje  imię  w  epromie  i  one  powtarzają  się  w  innych  nie  jego  produkcji  -  widać,  że  rypane  z  jego  binów  -  ma  ktoś  jakąś  wiedzę?  

Tak  czy  siak  łebski  gość...

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2009, 12:22 »
 Pan  Gogle  mowi  takze  ze  Romuald  mial  wklad  w  inne  jeszcze  sprawy:  

http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=romuald+Drahokaupil&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8\' target=_blank>http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=romuald+Drahokaupil&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

uwazam,  ze  zarowno  imie  i  nazwisko  sa  na  tyle  rzadkie,  ze  nie  ma  watpliwosci  ze  to  ta  sama  osoba.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

2sam

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2009, 14:07 »
 Nie  wiem  kto  był  pierwszy  na  C64,  ale  karty  robione  przez  BIW/FET  też  były  od  początku  lat  90  jeśli  nie  wcześniej.  Najwcześniejsze  kartridże  do  C64  jakie  widziłem  były  made  by  CBM  w  trybie  ultimax.

gornipio

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2009, 18:10 »
 Hmmm...    
  Sprawdź  sobie  pierwszy  założony  przeze  mnie  wątek  pt.  \'Kilka  spraw  dot.  C64C\'  czy  jakoś  tak,  rozkręcił  się  do  dużej  ilości  postów  i  pamiętam,  że  chyba  tam  tajemniczy  użytkownik  \'Waldemar\'  napisał  krótkiego  posta  o  \'genezie\'  BlackBoxa,  a  następnie...  chyba  zniknął  i  już  nigdy  nie  wszedł  ponownie.

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2009, 00:02 »
 Stawiam,  że  to  Waldi  Czajkowski  którego  spotkałem  w  wojsku  razem  z  Luckiem  B.  (\'Luki-Soft\',\'Micro-Luck\')  albo  świat  jest  mały  albo  internet  duży  ;-)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2009, 13:03 »
 Witam!  

Tutaj  (w  końcu  znalazłem  trochę  czasu,  żeby  to  \'sfocić\'  ;-)    ):  

http://www.sztandary-haft.republika.pl/ftp/cart_by_suchy.jpg\' target=_blank>http://www.sztandary-haft.republika.pl/ftp/cart_by_suchy.jpg

...  macie  zdjęcie  moich  cartów,  które  kleciłem  z  bratem  do  automatów  w  salonie  gier  (w  oparciu  o  C64  -  już  o  tym  pisałem  na  tym  forum),  na  przełomie  1989/90.  Tyle  zostało  mi  do  dzisiaj  z  tamtych  \'pionierskich\'  czasów  ;-)  .  Naklejki  na  epromach  są  współczesne,  gdyż  epromiki  walały  się  w  moich  \'gratach\'  z  odkrytymi  okienkami  i  zrobiłem  z  nimi  \'porządek\'.  Okazuje  się,  że  są  OK  (nie  przykasowały  się)  z  czego  się  bardzo  cieszę,  bo  będzie  można  je  odtworzyć  (wszystkie  materiały  pisane  na  ten  temat  szlag  trafił  w  \'zawierusze  dziejowej\').  MOŻE  ogłoszę  konkurs  z  nagrodami,  rzecz  jasna???  Kto  ma  ochotę  pobawić  się  w  disassemblację???  (dla  koderów  będzie  to  \'betka\').  Chodzi  rzecz  jasna  o  loaderek  i  sam  system  działania  cartridge,  a  nie  gierkę,  bo  ta  może  być  dowolna.  Jako  nagrodę  mogę  zaproponować  cartridge  +  jeden  eeprom  (27C512)  z  dowolnie  wybraną  gierką  z  tych  widocznych  na  fotografii!  

Pozdrawiam  

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2009, 13:20 »
 Dawaj  go  na  ruszta  \'\'    Ostatnio  się  bawię  cartami.  Loaderek  to  masz  na  myśli  przepisywanie  gry  z  epromu  do  ramu?  (zresztą  pół  życia  pisałem  loadery  jakby  co)  
  System  carta  to  też  prosta  rzecz  -  trzeba  tylko  wiedzieć  jakimi  rejestrami  się  nim  bankuje...  

Ciekawe  jak  wyglądał  ten  salon  gier  -  masz  fotki?

