Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541 self test  (Przeczytany 1548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« dnia: 11 Października 2009, 19:05 »
 Całą  sobotę  męczyłem  się  z  wymianą  EPROM`U  16KB  na  EEPROM  32  KB.  
  Co  mi  namrugała  dioda  a  ja  w  lesie...  

Kurcze  chyba  nie  miałem  tej  procedury  w  mojej  stacji  sprzed  12tu  lat  bo  tam  modziłęm  sobie  eprom  i  nic  nie  kombinowałem,  a  wszystko  grało.  

Teraz  patrzę  pod  $EAA0  -  test  16KB  romu  LOL  -  oprócz  RAM  jest  test  ROM  \'\'    

Żeby  było  śmieszniej  stary  Eprom  27128  programator  odczytywał  mi  z  błędami  \'\'    

Uważajcie  na  to  przy  modach.  Jeszcze  tego  nie  sprawdziłem,  ale  zdaje  mi  się,  że  wystarczy  włożyć  sobie  32KB  flasza  czy  eeproma  i  A15  z  flasza  dopiąć  do  magistrali  i  mamy  wolne  +  16KB  ROM`u  od  $8000  do  $BFFF  na  swoje  harce  \'\'  

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Reiter

• Gość
1541 self test
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2009, 21:41 »
 A  gdybyśmy  tak  rozszerzyli  Ram  w  stacji,  to  możnaby  zrobić  jej  coś  będącego  odpowiednikiem  polecenia  Dosu  -  SmartDRV.

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
1541 self test
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2009, 22:17 »
 Ale  to  wiązałoby  się  i  z  modyfikacją  ROM-u  bądź  wstrzykiwaniem  kodu  do  RAM-u  podczas  startu.  
  Idealnie  więc  byłoby  rozszerzyć  i  o  RAM  jak  i  o  ROM.  

And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2009, 22:19 »
 Zwalić  dysk  do  ramu  -  jakieś  512  za  15zł  \'\'    \'\'    

Można  pomyśleć  -  na  razie  robię  +  16KB  ROM  i  +  16KB  RAM  

KB  musiałby  wymyślić  jak  tym  sterować  -  albo  powywalać  bursty  z  $1801  -  ja  nie  używam  bursta  \'\'    

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2009, 11:54 »
 Drobne  sprostowanie  -  nie  A15  tylko  A14  spiąć  z  A14  magistrali  adresowej  i...  już  \'\'    

w  tym  tygodniu  sprawdzę...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
1541 self test
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2009, 14:03 »
 Wegi,  ale  jak  wrzucisz  ROM  pod  $8000  to  będziesz  niekompatybilny  z  RAMBOard-em  ;)
-profil nieaktywny-

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2009, 16:34 »
 szit  -    \'\'  to  i  tak  będzie  wegi  dos  a  na  ramboarda  -  nie  wiem  czy  coś  powstało...  może  i  powstało...

2sam

• Gość
1541 self test
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2009, 18:04 »
 Z  RAMBoarda  korzysta  się  tylko  podczas  kopiowania  praktycznie  więc  można  dodać  \'przełącznik\'.  Zresztą  softu  dla  RAMBoard  podejrzewam  że  jest  mnie  niż  dla  REU.  Nie  liczyłem  nigdy  więc  nie  mogę  pochwalić  się  empirycznym  sprawdzeniem  tego  ;)  .  Opcja  z  wywaleniem  bursta  jest  ciekawa  i  ja  bym  chyba  poszedł  tą  drogą  (co  prawda  pewnie  więcej  ludzi  ma  burst  w  1541  niż  RAMBoarda).  A  jeszcze  lepiej  najpierw  dodać  kod  do  1541U  i  zobaczyć  jak  to  działa  a  potem  eksperymentować  na  prawdziwym  hardwarze,  choć  stacji  1541II  jeszcze  przez  jakiś  czas  nie  powinno  zabraknąć  w  rozsądnej  cenie.      

