Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowe forum v2  (Przeczytany 1368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Września 2009, 11:47 »
 Tomaaz  w  100  proc.  sie  zgadzam  z  tym,  ze  te  opcje,  ktore  wymieniles  sa  naprawde  potrzebne  np.  przyklejanie  tematow  i  edycja.  A  jak  wam  sie  to  forum  podoba,  zapraszam  do  rejestracji...

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum v2
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Września 2009, 13:42 »
 @Tomaaz,  oczywiście  że  to  forum  ma  mnóstwo  wad,  a  najważniejszą  jest  to,  że  nie  ma  tu  nawet  opiekuna.  Ale  jeśli  chodzi  o  samą  strukturę  to  jest  dla  mnie  wygodna  (może  jak  ktoś  rzadziej  zagląda  i  w  tym  czasie  pojawi  się  wieksza  ilośc  tematów  to  trochę  to  komplikuje).  

Odpowiadając  na  Twoje  punkty:  
  1)  edycja  -  brak  (podzielam  w  pełni  Twoje  zdanie)  
  2)  linki  do  innych  stron  to  nie  miejsce  na  forum,  a  w  dziale  na  portalu  na  głównej  stronie  
  3)  obrazki  i  pliki  w  postach,  no  na  tym  forum  oczywiście  rozwiązane  jest  tylko  symboliczne  poprzez  link.  Ale  obrazki  duże,  też  spowalniają  przeglądanie.  A  linki  t.j.  np  wkleja  wegi  z  obrazem  na  10Mb  w  bmp  to  już  przesada  -  zniechęca  to  do  otwierania  następnych.  Moim  zdaniem  obrazki  są  do  newsów  i  artów,  a  nie  na  forum  -  jeśli  już,  to  tylko  jakies  miniaturki,  dajace  jakiś  tam  obraz,  a  poniżej  link  z  orginalnym  rozmiarem.    
  Pozostałe  dodatki  do  forum  jak  najbardziej  ok.  

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum v2
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Września 2009, 13:45 »
 do  wad  tego  forum  należy  także  zaliczyć  to  że  nie  można  przejść  od  razu  do  strony  z  ostanim  postem  w  wątku.

Tomaaz

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Września 2009, 14:14 »
 Temat  z  linkami  był  tylko  przykładem.  Przyklejanie  wątków  jest  normalne,  przydatne  i  znajduje  zastosowanie  w  wielu  sytuacjach.    

Jeśli  chodzi  o  wklejanie  fotek,  to    wprowadza  się  ograniczenia  co  do  rozmiaru  i  wagi  danego  zdjęcia.  Nie  widzę  nic  złego  w  obrazkach  na  forum,  oczywiście  wrzucanych  z  rozsądkiem.  

A  co  jest  niewygodnego  w  strukturze,  którą  zrobiłem  na  c64.phorum.pl?  Całość  mieści  się  na  ekranie,  bez  przewijania  (tu  miszę  to  robić)  i  jest  uporządkowana.  Wiesz,  mnie  nie  interesują  np.  tematy  dotyczące  sprzętu  i  dzięki  temu,  że  mają  one  swój  dział,  od  razu  mogę  trafić  tam,  gdzie  ich  nie  ma.  Moim  zdaniem  tak  jest  o  wiele  przejrzyściej  i  wygodniej.  

Brak  jakiegokolwiek  zainteresowania  ze  strony  adminów,  to  jeszcze  inna  historia  (oczywiście  na  \'nie\').  

Co  do  opcji  przejścia  do  ostatniego  postu  w  temacie,  to  się  mylisz.  Po  prawej  stronie  (za  datą  i  godziną  ostatniego  postu)  jest  link  \'V8\'.  Klikając  go  lądujesz  na  stronie  z  ostatnim  postem  w  temacie.

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Września 2009, 14:28 »
 ...A  co  powiesz,  jakbym  teraz  napisał  tutaj  świetną  instrukcję  dot.  rozwiązywania  wszelkich  problemów  z  C64,  utonęła  by  w  gąszczu  następnych  tematów.  Na  C64Forum  można  ją  przykleić  ;P  Bardzo  przydatne.  