2sam

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2009, 13:29 »
 Nawet  jak  zawartośc  jest  zabezpieczona  przed  uruchomieniem  z  RAMu  to  damy  sobie  radę.  Dawaj,  dawaj!

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2009, 13:41 »
 @wegi,  wiem,  że  to  jest  proste,  ale  ja  nie  mam  na  to  czasu  -  stąd  pomysł  KONKURSU.  Warto  odtworzyć  system  tego  carta  (pamięć  ludzka  jest  niestety  do  d..y  ;-)  ),  co  by  zachować  go  dla  potomnych,  choć  może  nie  jest  to  rozwiązanie  optymalne,  ale  działające  -  dobrze  spełniało  funkcję  w  moim  salonie  gier.  

W  takim  razie  OK!  będzie  konkurs  (ogłoszę  w  oddzielnym  temacie),  obmyślę  tylko  jakieś  max  proste  zasady,  aby  wszystkim  chętnym  dać  równe  szanse.  Żeby  trochę  utrudnić,  nie  będę  rozrysowywał  schematu  (zrobicie  to  SAMI),  tylko  wrzucę  dokładniejsze  fotki  obu  stron  PCB  (jak  widać  na  powyższym  zdjęciu,  były  malowane  odręcznie  z  pomocą  linijki-jak  był  na  to  czas  ;-)    ),  no  i  zgram  plik  z  eeproma  (.hex  .bin  do  wyboru),  ale  to  nie  wcześniej  jak  pod  koniec  listopada  (będzie  konkurs  na  Mikołaja!  :-)    ),  bo  teraz  mam  szkolenia  zawodowe  i  kicha  z  wolnym  czasem  :-(

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2009, 16:00 »
 To  zrób  2  konkursy  na  schemat  i  na  system  -  ja  schematu  nie  wyrysuję  ale  powinien  wystarczyć  bin  z  eproma  -  zczytaj  eproma  i  dawaj  bina  \'\'    

BTW  skąd  w  tamtych  czasach  miałeś  wiedzę  jak  budować  karty  \'\'    

BTW2  tam  są  2  epromy  64K  i  wybierasz  je  przełącznikiem  \'\'    

W  każdym  razie  szykuje  się  niezły  

reverse  engineering  \'\'    \'\'    \'\'  

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2009, 18:26 »
 Dobra,  będzie  konkurs  tylko  na  softa  -  sam  rozrysuję  schemat  carta  i  zapodam,  ale  tak  jak  pisałem  wcześniej,  pod  koniec    listopada.  

Jeśli  chodzi  o  Twoje  pytania  wegi  to:  

ad1  technika  cyfrowa  w  elektronice  miała  się  nieźle  w  tamtych  czasach  (a  to,  jak  by  nie  było,  moja  specjalność  zawodowa,  choć  szczerze  mówiąc  przez  ostatnie    kilkanaście  lat  pracowałem  w  zasadzie,  w    branżach  pokrewnych)  tylko  były  wtedy  problemy  z  dostępnością  tanich  elementów  elektronicznych.  Nie  pamiętam  już  czy  się  na  czymś  wzorowaliśmy,  opracowując  z  brejdakiem  tego  carta  do  maszyny  C64,  czy  były  to  tylko  totalnie  nasze  \'wypociny\'.  W  każdym  bądź  razie  można  było  wtedy  dorwać  trochę  literatury  krajowej  np.  Bajtek,  IKS  (Inforomatyka  Komputery  Systemy),  Mikroklan  itd,  gdzie  coś  nie  coś  było  o  C64,  no  i  metodą  chałupniczą  powstały  takie  carciki,  jak  widzicie  na  powyższym  zdjęciu.  

ad2  Tak  przełącznik  służył  do  przełączania  epromów  -  zdobycie  jedno  gigabitowego  eproma  w  tamtych  czasach  było  nie  do  pomyślenia,  a  i  te  512  były  cholernie  drogie  i  nie  tak  łatwo  dostępne.  Cart  opracowany  był  pod  nasze  potrzeby  i  w  pierwotnym  założeniu  wstawilśmy  dwie  podstawki  pod  27C512,  żeby  nie  trzeba  było  za  każdym  razem  wyciągać  carta  z  maszyny  w  celu  wymiany  gry  -  wystarczyło  cyknąć  przełącznikiem  przed  włączeniem  szafy  i  już,  ale  praktycznie  się  to  nie  przyjęło  z  prostej  przyczyny  -  pamięci  były  drogie  i  nie  miało  sensu,  żeby  \'siedziały\'  w  maszynie  przez  większość  czasu  niewykorzystane  (własny  biznes  trzeba  było  prowadzić  rzecz  jasna  minimalnym  kosztem      \'\'                    
    )  taniej  było  eproma  wyjąć  i  przeprogramować.