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2009, 19:36 »
 WOW  shit  Bracia  Commodorowcy  -  potwierdzam  -  wdusiłem  zamiast  EPROM`a  27C128  (16KB  x  8bit)  EEPROM`a  (  \'\'  )  atmela  5V  -  AT28C256  (32KB  x  8bit)  i  mam  od  $8000  do  $BFFF  +  16KB  ROM  \'\'    \'\'    \'\'    

Jedyne  co  zmieniłem,  to  odgiąłem  z  podstawki  nóżkę  nr  1  (A14)  skierowaną  normalnie  na  +  5V  i  połączyłem  ją  z  24tą  nóżką  procka  (A14)  

Nóżka  nr  1  w  27C128  to  VPP  
  Przeróbka  prosta  jak  budowa  cepa  -  efekt  w  porównaniu  do  skali  przeróbki  ogromny  :D    

Teraz  może  jeszcze  puszczę  sobie  linię  WE  do  VIA  gdzieś  w  $1801  i  będę  mógł  programować  EEPROM  bezpośrednio  na  boardzie  od  1541II  bez  wyciągania.  Program  musiałby  chodzić  pewnie  w  ramie  i  doczytywać  dane  z  c64  ale  to  nie  problem  -  trzeba  popróbować...  

VICTORIA    \'\'  

Offline kenji

• Level 5
1541 self test
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2009, 20:09 »
 Wegi  zawsze  byłeś  dla  mnie  guru  i  specem  od  stacji,  ale  wytłumacz  może  zwykłym  śmiertelnikom  o  co  w  tej  przeróbce  chodzi  i  co  ona  daje  (poza  gigantyczną  satysfakcją  jak  widzę)  Plizz    \'\'  

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2009, 21:45 »
 Brachu  -  system  operacyjny  czyli  cały  dos  w  1541II  zajmuje  16KB  i  jest  tam  wszystko,  obsługa  IEC,  IRQ,  odczytu,  zapisu  -  mając  drugie  tyle  (podkreślam  że  przy  odgięciu  tylko  jednej  nóżki  i  jednego  kabelka!!)  możesz  stworzyć  drugi  podsystem  i  wszystkie  swoje  koderskie  zachcianki  spełnić.  Możesz  np.  zrobić,  żeby  driv  po  komendzie  \'load  wegiload\'  wysyłał  do  c64  loader,  który  będzie  taki  szybki  jak  AR  i  ładował  plik  do  C64  -  to  tylko  przykład  -  masz  full  miejsca.  Albo  jeszcze  z  dodatkowym  ramem  zrobić  zbuforować  do  niego  dyskietke  -  wtedy  miałbyś  load  ciut  szybszy  od  WARP`a  

cuda  na  kiju...  

Jak  wypali  1541Fusion  (na  razie  nie  wiem,  czy  mogę  o  tym  mówić),  to  w  tej  właśnie  części  będzie  sysop  z  driva  do  komunikacji  z  Fuzją...

gornipio

• Gość
1541 self test
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Października 2009, 10:38 »
 ...to  calkiem  ciekawe

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
1541 self test
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Października 2009, 15:50 »
 a  mnie  wegi  przypomina  mi  to  mój  projek,  i  co  z  tego  że  programy  ładują  się  sekunde  jak  żadne  demko/gra  tego  nie  użyje.  Fajne  hobby  tak  czy  siak:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
1541 self test
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2009, 18:10 »
 Fuzja?  -  może  Twój  pomysł  :)  zobaczymy  co  wyjdzie  bo  plany  zawsze  są  wielkie  -  ma  wbijać  dane  z  MMC  do  $1c01  z  taką  częstotliwością  jak  się  generuje  byte  ready  na  najgęstszych  ścieżkach  -  pogodzenie  tego  z  elektroniką  r/w  pewnie  trudne  będzie,  można  by  spróbować  też  wywalić  napęd  i  bazować  na  samym  boardzie  od  1541II  -  sporo  wody  jeszcze  upłynie...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
1541 self test
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Października 2009, 18:40 »
 jak  umiesz  C  to  lepiej  zapodać  sam`a  (ARM7)  z  czytnikiem  SD/MMC.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....