Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: logo na c64  (Przeczytany 686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomaaz

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2009, 13:16 »
 Ja  też  zostałem  źle  zrozumiany.  Nie  mam  nic  do  asemblera.  Z  tym,  że  nie  widzę  nic  złego  w  tym  jak  ktoś  chce  coś  robić  w  Logo  czy  Basicu.  Lepiej  coś  w  ogóle  robić  niż  tylko  planować  i  teoretyzować  co  jest  lepsze  itp.  

gornipio,  asembler  jest  trudny.  To  tak  naprawdę  najtrudniejszy  język  programowania.  Gdyby  tak  nie  było,  to  nie  tworzono  by  języków  programowania  wyższego  rzędu  (przecież  to  asembler  jest  najszybszy,  najwydajniejszy  i  można  w  nim  zrobić  wszystko  na  co  tylko  sprzęt  pozwoli).  Problem  w  tym,  że  na  C64  -  z  powodów  sprzetowych  -  nie  ma  żadnej  sensownej  alternatywy.

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Września 2009, 14:19 »
 Tak,  wiem,  że  assembler  to  najtrudnieszy  język.  Mój  kolega,  który  od  młodości  siedział  na  komputerach  wszelakiej  maści  (w  tym  Commodore`ach)  i  konsolkach  uczył  się  właśnie  chyba  na  Commodore  64  assemblera...  No  i  potem  wykorzystywał  go  chyba  do  tworzenia  programów  na  PC  (o  ile  to  możliwe).  

LOGO  to  sztuczny  język  programowania  nie  dający  żadnych  korzyści  i  istniejący  tylko  po  to,  żeby  w  szkołach  było  jak  siekać  tępaków  z  informatyki  i  żeby  pokazać  dzieciom  wstępy  do  programowania.  Można  też  robić  ciekawe  na  PC,  ale  nie  takie  jak  np.  w  Assemblerze  ;P  

Dlatego  stawiam  sobie  cel  -  nauczyć  się  chociaż  PODSTAW  BASICa...    
  Co  polecacie?  Jakie  książki?  Instrukcja  od  C64?  <chyba  żart>.

Tomaaz

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Września 2009, 14:39 »
 Ja  korzystałem  z  książki  Bohdana  Frelka.  Tam  są  informacje  o  Basicu,  grafice,  dźwięku,  nawet  o  języku  maszynowym.

zyga

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Września 2009, 14:45 »
 @Gornipio:  

Oczywiście,  że  asembler  każdego  procesora  jest  inny,  ale  sens  operowania  na  sprzęcie  jest  ten  sam.  Jak  załapiesz  na  jednym,  to  później  pójdzie  z  górki  :)

zyga

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Września 2009, 14:53 »
 Moim  zdaniem:  
  Jeżeli  komputery  traktujesz  jako  hobby,  w  sensie  nie  wiążesz  z  nimi  przyszłości  to  o.k.  Basic  dobry  jest  na  początek.  Kiedyś  wszyscy  (prawie)  zaczynali  od  Basica,  bo  nie  było  alternatywy.  \'Tanie\'  komputery  domowe  miały  interpreter  wbudowany  i  już.  Sensownych  kompilatorów  innych  języków  nie  było  dla  ośmiobitowców  (no  może  poza  systemem  CP/M).  

W  przeciwnym  wypadku  zainteresuj  się  C/C++.  Dla  C64  też  jest  crosscompilator  C.  
  www.cc65.org  

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Września 2009, 15:04 »
 na  masie  rzeczy  mozna  zarobic,  jednakze  cokolwiek  bede  robil  raczej  bedzie  mialo  duzy  zwiazek  z  pc.  assemblera  na  razie  nie  chce  -  za  trudny.  zaczne  od  prostego  basica,  potem  cpp  no  i  git...

Offline kenji

• Level 5
logo na c64
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2009, 15:55 »
 To  jak  chcesz  się  uczyć  C++  to  Basic  będzie  odpowiedniejszy  niż  Logo.  

Też  Ci  polecam  tą  książkę  Frelka.  Na  allegro  kupisz  ją  za  grosze.  Ewentualnie  ściągnij  ją  sobie  z  RR.

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2009, 18:54 »
 Jak  już  pisałem,  logo  to  \'szit\'.  Zaczynam  od  BASICa.

Tomaaz

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Września 2009, 15:35 »
 Bardzo  dobry  wybor  na  poczatek.    \'\'  Jakby  co,  to  pytaj  na  forum.  No  i  wrzucaj  wszystko  cokolwiek  napiszesz.    \'\'  

camileck

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2009, 17:43 »
 Co  do  książki  B.  Frelka  to  właśnie  do  mnie  przyszła.  Wygrałem  na  allegro  licytację  kwotą  2  zł  \'\'  

gornipio

• Gość
logo na c64
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Września 2009, 18:35 »
 No  ja  chyba  nawet  ją  na  Allegro  widziałem,  ale  hmm...  kupuję  raczej  hardware,  a  taką  książeczką  się  niestety  nie  zainteresowałem.  Dopiero  teraz  jak  postanowiłem,  że  sobię  pokoduję  w  BASICu  to  będzie  potrzebna.  W  każdym  razie  znajdę  ją  na  RetroReaders  ;P