Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Klątwa  (Przeczytany 551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p.a.

• Gość
Klątwa
« dnia: 30 Września 2009, 11:24 »
 Witam.  Ostatnio  postanowiłem  przypomnieć  sobie  słynną  polską  przygodówkę,  Klątwę  właśnie.  W  tej  chwili  nie  pamiętam,  skąd  mam  swoją  wersję  (chyba  z  gb64.com),  ale  mam  następujący  problem.  Po  przejściu  przez  wnękę  czasu  pojawia  się  pusta  ramka  z  napisem  \'chcesz  grać  kupuj  oryginał\'...  Ma  ktoś  plik  d64,  co  do  którego  ma  pewność,  że  gra  nie  zatrzymuje  się  w  tym  momencie?  Mógłbym  testować  różne  pliki  z  różnych  lokalizacji,  ale  nie  chce  mi  się  raz  po  razie  dochodzić  do  tego  miejsca,  bo  przejście  przez  wnękę  czasu  wymaga  wcześniejszego  przejścia  ok.  80%  gry...

Reiter

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2009, 18:47 »
 Mam  to  na  kasecie.  Oryginał.  Ale  autor  miał  perfidny  pomysł.

p.a.

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2009, 08:12 »
 Cóż,  aktualnie  nie  mam  nawet  sprawnej  komody  (muszę  się  wreszcie  za  to  zabrać...)  i  gram  wyłącznie  na  emulatorach.  Pomysł  autora  w  gruncie  rzeczy  genialny  w  swej  perfidii;)  

gornipio

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2009, 09:36 »
 To  jak  to  sprawdza  czy  gra  jest  oryginalna?

Offline Skull

• Level 6
Klątwa
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2009, 09:48 »
 a  ja  mam  chyba  ją  gdzieś  na  dysku  orginalną  :)  pamiętam  że  zrzuciliśmy  się  na  nią  z  kolegą.  Może  w  weekend  uda  mi  się  zrzucić  na  d64

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
Klątwa
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2009, 10:15 »
 Przyłączam  się  do  pytania  gornipio.  Też  jestem  ciekawy.

p.a.

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2009, 12:27 »
 Też  tego  nie  rozumiem.  Tym  bardziej,  iż  gra  nie  ma  jakiogoś  pirackiego  intro,  etc.

chateau

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2009, 12:37 »
 znam  problem.  nie  sprawdzalem  tego  jeszcze  dokladniej  ale  podejrzewam  ze  gra  ma  jakies  zabezpieczenie  ktorego  nie  skopiuje  sie  poprzez  zwykle  zgranie  dysku  na  d64.  gra  nie  ma  pirackiego  intra  bo  to  oryginal  przerzucony  na  d64.

p.a.

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2009, 13:44 »
 Kurcze,  tak  podejrzewałem,  że  problem  tkwi  w  konwersji  na  d64.  No  to  dupa  blada  -  wynika  z  tego,  że  bez  zgłębienia  problemu  nie  da  się  w  tą  grę  zagrać  na  emulatorach?  Chyba,  żeby  skonwertować  wersję  piracką,  to  wtedy  pewnie  pójdzie...

Offline Skull

• Level 6
Klątwa
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2009, 13:50 »
 z  tego  co  z  zamierzchłych  czasów  pamiętam,  to  stosowało  się  metodę  na  świadome  niszczenie  powierzchni  dysku.  Np.  ukucie  szpilką:  trafiony  sektor  oczywiście  był  nie  do  odczytu,  ale  odpowiedni  program  skanujacy  dysk  zaznaczał  który  to  i  informacja  dodawana  była  do  pliku  gry.  Przy  kopiowaniu,  programy  kopiujace  \'nieświadomie\'  omijały  ten  sektor  z  racji  uszkodzenia  -  a  jednak  był  on  istotny  podczas  działania  gry.

p.a.

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2009, 14:31 »
 Hmm...genialne:)  Nie  miałem  pojęcia  o  takich  sztuczkach.  czyli  gdyby  się  jakoś  dobrać  do  kodu  gry  i  znaleźć  ten  jeden  fragment...ech,  lepiej  prawidłowo  spiracić:)

Offline Skull

• Level 6
Klątwa
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2009, 15:17 »
 no  i  tak  też  trzebaby  było  to  załatwić  ;-)

Reiter

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2009, 20:35 »
 Biw  zabezpieczało  też  podobnie  dyskietki,  pamiętam,  jak  kupiłem  jakiś  program,  to  p.  Radziszewski  wpierw  skopiował  dysk  na  powielarce  (!),  a  poźniej  włożył  tę  dyskietkę  na  moment  do  specjalnej  stacji.  To  raczej  było  magnetyczne  \'uszkodzenie\'.  
  Może  coś  na  ścieżce  18  albo  35?

chateau

• Gość
Klątwa
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Października 2009, 20:40 »
 mozna  latwo  sprawdzic  jezeli  ktos  ma  oryginal  na  dyskietce-  jezeli  po  skopiowaniu  na  d64  opencbm  wypluje  komunikat  ze  dane  o  bledach  nie  zostaly  skopiowane  to  prawdopodobnie  dysk  jest  zabezpieczony  jakims  \'bledem\'  (\'prawdopodobnie\'  bo  moze  to  tez  byc  blad  zwiazany  ze  zuzyciem  dysku).