Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dodatkowy RAM w C64  (Przeczytany 3634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« dnia: 25 Sierpnia 2009, 09:32 »
 Witam  

Kilka  razy  słyszałem  o  rozszerzeniach  pamięci  w  C64  o  512Kb  nawet  1Mb.  Widziałem  taki  extend  w  Atari  (przełączne  bankowanie).  Obsługiwało  go  oprogramowanie  autorskie.  Generalnie  zdaniem  znajomego,  który  to  miał  był  to  bufor  dla  przerobionych  kopiarek,  konverterów  do  modków  amigowych  i  programów  graficznych.  Jestem  ciekawy  jakie  zastosowania  miały  te  rozszerzenia  w  C=.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2009, 15:53 »
 te  programy  mają  zastosowanie  gdy  się  ich  używa.  Więc  pytanie  winno  być  jakie  mają  zastosowanie  a  nie  miały.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2009, 16:43 »
 @Kisiel.  Widzsz  -  gdybym  wiedział,  że  mają  to  zadał  bym  Tobie  pytanie  w  taki  właśnie  sposób.  Dlatego  napisałem,  że  miały  ponieważ  słyszałem  to  takich  rozwiązaniach  w  przeszłości.  Nie  zetknąłem  się  z  nimi  bezpośrednio,  a  czytając  niektóre  posty  z  forum  zoriętowałem  się,  że  piszą  tutaj  ludzie  mający  duże  doświadczenie.  Ja  osobiście  już  dość  dawno  nie  zajmowałem  się  sprawami  dotyczącymi  C64.  Nie  dziw  mi  się.  Ja  swojego  mydlaka  miałem  od  89  do  92  roku.  Tochę  siedziałem  na  giełdach,  tochę  pisałem.  Zatrzymałem  się  na  Action  Replay  III  i  prostym  samplerze  

zyga

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2009, 16:55 »
 Rozszerzenia  pamięci  do  Commodore  ?  
  -  jako  bufor  przy  kopiowaniu  dysków,  
  -  do  trzymania  źródeł  Turboassemblera  (specjalne  wersje  Tassa)  
  -  w  Cruncherach  (programach  do  pakowania)  
  -  w  Geosie...

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2009, 16:57 »
 Mam  bardzo  duży  sentyment  do  C=64  i  Amigi.  Permanentny  brak  czasu  nie  pozwala  mi  na  poświęcenie  tym  zagadnieniom  wystarczającej  uwagi,  stąd  też  moje  trywialne  pytania.  Ale  od  czegoś  trzeba  zacząć  :)  pozdr.

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2009, 17:05 »
 Dzięki  Zyga.  Jestem  od  niedawna  na  tym  forum,  poczytałem  trochę.  Szkoda,  że  te  rozwiązania  były  średnio  dostępne  na  początku  lat  90.  Ile  czasu  zaoszczędził  bym  na  przepakowywaniu  gierek  z  podlinkowanymi  interkami.  Teraz  z  tego  co  widzę  używa  się  crossassemblingu,  są  fajne  edytory  includy,  pseudo  obiektowanie.  To  jest  coś.  Nowe  demka  naprawdę  sadzają  na  dupę.  Kto  by  pomyślał  w  92  roku  o  Phongu,  tam  kręciły  się  fake  Goraud`ów,  trochę  plazmy  i  generalne  druty.  Ale  do  tych  właśnie  demek  z  dycpami  i  multi  scrolami  i  samplami  (Censory)  mam  największy  sentyment.  Gierce  też  trchę,  ale  generalnie  demka  i  nieśmiałe  próby  w  asmie  (edytorkiem  z  Finala  III).  Ide  bo  mi  się  chce  wyć..........

Tomaaz

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2009, 18:30 »
 Johny73,  nie  przejmuj  się  Kisielem.  On  jest  znany  z  przyjaznego  nastawienia  do  wszystkich  tych,  którzy  zadają  zwykłe    pytania,  a  nie  np.  jak  podłączyć  do  portu  joysticka  mikrofalówkę  lub  odkurzacz.  W  Twoim  pytaniu  nie  było  nic  złego.  Można  zadać  takie  pytanie  w  czasie  przeszłym.    

Offline Kisiel

• Level 7
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2009, 20:17 »
 to  głębokie

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2009, 20:35 »
 ...ze  simplus  daje  nam  14400  darmowych  minut,  sklaniajac  nas  do  ciaglych  wynurzen...  ten  temat  byl  na  gorze  i  nadal  jest.

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2009, 20:41 »
 Absolutnie.  Nie  mam  pretesji.  Powinienem  raczej  dokładnej  przeorać  informacje  w  sieci,  a  potem  zadawać  pytania  -  a  tu  wyszło  dyletanctwo  i  pokazał  się  stary  lamer  :)  BTW  -  fajnie  jest  pogdać  sobie  to  tych  sprawach,  którymi  żyło  się  x  lat  temu.  Obecna  rozbudowa  PC  jest  ujęta  w  ramach  standardów  -  obecna  rozbudowa  i  oprogramowanie  8-bitowych  jednostek  jest  już  niezłą  sztuką.  Prawdę  mówiąc  nie  miałem  doczynienia  z  żadnym  rozszerzeniem  podłączanym  do  szyny  krawędziowej  -  no  poza  modemem,  i  jakiśm  niemieckim  patentem  turbo  do  1541  (przeróbka  w  stacji  i  interface  do  szyny).  Dawało  kopa  prawie  x80,  z  małą  niedogodnością  -  nie  dział  żaden  loader.  Tak  też  pozwolę  sobie  czasami  zadać  jakieś  pytanie.  Jak  będzie  głupie  to  trudno  -  człowiek  uczy  się  całe  życie.  

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2009, 21:14 »
 co  za  problem  wymienic  teraz  jakas  karte  grafy  lub  procka.  ale  rzeczywiscie  wymiana  procka  c64  juz  nie  byla  taka  latwa,  w  dodatku  latwiej  bylo  go  upalic...

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpnia 2009, 23:28 »

gornipio

• Gość
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sierpnia 2009, 11:30 »
 Widzialem  to  zanim  dolaczylem  na  to  forum  mialem  to  dac  tutaj  do  hydeparku  xD

Offline johny73

• Level 3
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Sierpnia 2009, 11:43 »
 Podejrzewam  gdyby  facet  wystawił  się  seryjnie  z  tym  C=laptopem,  miałby  bankwo  chętnych  (kupił  bym  go).  Obecnie  to  chyba  jeszcze  faza  experymentalna.

Offline Kisiel

• Level 7
Dodatkowy RAM w C64
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Sierpnia 2009, 18:23 »
 a  ile  pieniędzy  jesteś  za  to  skłonny  dać?