Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: brak dźwięku  (Przeczytany 1853 razy)

camileck

• Gość
brak dźwięku
« dnia: 03 Września 2009, 15:37 »
 Witam!  Z  góry  mówię  że  jestem  kompletnym  noobem  jeśli  chodzi  o  c64,  ale  nie  dawno  zainteresowałem  się  tą  tematyką.  Mam  taki  problem.  W  grach  nie  działa  głos,  słychać  tylko  szumy.  c64  podłączam  do  telewizora  kablem  antenowym.  Co  może  być  przyczyną?  Upalony  SID?  Czy  po  prostu  słaba  jakość  sygnału?

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2009, 16:47 »
 Edit:  Jak  podgłośnie  na  max  to  między  szumami  słychać  odgłosy  z  gry.  W  moim  starym  TV  oprócz  złącza  antenowego  jest  tylko  scart.  Czy  istnieje  taki  kabel  łaczący  c64  z  tv  przez  zwykłe  złącze  euro?  
  Jeśli  tak,  to  jak  nazywa  się  wtyczka  po  stronie  c64?

andrus64

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2009, 16:52 »
 musisz  sprawdzić,  czy  dźwięk  jest  z  drugiego  wyjścia.  
  http://www.hardwarebook.info/C128/C64C_to_SCART_%28S-Video%29\' target=_blank>http://www.hardwarebook.info/C128/C64C_to_SCART_%28S-Video%29
  Ten  prościutki  kabelek,  może  ci  pomóc.  to  określić.  Wpinasz  w  AV  telewizora.  Podejrzewam,  że  masz  wersję  C  lub  G,  więc  zadziała.  

Jeśli  i  tak  nie  będzie  dźwięku,  to  znaczy,  że  coś  poważniejszego  niż  modulator,  więc  dupa.  Trzeba  by  się  znać  przynajmniej  na  lutownicy.

andrus64

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2009, 16:55 »
 edit.  
  Jak  pisałem  to  ty  pisałeś  drugi  post.    

To  jest  ten  kabelek.  Wyjście  to  na  komciu  jest  oznaczone  po  prostu  \'Video\',  a  typ  złącza  zowie  się\'DIN\'

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
brak dźwięku
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Września 2009, 17:04 »
 może  przełączysz  w  modulatorze  przełącznik  co?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2009, 17:05 »
 sprawdz,  czy  dziala  ci  magnetofon.  jesli  nie,  zasilacz  najprawdopodobniej  nie  dostarcza  jednego  z  napiec  dla  magnetofonu  i  dzwieku.  no  chyba  ze  masz  niesprawny,  upalony  magnetofon.  a  tak  w  ogole  to  jakiej  firmy  masz  tv?  moze  dostroiles  zly  system  dzwieku  lub  przelacznik  na  c64?  jak  chcesz  uzyskac  lepsze  porady  patrz  temat  pt.  kilka  rzeczy  dot.  c64c...  bo  ja  mialem  ten  sam  problem,  a  tam  sa  porady  zygi.

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2009, 17:08 »
 na  pewno  nie  slaba  jakosc  sygnalu...  kisiel  i  ja  mozemy  miec  racje  -  przelacznik  h-f

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2009, 17:28 »
 U  mnie  ta  regulacja  nazywa  się  L-H.  Przełączyłem  ten  przełącznik,  szumy  zniknęły,  słychać  odgłosy  bardzo  cichutko  jak  podgłośnie  na  max  i  zbliże  ucho  do  głośnika.  Telewizor  to  stary  sharp  14\'  i  nie  widze  żadnej  regulacji  wyboru  systemu  dźwięku...

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2009, 17:47 »
 no  to  opcja  uszkodzonego  zasilacza  odpada.  masz  szczescie  -  niestety  ja  mialem  uszkodzony...  nie  znam  sie  za  bardzo  na  hardware...  ale  nie  ma  na  tym  tv  sharpa  zadnych  pokretel  z  tylu  lub  z  przodu?  jakie  ma  klawisze?  

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2009, 17:48 »
 Moj  blad.  masz  racje  l-h.  HF  to  headfit,  jedna  z  funkcji  blackboxa...  *pac*

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Września 2009, 18:00 »
 A  czy  przyczyną  może  być  złe  ustawienie  głowicy  albo  słaba  jakość  nagrania  kasety?

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Września 2009, 21:30 »
 a  wiec.  strojenie  glowicy  bylo  po  to,  zeby  wyrobione  juz  kasety  dzialaly.  bez  strojenia  przy  wgrywaniu  gier  ze  starych  kaset  sypalo  by  ci  ?LOAD  ERROR.  IMO  to  nie  ma  nic  wspolnego,  ale  specem  bynajmniej  nie  jestem  :P  A  tak  w  ogole  to  witam  nowego  uzytkownika  :P

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Września 2009, 21:34 »
 Przy  sobocie  sklece  sobie  ten  kabelek  z  linku  wyżej  i  napisze  rezultat.  Dzięki  wszystkim  za  pomoc  (narazie  ;)

gornipio

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Września 2009, 07:21 »
 on  sie  rozni  od  standardowego  chyba  tylko  jakoscia  obrazu...  ja  mam  tv  philipsa  i  potwierdzam,  ze  po  krotkim  dostrojeniu  c64  z  nimi  dobrze  dziala.  tez  sobie  chyba  taki  zrobie,  tylko  ze  ja  to  sie  nie  znam  na  lutownicy  i  elektronice,  wiec  raczej  jak  zwykle  zrobie  go  z  dziadkiem.

camileck

• Gość
brak dźwięku
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Września 2009, 20:53 »
 weekend  minął  oczywiście  kabla  nie  zrobiłem  ;)  Wpadłem  na  krótki  test  tylko  tu  brakuje  mi  już  wiedzy.  Jak  zmusić  nasz  mikrokomputer  do  wydania  jakiegokolwiek  dźwieku  bez  korzystania  z  kaset,  dyskietek  i  cartridgy?