Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Oprogramowanie z USA  (Przeczytany 522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sky

• Gość
Oprogramowanie z USA
« dnia: 02 Września 2009, 11:40 »
 Po  11  latach  od  rozstania  z  Commodore  64  postanowiłem  cofnąć  się  do  swoich  młodzieńczych  lat.Po  długich  poszukiwaniach  nabyłem  satysfakcjonujący  mnie  zestaw,  a  w  dniu  dzisiejszym  przystąpiłem  już  jako  pełnoprawny  użytkownik  do  naszego  wspólnego  forum    \'\'    
  To  było  tytułem  wstępu,  a  teraz  przejdźmy  do  meritum  pytania.  \'\'    
  Czy  na  europejskim  Commodore  64  (przystosowanym  do  działania  w  systemie  PAL)  będą  działać  gry  i  programy  (na  kasetach  i  dyskietkach)  wydane  w  USA  ??

Offline Skull

• Level 6
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2009, 11:54 »
 jest  to  zależne  od  samej  gry.  
  W  zdecydowanej  więszości  wypadków,  nie  będzie  miało  to  żadnego  znaczenia.  Wyjątkiem  są  sytuacje,  w  których  grafika  jest  wykonywana  za  pomocą  tzw  cyklowania.  Jednak,  jest  to  bardziej  zarezerwowane  dla  dem  niż  gierek.    
  Ew.  przeszkodą  może  być  właśnie,  jakieś  intro  grupy  crakerskiej  przed  grą  -  ale  i  tu  się  zdarza  rozróżnianie  przez  sam  program  systemu  nadawania.  

sky

• Gość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2009, 12:03 »
 Z  intrami  crakerskimi  nie  powinno  być  raczej  problemów  bo  chodzi  mi  oczywiście  o  oryginalny  soft.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2009, 13:09 »
 timing  kaset  jest  raczej  inny,  ale  ze  stacji  bedzie  ladowac  zawsze.  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2009, 17:33 »
 a  działać  już  zawsze  nie  będzie.  
  Coś  bardziej  skomplikowanego  nie  pójdzie.  
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

2sam

• Gość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2009, 23:54 »
 Niektóre  zabezpieczenia  przed  kopiowaniem  -  a  dokładniej  zazwyczaj  kod  chroniący  przez  opcją  typu  freeze  niektórych  kart  -  może  powodować  kłopoty  w  systemie  PAL.  Problemem  jest  inna  liczba  cykli  per  ekran.  Program  może  wtedy  system  PAL  zidentyfikować  jako  próba  naruszenia  integralności  kodu.    

Czasem  problemem  jest  sama  detekcja  flagi  PAL/NTSC  którą  ustawia  kernal  podczas  startu  systemu.  Niektóre  karty  (nie  jestem  pawiem  ale  wydaje  mi  się  że  co  najmniej  jeden  z  akceleratorów,  możliwe  że  Flash8)  powodują  błędne  ustawienia  flagi  lub  jej  modyfikację  przez  co  program  identyfikuje  niewłaściwie  standard  wyświetlania  obrazu.  

Ponieważ  jednak  nie  ma  zasady  to  najlepiej  sprawdź.  Możesz  także  przeszukać  CSDB  pod  kątem  występowania  wersji  NTSC/PAL  danego  programu  -  to  może  być  podpowiedź  czy  dany  program  się  uruchomi.  

sky

• Gość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2009, 13:44 »
 A  zatem  zapytam  o  konkretny  przykład:  Sprowadzony  GEOS  z  za  Wielkiej  Wody    \'\'    będzie  działał  ?  

Ps.  A  może  któryś  z  kolegów  ma  na  sprzedaż  oryginalnego  \'europejskiego\'  GEOSa  w  wersji  box?  

Offline wegi

• Level 7
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2009, 18:25 »
 Sky  -  nostalgia  \'\'    \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

2sam

• Gość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2009, 19:54 »
 GEOS  powinien  działać.

sky

• Gość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Września 2009, 11:24 »
 Wegi  -  powrót  do    wczesnej  młodości    \'\'    
  Geos  1.5  (bundled)  powinien  dotrzeć  ze  stanu,  w  którym  panuje  Conan    \'\'  w  przyszłym  tygodniu.  Wtedy  też  postaram  się  (w  miarę  wolnego  czasu)  podzielić  wynikami  testu  kompatybilności.

sky

• Gość
Oprogramowanie z USA
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2009, 09:09 »
 GEOS  1.5  
  W  miniony  wekkend  uruchomiłem  wspominanego  wcześniej  Geos`a  i  mogę  stwierdzić,  że  bezproblemowo  działa  z  \'europejską\'  64.  Jedyny  mankament  to  pionowe,  zółto-zielone  pasy  na  deskTopie  (identyczne  jak  na  poniższym  video)  -  ale  to  chyba  wina  mojej  karty  tv.  

http://video.google.com/videoplay?docid=5707213540697742201\' target=_blank>http://video.google.com/videoplay?docid=5707213540697742201#

GRY  (wydania  dyskowe)  
  Ostatnio  na  niemieckim  ebay,  jeden  z  kolekcjonerów  pozbywał  się  części  softu  na  Commodore.  
  Nie  byłoby  w  tym  nic  szczególnego  gdyby  nie  fakt,  iż  wśród  oferowanych  gier  były  również  wydania  amerykańskie  opatrzone  przez  sprzedającego  mniej  więcej  takim  opisem:  Nie  działa  z  wersją  PAL.