Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: brak dźwięku  (Przeczytany 1831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenji

• Level 5
brak dźwięku
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Września 2009, 20:55 »
 Popatrz  po  książkach  od  Basica.  Można  chyba  było  coś  takiego  zrobić  za  pomocą  komendy  duetu  komend  PEEK/POKE

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Września 2009, 22:45 »
 ok  znalazłem  program  prezentujący  całą  gamę,  objaw  ten  sam  (głos  ledwo  słyszalny  po  podgłośnieniu  na  max),  będe  musiał  poważnie  pomysleć  nad  kablem  scart...

Gizmoń

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Września 2009, 23:04 »
 Sprawdź  bezpiecznik  w  C64.  Prawdopodobnie  jest  przepalony.  Jeśli  tak  -  wymień  i  ciesz  się  głośnym  dźwiękiem.

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Września 2009, 23:24 »
 A  czy  czasami  przy  padniętym  bezpieczniku  nie  byłoby  w  ogóle  dźwięku?  U  mnie  dźwięk  jest,  tyle  że  słabo  słyszalny...

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Września 2009, 23:30 »
 plus  to  że  magnetofon  działa  świetnie...  Bo  z  tego  co  słyszałem  dwie  objawy  przepalenia  bezpiecznika  to  nie  działanie  magnetofonu  i  brak  dźwięku.  Chyba  że  jeden  z  tych  objawów  to  warunek  wystarczający  niekonieczny?  ;)

Offline OSH

• Level 5
brak dźwięku
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Września 2009, 01:07 »
 Mnie  magnetofon  nie  działał.  Dźwięku  już  wtedy  nie  sprawdzałem.  To  była  dla  mnie  wsytarczająca  tragedia  \'\'  

Offline Skull

• Level 6
brak dźwięku
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Września 2009, 08:31 »
 No  to  wychodzi  na  to,  że  to  jednak  SID  Ci  padł.  Ew.  sprawdź  jeszcze  luty  przy  gnieździe  VIDEO  w  C64.  Może  akurat  któryś  się  ukruszył  (np.  od  szarpania  wtyczką)

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Września 2009, 16:06 »
 Tylko  że  dopiero  będę  próbował  podłączyć  przez  video.  Narazie  podlączam  przez  RF...

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Września 2009, 16:21 »
 myslalem  ze  takie  objawy  jak  masz  to  jest  przepalony  bezpiecznik  kolo  sida...  bo  przy  upalonym  sidzie  w  ogole  chyba  nie  ma  dzwieku,  myle  sie

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Września 2009, 16:24 »
 o  ja  podlaczam  przez  rf  i  jakos  nie  narzekam  ani  na  dzwiek  ani  na  jakosc  obrazu.  zreszta  kazde  tv  ma  hf  a  scarta  nie  kazde...

Gizmoń

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Września 2009, 23:30 »
 Kiedyś  tak  miałem,  że  był  dźwięk,  ale  cichutki.  Trzeba  było  podgłaśniać  na  max,  i  wśród  szumów  dało  się  usłyszeć  dźwięk.  To  samo  było  przez  modulator,  jak  i  złącze  AV.  Przyczyna:  przepalony  bezpiecznik  (a  w  zasadzie  całkowity  jego  brak    \'\'  ).  Po  wymianie  wszystko  dobrze  działa  aż  do  dziś.  Więc  może  warto  wykręcić  te  trzy  śrubki  (lub  zwolnić  trzy  zatrzaski)  i  zerknąć  na  bezpiecznik?

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Września 2009, 07:29 »
 Popieram  Gizmonia.  Na  pewno  nie  jest  to  upalony  SID,  a  wina  raczej  jest  przepalony  bezpiecznik  lub  jego  brak.  Przy  upalonym  SIDzie  w  ogole  nie  bylo  by  dzwieku.  Poszperaj  tam.  SID  znajduje  sie  chyba  po  prawej  stronie  c64...  

Offline Skull

• Level 6
brak dźwięku
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Września 2009, 09:02 »
 z  tym  przepalaniem  sid-a  to  różnie  -  czasami  właśnie  idzie  wzmacniacz  na  wyjściu  -  ja  mam  takiego  zespsutego  -  co  jak  dam  na  max  vol  to  też  słychać.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
brak dźwięku
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Września 2009, 10:07 »
 Skull  ma  rację  -  SID  potrafi  tak  paść,  że  będzie  coś  tam  jeszcze  słychać,  ale  strasznie  cicho.
-profil nieaktywny-

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Września 2009, 10:48 »
 tego  to  juz  nie  wiedzialem...  czyli  tak  czy  siak    zostaje  mu  wymiana  sidu?  moze  dostaniesz  od  kogos  na  tym  forum  za  grosze...  tylko  czy  wymienisz.  a  zreszta  teraz  kilka  c64  wystawili  na  allegro  np.  po  20  zl  bez  dostawy  nikt  tego  nie  kupi  bo  wiekszosc  juz  ma...