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopada 2009, 18:53 »
 ...  a  tak  swoją  drogą,  nawiązując  niejako    do  tematu  (\'kto  był  pierwszy\')  pamięta  KTOŚ  z  Was  pierwsze  zjazdy  Commodorowców  w  naszym  kraju  (np.  te  w  Łodzi!)  -  bywałem  tam      \'\'    .  Softa  rżnęło  się  na  zasadzie  wymiany  -  to  były  czasy!    \'\'  

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopada 2009, 18:56 »
 ...  trochę  wyżej  miałem  na  myśli  jedno  megabitowego  eproma  (a  nie  giga  -  bo  takich  jednostek  to  sie  jeszcze  nie  używało!    :-)    )

Offline wegi

• Level 7
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopada 2009, 07:43 »
 To  powiedz  jeszcze  co  miałeś  na  myśli  pisząc  loader.  

Tam  mogło  być  więcej  gier,  bo  w  64K  wbijesz  ze  2  -  ale  pewnie  tylko  miałeś  po  jednej.  

Obfotografuj  z  obu  stron  karty  i  daj  do  reitera  na  filety.  

Masz  gdzieś  fotki  Waszych  maszyn  do  grania  \'\'  

suchy

• Gość
Kto był pierwszy?
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Listopada 2009, 23:10 »
 @wegi,  na  stare  lata  człowiek  robi  się  leniwy    \'\'  i  gdybyś  mnie  nawet  piłował  na  krajzedze  :-)  ,  to  Ci  nie  powiem  dokładnie  cośmy  tam  namodzili  z  brejdakiem  \'100  lat  temu\'  ;-)  .  Jeszcze  raz  powtarzam  -  robione  to  było  metodą  chałupniczą  pod  nasze  potrzeby,  aby  szybciej,  aby  działało.  Coś  takiego  jak  optymalizacja  nie  brana  była  pod  uwagę  -  to  miało  być  szybko  zrobione  i  uruchomione  pod  naszą  \'komerchę\'  i  miało  pewnie  działać  w  maszynach  Arcade  C64.  Tak  więc  zapewne  \'wodotrysków\'  tu  nie  znajdziecie.  
  Jeśli  chodzi  o  wciskanie  większej  ilości  gier  w  64k  to  nie  miało  sensu,  bo  chyba  sam  rozumiesz  dla  czego?  -  system  miał  być  uniwersalny,  tzn.  co  nie  załadujesz  (jednorazowo)  do  komcia,  to  miało  się  dać  zrzucić  na  carta  (a  trzeba  to  było  zmieniać/przeprogramowywać  co  jakiś  czas).  Nowe,  ciekawsze    gry  (\'grywalne\',  czyli  takie,  które  przyciągały  łepków,  coby  zostawili  \'trochę\'  grosza  w  maszynach)  zajmowały  dużo  ponad  połowę  27C512!  (o  czymś  takim  jak  packery,  to  wtedy  nie  słyszałem).  

Postaram  się  zrobić  fotki  w  dobrej  rozdzielczości  (jak  znajdę  trochę  więcej  wolnego  czasu)  i  wrzucę  na  ten  sam  serwer,  co  powyższe  zdjęcie.  Jak  reiter  zechce  je  wykorzystać,  to  będzie  mógł  je  tam  zassać.  

Jeśli  chodzi  o  same  maszyny  Arcade  C64,  to  do  dzisiaj  zachowały  mi  się  chyba  ze  dwie  paki  (gołe  bez  elektroniki)  -  walają  się  na  strychu  (tylko  akurat  nie  tu  gdzie  aktualnie  mieszkam)  -  może  uda  mi  się  je  sfocić  w  najbliższym  czasie,  jak  będziecie  jeszcze  zainteresowani  tym  tematem.