Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Emulator zx spectrum na c64  (Przeczytany 677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mizgu

• Gość
Emulator zx spectrum na c64
« dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:01 »
 Witam  wszystkich  forumowiczów,  szperając  po  necie  natrafiłem  ostatnio  na  emulator  spectrum  na  komodę,  i  tu  mam  pytanie  czy  już  ktoś  się  nim  bawił,  jeżeli  tak  to  jak  załadować  jakiś  program  czy  grę  ze  spectrum  i  jak  z  działaniem,  sam  się  trochę  bawiłem  ale  tylko  pod  emulatorem  c64  na  kompie,  a  w  tym  wypadku  nie  widzę  jakoś  możliwości  załadowania  obrazu  kasety  spectruma  czy  programu  w  jakiś  sposób  a  na  prawdziwej  komodzie  jeszcze  się  nie  bawiłem  ponieważ  gdzieś  zapodziałem  kabelek  pc  a  stacja  flopów  c64,  zamieszczam  link:  (ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sincl air/emulators/c64/c642spec.zip)

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:11 »
 Ja  się  nim  bawiłem.  Ale  z  tego  co  pamiętam,  nie  było  możliwości  uruchamiania  większych  programów  binarnych.  Obługiwał  magnetofon  z  uwagi  na  podobny  mechanizm  analizy  częstotliwościowej  zapisu.  Próbowałem  nawet  załadować  gierę,  ale  pokazywał  się  tylko  obrazek  tytułowy  i  dalej  loader  \'nie  ciągnął\'.  Basicowe  bez  problemu.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:35 »
 mialem  kiedys  na  kasecie  emulator  spectruma,pelen  zapalu  wklepalem  jeden  z  basicowych  programow  z  bajtka  co  zajelo  mi  okolo  godziny  po  czym  nacisnalem  klawisz  funkcyjny  ktory  mial  uruchamiac  program.  w  tym  momencie  emulator  sie  zawiesil    \'\'  

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:43 »
 ...ale  jaki  to  był  powód  do  pastwienia  się  nad  ludniością  Spektruma:  icon32:  

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:57 »
 Kiedyś  też  używałem  jakiegoś  emulatora  ZX  na  C-64  z  podobnym  efektem  jak  Johny73.  
  Programy  pisane  w  BASICu  chodziły,  ale  przy  próbie  wgrania  jakiejś  gry  po  obrazie  tytułowym  program  się  wysypywał.

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:59 »
 ...  to  tak  jak  z  chlaniem.  Wywaliłem  dwie  setki,  a  pomidor  wyleciał  mi  z  ryja  na  ziemię  :)

2sam

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:08 »
 Ten  emulator  który  ja  pamiętam  dotyczył  tylko  BASIC`a.  Dzisiaj  w  dobie  emulatorów  na  Windows,  OSX  i  Linuxa  nie  widzę  większego  sensu  w  korzystaniu  z  takich  rozwiązań,  poza  oczywiście  ciekawością.  Łatwiej  jest  uruchomić  na  PC  emulator  spektrusia  -  rozwiąże  to  też  problem  dostępu  do  oprogramowania.      

Paradoksalnie  najlepszy  emulator  ZX  Spectrum  mógłby  powstać  na  C128  ze  względu  na  wbudowany  ten  sam  procesor:  Z80,  gdyby  nie  pewne  ograniczenia.  Była  co  prawda  jeszcze  karta  z  Z80  dla  C64  (aby  uruchomić  CP/M)  ale  nie  działała  ona  na  wszystkich  egzemplarzach  i  jest  dzisiaj  trudno  dostępna.    

waldemarczajkowski

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopada 2009, 21:22 »
 ja  działałem  na  takim  emulatorze  kilka  lat  na  studiach  -  w  pracowni  były  Spektrumy,  a  my  mieliśmy  C64  w  domach  lub  akademikach  i  tam  pisaliśmy  programy  które  potem  ładowaliśmy  na  ZX,  ale  z  ustawianiem  głowicy  były  problemy,  bo  na  ZX  się  nie  dało  zmieniać,  no  i  jednak  nie  wszystko  chodziło  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopada 2009, 22:46 »
 Uffff...  u  mnie  na  studiach  jedynie  raz  w  pracowni  miernictwa  wypatrzyłem  C64  (z  dorobionym  IEEE488)  -  jako  \'master\'  systemu  pomiarowego.
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopada 2009, 22:49 »
 A  poza  nim  najgorszy  rzęch  na  chodzie  to  był  Mac  Classic  (choć  jeszcze  widziałem  Lasera  128  i  Apple`a  II,  ale  już  tylko  na  szafach).
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopada 2009, 00:47 »
 sprzęt  do  zastosowań  czy  zastosowania  do  sprzętu...  pewnie  lepiej  sterowałby  athlon  5GHz  :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopada 2009, 17:19 »
 Kisiel,  tylko  jeszcze  weź  podłącz  tą  komodę  do  sieci  i  zrzucaj  wyniki  pomiarów  na  drukarkę  postscriptową  :P
-profil nieaktywny-