Opcja  edycji  -  kluczowa  wręcz.  Znalazłeś  błąd  w  listingu,  trzeba  go  poprawić.  Jeżeli  temat  na  tym  forum  z  listingiem  ma  3  strony,  a  w  pierwszym  poście  jest  listing  z  błędem,  no  to  nie  jest  tak  fajnie,  bo  trzeba  szperać  w  poszukiwaniu  naprawionego  listingu.  A  tak  to  klik,  edytuj  i  działa.  

Duże  zdjęcia  wrzuca  się  raczej  na  C64Galerię  (linka  jeszcze  nie  podałem),  albo  na  imageshack.us,  wstawia  w  spoiler  i  kto  chce  zobaczyć,  klika  \'rozwiń  spoiler\'  i  działa  ;P

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Września 2009, 14:31 »
 Dlatego  na  tym  forum  masa  lamerów  pyta  o  te  same  problemy,  które  już  ktoś  miał  i  są  rozwiązane  (w  archiwum),  a  także  ci  lamerzy  pytają  po  raz  20000  jak  włączyć  np.  strojenie  głowicy  w  C64  ;P  Bo  im  się  szukajki  nie  chce  odpalić.  

Na  tym  forum  nie  ma  też  opiekuna...

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum v2
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Września 2009, 14:48 »
 @Tomaaz  z  tym  v8  rzeczywiscie  :))  cały  czas  człowiek  czegoś  się  uczy  :))))  

Źle  mnie  trochę  rozumiecie.  Ja  nie  mam  nic  przeciwko  waszym  forom  i  nawet  nie  wątpie,  że  są  lepsze  od  tego  tutaj.  Rozumiem  zasadę  segregacji  i  odpowiedniego  porządku  itd.    
  Wszystko  fajnie,  ale  to  nadal  tylko  forum.  Rozumiem,  że  pewna  grupa  ludzi  posiada  dany  sprzęt  (np.  samochód)  i  cały  czas  krąży  wokół  tego  tematu,  który  z  czasem  przeradza  się  w  hobby.  
  Ponieważ  używa  danego  sprzętu  na  codzień  i  to  nie  tylko  dla  samej  rozrywki,  potrzebuje  szybkiej  bazy  informacji,  oraz  szybkiej  odpowiedzi  na  nurtujące  pytania(inaczej  może  ponosić  np.  spore  koszty)  -tu  forum  odgrywa  kluczową  rolę.  
  Ale  to  jest  strona  o  commodore  c64,  sprzęcie  nie  z  tej  epoki.  Tu  wiele  ludzi  zagląda  z  nostalgi,  albo  ciekawości  tylko  raz  na  jakiś  czas,  nie  zawsze  z  jakimś  palącym  problem.  Chce  popatrzeć  czy  coś  jeszcze  w  tym  swiatku  dzieje  -  niekiedy  tylko  popatrzec.  I  co  widzi  ?  Mieszanienę  tekstów  o  których  nie  ma  pojecia.    
  Forum  jest  tylko  dla  stałych  bywalców  -  i  w  żaden  sposób  nie  zachęca  starych  użytkowników  tego  komputerką  do  ponownej  przygody  w  c64.    

Po  prostu  dla  mnie  stawianie  kolejnego  forum  nie  jest  drogą  rozwijająca  klub  miłośników  c64.  

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Września 2009, 15:02 »
 Moze  i  masz  racje...  w  kazdym  razie  na  pewno  zostanie  napisany  poradnik  hardware,  kilka  innych...  zreszta  z  co  lepszych  materialow  z  tamtego  forum  zrobie  portal.  co  ktos  zamiesci  na  forum,  znajdzie  sie  na  portalu.  i  z  tego  portalu  linki  znajda  sie  tez  tu  :p  zreszta  jak  sie  wezmie  materialy  z  tego  forum,  c64phorum  i  c64forum  to  powstanie  portal  z  masa  informacji  :p  takie  c64infobase.  w  dodatku  kazdy  lepszy  artykul,  ktory  ktos  zamiesci  na  c64forum,znajdzie  sie  na  portalu.  i  tak  bedzie  ok  :p

