Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Od czego zacząć?  (Przeczytany 824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenji

• Level 5
Od czego zacząć?
« dnia: 22 Września 2009, 19:09 »
 No  dobra.  Miałem  to  zrobić  dopiero  jesienią  2010r,  ale  zacznę  późnym  latem  2009r.  Pewnie  na  siebie  pętlę  kręcę,  ale  co  mi  tam.  Trzeba  się  w  końcu  z  tym  zmierzyć.  Raz  uciekłem,  drugi  raz  tego  już  nie  zrobię:  

Wydrukowałem  sobie  cały  kurs  asemblera  z  C&A,  zgromadziłem  część  literatury  \'Grafikę...\',  \'Procesor  6502\'  i  mapę  pamięci.    

W  czym  najlepiej  pisać?    

Przy  okazji  nie  miejcie  mi  za  złe  jak  Was  będę  zalewał  lamerskimi  pytaniami.

Offline kenji

• Level 5
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2009, 19:10 »
 Aha!  Naukę  rozpoczynam  na  gołym  C-64,  żadne  tam  emulatory!

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2009, 19:42 »
 @Kenji  -  rozumiem,  że  pytasz  o  wersje  assemblera  bo  chyba  nie  pytasz  o  to  czy  w  Basic`u  czy  Simons  Basic`u.  

Na  wszelki  wypadek  odwiodę  Cię  od  jakichkolwiek  romansów  z  Basic`iem  -  Basic  jest  dobry  do  wyliczenia  sobie  tabelek  sinusa,  poza  tym  nadaje  się  do  wszystkiego  poza...  programowaniem.  
  Popatrz  sobie  na  fraktala  Tomaaz`a  -  wolisz  żeby  się  liczył  13  godzin  czy  13  sekund?  
  Programy  z  Książki  Baumann`a  możesz  sobie  pooglądać,  powpisywać  i  pouruchamiać  ale  raczej  poglądowo  czy  szkoleniowo  -  np.  o  FLI  zapomnij.  

Znajomość  Basica  pobieżna  -  owszem  tak  -  może  się  przydać  ale  naprawdę  do  niczego  szybkiego.  

Jeżeli  pytasz  o  narzędzia  programistyczne  to  dla  mnie  do  celów  programowania  stacji  głównie  w  zupełności  wystarczał  Turboassembler  v5.2/FLT.  Teraz  ponieważ  mam  1541U  zastanawiam  się,  żeby  Xass`a  używać,  ale  się  z  tym  nie  spieszę.  Naprawdę  wszystko  da  się  zrobić  w  w/w  co  najwyżej  partialnie.  

Jeżeli  pytasz  o  inne  pomoce  -  to  jesteś  w  superkomfortowej  sytuacji,  bo  poza  wszystkimi  skanami  polskich  magów  i  książek  masz  codebase  i  forumy,  dostępny  net  co  w  latach  90tych  było...  wiemy  czym.  

Na  codebase  znajdziesz  np.  opis  crunchowania,  deassembling  timecrunchera  itp.  Wiele  sztuczek  dawniej  tajnych  lub  rypanych  jest  wyjaśnionych  na  forach  np.  na  csdb  forum.  
  Naprawdę  masz  pełen  komfort  -  oprócz  kursu  z  C&A  masz  jeszcze  w  64+4,  książki  -  dosłownie  wszystko.  

Jakbym  coś  źle  zrozumiał  czy  cokolwiek  -  pytaj  dalej  i  się  nie  przejmuj  -  od  tego  jest  forum    \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline kenji

• Level 5
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2009, 19:49 »
 Dokładnie  o  Asma  mi  chodziło.  Basic  przerabiałem  kilka,  w  sumie  już  kilkanaście  lat  temu  i  starczy  mi  już  :)

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2009, 20:12 »
 Poprawka  Turboass  v5.1/FLT  

Jak  widzę  nosisz  się  z  zamiarem  kupna  1541U  -  tam  masz  wbudowany  Turboass  jako  część  Retro  Replaya  zdaje  się  ale  nie  testowałem  tego  dokładnie.  Zamiast  skupiać  się  na  tym  który  Tass  lepszy  skup  się  na  codingu  :)  

Pozdrawiam
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

zyga

• Gość
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2009, 15:04 »
 Zobacz  tu:  http://turbo.style64.org/archive.php\' target=_blank>http://turbo.style64.org/archive.php

Napewno  wybierzesz  coś  dal  siebie  :)

Offline kenji

• Level 5
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2009, 15:57 »
 Zyga  dzięki.    
  Wczoraj  sobie  zassałem  Tass  7.0  i  zaczynam  działać.  Na  razie  tak  jak  w  BASICu  odkrywam  jak  się  pisze  teksty,  jak  zrobić  pętle.  Zmienić  kolory.  Ale  mam  zamiar  wytrwać  w  tym  postanowieniu.  Na  następną  Silesię  jakąś  prackę  muszę  przywieźć  :)

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2009, 00:00 »
 Ot  i  new  coder  na  komie  jest    \'\'    \'\'    

nie  musisz  koniecznie  się  spinać  na  silesia  po  prostu  koduj...  
  właśnie  wymyśliłem  algorytm  rysowania  dużych  linii  po  2ch  czargenach  i  zadziałało  -  to  jest  już  frajda  \'\'    

Może  nie  jestem  zbyt  zdolny  bo  miesiąc  nad  tym  dumałem  -  ale  uwieńczenie  miesięcznych  przemyśleń  sukcesem  jest  bardzo  budujące  -  dzika  satysfakcja  wymyślisz  coś  założysz  i...  dziaaaaaała  \'\'    -  przy  czym  zaznaczam,  że  możesz  polec  i  nie  wymyślić  tego  co  zkładasz  -  też  tak  może  być  \'\'  

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2009, 10:28 »
 Na  Commodore  dzięki  komendzie  SYS  łatwo  można  połączyć  Basic  i  Assemblerem.  Tak  więc  możesz  pisać  programy  w  Basicu-u,  a  kilka  procedur  w  języku  maszynowym.  Cały  pakiet  Chemia  wydany  przez  TimSoft  był  oparty  na  Basic-u  i  większość  gry  Kolony.

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2009, 10:51 »
 No  przynajmniej  pierwsza  linia  musi  być  np.  0  sys(2064)    \'\'  

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2009, 13:04 »
 albo  655535  sys  2061  
  Przy  okazji  zapytam:  czy  jest  jakaś  różnica  między  sys  z  nawiasem  i  bez  nawiasu?

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2009, 13:36 »
 Tak  -  nie  zrobisz  wtedy  sys2061  bo  2  bajty  więcej  zajmuje  taki  zapis  -  to  była  raczej  taka  maniera  w  niektórych  programach  niż  miałoby  to  czemuś  służyć  no  chyba  że  wartość  sysa  byłaby  jakimś  skomplikowanym  wyrażeniem  -  ale  tak  nie  było  \'\'  

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Września 2009, 13:44 »
 aaa  -  przekroczony  zakres  dwubajtowej  liczby  65535  -  o  to  chodziło    \'\'  

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Września 2009, 14:49 »
 Numery  linii  z  zakresu  64000-65535  trzeba  wprowadzać  \'ręcznie\',  tzn.  modyfikując  dwie  komórki  pamięci.  Dla  niektórych  może  być  zabezpieczeniem  przed  usunięciem  danej  linii  w  programie.  Taki  mały  \'myk\'.  

Offline wegi

• Level 7
Od czego zacząć?
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Września 2009, 18:25 »
 Napisz  coś  więcej  o  tym  cheat  number  -  daj  przykład    \'\'