Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64 jestem nowy :->  (Przeczytany 2508 razy)

Grogzbeak

• Gość
C64 jestem nowy :->
« dnia: 05 Października 2009, 23:17 »
 Siema  wszystkim.  Założyłem  nowy  temat,  ponieważ  nie  znalazłem  żadnego,  do  którego  nadawałby  się  mój  post  ;)    
  Dawno  temu  ;D,  jakieś  12  lat,  miałem  C64.  Całkiem  niedawno  przypomniałem  sobie  o  starym  komputerku.  Udało  mi  się  nawet  takowy  zdobyć  razem  z  kilkoma  akcesoriami.  Jednak  kompletnie  nic  nie  pamiętam  z  zakresu  obsługi  komputera  Commodore.  Od  razu  po  włączeniu  sprzętu  nasunęło  mi  się  pytanie  -  czy  na  ekranie  startowym  C64  powinno  być  słychać  \'pyrczenie\'?  Może  to  podstawowe  pytanie,  ale  jak  mówiłem  -  kompletnie  nic  z  zakresu  C64  nie  pamiętam....  :/

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2009, 07:48 »
 Cześć  
  Witaj  w  świecie  8-bit  :)  

Co  do  pyrczenia  to  przede  wszystkim  powiedz  przyjacielu  w  jaki  sposób  podłączasz  komodę  do  TV/monitora?  

Czasami  jak  się  ma  uwalony  kabel,  to  takie  cyrki  się  dzieją.

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2009, 12:44 »
 A,  faktycznie.  Umknęło  mi  to.  Do  podłączenia  do  TV  użyłem  kabla  antenowego.

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2009, 13:56 »
 Sprawdź  go  dobrze.  Ewentualnie  weź  dostrój  TV.  Też  miałem  takie  historie.  Najlepiej  przejdź  na  podłączenie  przez  gniazdo  VIDEO.  Ja  tak  mam  podłączone  i  nie  narzekam.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2009, 15:35 »
 może  przełącznik  h  l?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2009, 16:46 »
 Sprawdzę  niedługo  ten  kabel  jeszcze  raz,  albo  spróbuje  dostroić  TV.  Co  do  tego  kabla  wideo  to  na  razie  niestety  takowego  nie  posiadam  ;/  (Przynajmniej  tak  mi  się  wydaje)  Sprawdzałem  też  przełącznik  h  l  ,  ale  nie  pomaga.  Pyrczenie  słyszę  na  ekranie  startowym  C64  oraz  na  stronie  tytułowej  kartridża  BlackBox  v4.  Wydaję  mi  się,  że  kiedyś  leciała  tam  jakaś  muzyczka  ;)...  Dźwięku  nie  sprawdzę  też  w  żadnej  grze,  ponieważ  nie  udało  mi  się  jeszcze  uruchomić  na  dobre  magnetofonu  ;D  Zresztą  z  nim  też  jest  coś  nie  tak.  Silniczek  i  wszystkie  elementy  typowo  mechaniczne  zdają  się  działać  (test  podczas  ustawiana  skosu  głowicy  na  BlackBoxie),  jednak  podczas  próby  uruchomienia  go  w  warunkach  bojowych  kończą  się  absolutnym  brakiem  reakcji....  Ale  posprawdzam  wszystko  jeszcze  raz  i  dam  znać  co  z  tego  wyszło  :D

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2009, 18:30 »
 mnie  to  wygląda  na  uwalony  zasilacz  :)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2009, 18:45 »
 Mam  2  zasilacze  -  na  obydwu  to  samo    \'\'    Sprawdziłem  też  kabel  antenowy.  Troszkę  przykurzony  był,  ale  po  wyczyszczeniu  jest  podobnie  jak  było...

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2009, 19:01 »
 Jest  dźwięk  :D:D  Na  ekranie  startowym  C64-błoga  cisza  ;P  na  kartridżu  leci  muzyczka  :D  Zmieniłem  coś  w  ustawieniach  telewizora.  Zauważyłem  też,  że  na  jednym  z  2  zasilaczy  nie  ma  dźwięku,  tylko  cisza...

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2009, 21:45 »
 Przy  uwalonym  zasilaczu  nie  ma  w  ogóle  dzwięku  +  nie  kręci  magnetofon.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2009, 21:50 »
 dlatego  na  jednym  jest  dzwięk  a  na  drugim  nie  ma.  ustawienia  to  przypadek.

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2009, 21:51 »
 Kręcił  się,  ale  tylko  po  wklepaniu  na  klawiaturze  <-HF  (BlackBox  v4)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2009, 21:53 »
 hmm  toż  to  zagadka  to  teraz  na  obu  zasilaczach  masz  dzwięk?

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Października 2009, 21:55 »
 Kisiel,  nie  do  końca.  
  Przed  zmianą  ustawień  na  TV  na  obydwu  zasilaczach  słychać  było  jedynie  pyrczenie.  Teraz  na  jednym  dźwięk  działa  elegancko,  z  na  drugim  jest  idealna  cisza.    \'\'  

Hmm...  Czemu  nie  mogę  edytować  postów?

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Października 2009, 22:31 »
 To  forum  jest  na  umarlym  skrypcie  sprzed  wiekow,  a  autorzy  i  admini  forum  je  porzucili.  nie  ma  zasad,  mozna  pisac  double  posty  itd.  nikt  cie  nie  zabije.  anarchia  i  luz.  moze  to  cos  z  sidem?  albo  jakims  bezpiecznikiem?  a  tak  w  ogole  to  magnet  powinien  zawsze  krecic.  jaki  masz  tv?  to  tez  ma  znaczenie.  a  tak  w  ogole  to  kisiel  jest  tu  hardware  guru,  a  ja  sie  malo  znam  :p