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Nowe forum v2
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Września 2009, 15:08 »
 nie  wiem  czy  tak  możesz  przeklejać  sobie  informacje  z  jednego  forum  na  drugie  bez  zgody  ich  autora  (forum)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

2sam

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Września 2009, 15:27 »
 To  może  zamniast  wymieniać  wady  i  zalety  konkretnych  rozwiązań  skupimy  się  nad  rozwiązaniem  prawdziwego  problemu  i  wspólnie  ustalimy  co  powinno  mieć  docelowe  forum  i  wybierzemy  jego  lokację  (może  to  być  któreś  z  już  istniejących)  a  pozostałe  w  ten  czy  inny  sposób  się  włączy  (jeśli  będzie  to  możliwe).  Ja  wiem  że  każdy  u  nas  chce  być  liderem  i  mieć  swoje  forum  ale  naprawdę  obraz  kilkunastu  sajtów  z  2  -  5  postami  jest  żałosny.    

To  forum  chyba  już  wypełniło  swoją  rolę  i  nie  ma  nic  złego  jeśli  zostanie  zastąpione  przez  lepsze,  ale  wtedy  większość  musi  ustalić  że  tam  się  przenosi.

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Września 2009, 15:55 »
 @kisiel  no  nie  jestem  zlodziejem,  oczywiscie  wklejam  info  kto  jest  autorem  :p  2sam  masz  racje  -  trzeba  ustalic,  czy  sie  przenosimy,  bo  ja  tez  nie  lubie  3postowych  forum  :p  poza  tym  pamietajcie,  ze  ja  tylko  zrobilem  forum.  glownym  adminem  jest  raczej  wegi  :p

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Września 2009, 15:57 »
 @kisiel  no  nie  jestem  zlodziejem,  oczywiscie  wklejam  info  kto  jest  autorem  :p  2sam  masz  racje  -  trzeba  ustalic,  czy  sie  przenosimy,  bo  ja  tez  nie  lubie  3postowych  forum  :p  poza  tym  pamietajcie,  ze  ja  tylko  zrobilem  forum.  glownym  adminem  jest  raczej  wegi  :p

Tomaaz

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Września 2009, 16:04 »
 2sam,  wyjąłeś  mi  to  z  ust.    \'\'  Też  miałem  zaproponować  takie  rozwiązanie  żebyśmy  wszyscy  się  zgadali  i  przenieśli  na  jedno  forum.  

Oczywiście,  że  sytuacja  z  kilkoma  forami  jest  bez  sensu.  Nie  ta  liczba  zainteresowanych.  To  na  phorum.pl  tworzyłem  tylko  w  celu  zastąpienia  tego  tutaj  (które  jest  archaiczne  i  niedoskonałe).  W  momencie  kiedy  okazało  się,  że  ludzie  nie  chcą  się  przenosić,  zlikwidowałem  je.  Wegi  prosił,  więc  przywróciłem  i  oddałem  mu  we  władanie,  ale  ponieważ  niewiele  tam  się  działo,  to  -  żeby  nie  dzielić  włosa  na  czworo  -  usunąłem  swoje  konto  i  skupiłem  się  na  pisaniu  tutaj.  

@skull.  Jasne,  że  każdy  wolałby  portal  z  prawdziwego  zdarzenia.  Z  newsami,  komentarzami,  linkami,  downloadem...  Tylko,  że  to  jest  inna  (większa)  skala  przedsięwzięcia  i  chętnych  do  jego  prowadzenia  raczej  brak.  Więc  skoro  nie  może  być  idealnie,  to  niech  chociaż  będzie  lepiej.  

Wracając  do  forum  -  moim  zdaniem  najlepszym  rozwiązaniem  byłaby  migracja  wszystkich  na  forum  magazynu  \'C  &  A  Fan\'.  Ewentualnie  forum  gornipio  z  uproszczoną  strukturą.

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Września 2009, 16:04 »
 ups,  double  post.  komórka  ssie  ;P

gornipio

• Gość
Nowe forum v2
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Września 2009, 16:16 »
 Jaką  strukturę  przedstawicie,  taką  zrobię.  Możecie  na  mnie  liczyć  ;P