Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: problem z nagrywaniem kaset  (Przeczytany 492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

camileck

• Gość
problem z nagrywaniem kaset
« dnia: 22 Września 2009, 20:36 »
 Wiem,  wiem  1541  lepsza  itd.  Ale  wszystko  powinno  byc  OK  a  nie  jest  i  to  mnie  dręczy.  Mam  kabel  mini  jack-mini  jack,  podpinam  do  wyjścia  w  pc,  do  wejścia  w  wieży  i  dźwięk  słychać.  Mam  program  audiotap  i  przy  konwersji  z  tap  `w  locie`  (bez  zapisywania  wave`a  na  dysku),  a  nawet  jak  zapisze  i  odtwarzam  w  winampie  z  wyłączonym  korektorem,  w  wieży  też  wyłączony  korektor  to  większość  gier  nie  działa.  Próbowałem  różne  głośności  ustawiać  na  wyjściu,  nagrywać  w  mono  i  nic.  Troche  dłuższe  gierki  sie  nie  chcą  załadować.  Dokładnie  objawia  to  sie  tak,  że  znajduje  początek  programu  i  loader  sie  pojawia,  ale  nie  kończy  nigdy  ładować.  Może  dojść  do  końca  kasety  i  nic.  Próbowałem  też  włączyć  opcje  invert  waveform  to  wtedy  nawet  początku  gry  nie  znajduje.  Myślałem  że  to  przez  stare  kasety.  Dziś  brat  kupił  mi  nowiutkie  kasety  (ja  siedzie  w  domu  z  11  szwami  na  stopie  sic!  to  mam  dużo  czasu)  i  dalej  objaw  ten  sam.  Są  gry  np.  jak  bruce  lee  że  sie  gra  ładuje  a  są  np.  jak  buggy  boy  ściągany  z  tej  samej  strony  i  objaw  ten  co  powyżej.  Pomocy!

camileck

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2009, 20:39 »
 sorry  za  double  post  ale  dodam  że  obrazy  gier  które  nie  wczytują  sie  na  c64  działają  na  emulatorze.  Więc  o  co  cho?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2009, 09:10 »
 Witam!  

Wszystko  stąd,  że  różnica  w  budowie  między  magnetofonem  analogowym  (takim  do  słuchania  muzyki,  jak  Twój  w  wieży),  a  commodorowskim  datasette  (zwanym  szumnie  \'pamięcią  taśmową\')  jest  spora.  To  tak  jak  z  orangutanem  i  szympansem.  Na  oko  jedno  i  drugie:  małpa,  a  skrzyżować  się  nie  da!!  ;-)  :-)  

sky

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2009, 10:32 »
 Camileck  ,  a  ustawiałeś  skos  głowicy  w  datasette  dla  danej  gry?

camileck

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2009, 12:13 »
 Tak  ustawiałem  ale  nie  przynosiło  to  rezultatów...

sky

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2009, 07:32 »
 Spróbuj  wypalić  otrzymanego  wav`a  na  cd,  a  potem  wrzuć  płytkę  do  wieży  i  bezpośrednio  nagraj  na  kasetę  magnetofonową.

camileck

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2009, 12:46 »
 OK  wiem  już  o  co  chodziło.  Nie  wiem  dlaczego  ale  po  prostu  niektóre  obrazy  kaset  mają  to  do  siebie,  że  nie  da  się  ich  nagrać  na  kasete  żeby  działały  na  c64  ale  działają  na  emulatorze.  Wtedy  po  prostu  trzeba  spróbować  z  inną  wersją  obrazu.  

indyjr

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Września 2009, 17:33 »
 potrzebny  jest  dobry  kabel  i  dobry  magnetofon  w  wieży  z  porządnym  korektorem  i  nowe  kasety.  
  z  mojego  doświadczenia  wynika,  że  wieża  powinna  być  przed  czerwonym  polem  (czyli  max  głośności  nagrywania,  ale  jeszcze  bez  zniekształceń,  a  w  pc-cie  85%  głośności  master  i  tyleż  samo  wav).  
  ja  kiedyś  ściągnąłem  z  jakiejś  strony  prawie  1500  obrazów  oryginalnych,  pełnych  wersji  gier  i  wszystko  po  nagraniu  śmiga,  drukuję  sobie  do  nich  okładeczki  i  prawie  oryginał  :)  
  w  zasadzie  prawie  wszystko  wyszło  na  c64  na  kasecie  (tak  jak  na  zx-a  czy  cpc),  pełne  last  ninje,  pirates,  north  &  south,  creatures  i  cała  reszta...