Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Prośba o identyfikacje aplikacji i pytanie...  (Przeczytany 1107 razy)

camileck

• Gość
Prośba o identyfikacje aplikacji i pytanie...
« dnia: 24 Września 2009, 01:18 »
 Może  spotkał  się  ktoś  z  aplikacją  z  tego  filmiku  http://www.youtube.com/watch?v=D_f3uIzEIxo\' target=_blank>http://www.youtube.com/watch?v=D_f3uIzEIxo (23  sekunda)?  Kilka  razy  widziałem  ten  program  na  filmikach  prezentujących  c64.  Może  ktoś  zna  tytuł?  Mam  też  pytanie.  Ściągnąłem  sobie  cały  pakiet  aplikacji  do  c64  i  niektóre  archiwa  mają  tę  samą  nazwę  i  dopisek  [a1]  lub  [a2],  [a3]  itd.  lub  [a],  ,  [a].  Co  one  oznaczają?  spotkaliście  się  kiedyś  z  takim  czymś?  Tak  jest  przy  aplikacjach  w  formacie  tap.  Dodam,  że  gdy  wystepuje  ten  drugi  typ  oznaczeń,  to  jedynie  plik  z  ozn.  [a]  ma  sensowny  rozmiar  a  pliki    i  [a]  mają  przeważnie  po  kilka  KB.  

chateau

• Gość

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2009, 02:08 »
 chateau  nie  umieraj  -  ty  musisz  miec  chyba  z  10  komodorków  rownolegle  uruchomionych  zeby  zapamietac  te  wszystkie  progsy  \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2009, 08:20 »
 hehe  rispekt  dla  chateau  
  Jak  wogóle  zaczynałeś  przygodę  z  c64?  

ps.  konwencja  nazewnictwa  -  jak  Ty  to  wogóle  znalazłeś  :))))  

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2009, 08:21 »
 a  na  filmiku  z  pierwszego  postu  najlepszy  jest  ten  gest  paluszkiem  (coś  a`la  pomysłowy  dobromir)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2009, 10:06 »
 Visible  Solar  System.  Kiedyś  kupiłem  w  BIWie  -  oryginał  z  książeczką  :)
-profil nieaktywny-

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2009, 11:41 »
 Skull:  jeśli  wiesz  co  to  TOSEC  to  wiesz  też  co  to  TNC.  :>  

And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

camileck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2009, 11:57 »
 OK  dzięki  za  pomoc  \'\'    A  z  ciekawości  zapytam  @  KB777:  co  to  BIW?

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2009, 13:14 »
 BIW  -  Biuro  Informatyczno-Wydawnicze,  dawniej  FET  -  Fundacja  Edukacji  Technologicznej.  Założyli  je  panowie  Bogusław  Radziszewski  i  Krzysztof  Gajewski  -  można  z  czystym  sumieniem  powiedzieć,  że  to  guru  wśród  polskich  użytkowników  C64.  

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2009, 13:33 »
 Tak  -  deassemblacja  basica  i  kernala  -  hit
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

camileck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2009, 14:07 »
 Natrafiłem  na  ciekawą  rzecz.  Wyżej  wspomniany  pakiet  aplikacji  ściągnąłem  z  jakiejś  zagranicznej  stronki.  Był  tam  program  prawo  Boyle`a,  akurat  bierzemy  to  na  fizyce  teraz,  odpaliłem  aplikacje  na  c64  i  trafiłem  na  ciekawą  adnotacje:  \'Przetłumaczył  z  angielskiego  Gem-boy  dla  C64Power;  www.c64.nostalgia.pl\'.  Dodam,  że  to  chyba  jedyna  aplikacja  po  polsku  w  tym  pakiecie.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Września 2009, 23:39 »
 @Skull:  hmmm  poczatki  byly  chyba  standardowe-  jakies  tam  gry,proste  programy  w  basicu...  ale  tamte  czasy  to  byla  magia-  potrafilem  wstac  przed  6  rano  zeby  przed  wyjsciem  do  szkoly  wlaczyc  jeszcze  komputer.  dzisiaj  nie  bylbym  zdolny  do  takich  poswiecen    \'\'    

co  do  biwu-  ma  ktos  jakies  oryginaly  od  nich  na  dyskietkach  ?  kiedys  patrzylem  na  katalog  i  sporo  tytulow  nie  jest  jeszcze  udostepnionych  w  sieci.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2009, 07:15 »
 64+4  &  Amiga  firma  z  Bydgoszczy  wydawała  -  był  zaprzyjaźniony  z  nimi  fajny  sklepik  co  miał  czasopisma,  dyskietki  PD,  Voicetrackera...  Tam  kupowałem  oczywiście  -  teraz...  ehh...  już  nie  ma  tych  czasopism

sky

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2009, 08:05 »
 @chateau:  z  oferty  BIW  mam  cartridge  Max  PL  wraz  z  instrukcją  (w  stanie  niemal  sklepowym)