Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z Grami  (Przeczytany 812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chix

• Gość
Problem z Grami
« dnia: 12 Sierpnia 2009, 18:00 »
 witam!  jestem  tu  nowy  i  pisze  po  raz  pierwszy.  moja  przygoda  z  emulatorami  zaczeła  się  stosunkowo  niedawno  wiec  brak  mi  troszku  doświadczenia.  moim  problemem  jest  uruchomienie  gier  Klątwa  i  władcy  ciemności.  Otóż  kiedy  wrzucam  plik  klatwa.d64  do  mojego  WinVICE-1.21  wyskakuje  mi  okienko  VICE  CPU  JAM  i  pytam  mnie  \'Start  Monitor?\'  kiedy  biore  Yes  wyskakuje  jakies  okno  z  liczbami  i  nic  sie  nie  da  zrobic.  Prosze  o  pomoc  bo  naprawde  mam  straszna  ochote  w  te  gierki  pograc.  Z  góry  wielkie  dziex!  Pozdrawiam.

Offline wegi

• Level 7
Problem z Grami
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2009, 18:19 »
 Nie  znam  tych  gierek,  wię  nie  pomogę  jak  grać  i  uruchamiać  -  CPU  JAM  oznacza,  że  procesor  w  tym  wypadku  wirtualny  napotkał  kod  o  wartości  $02  lub  podobny  z  2ką  w  młodszym  nybblu,  który  nie  jest  na  liście  rozkazów.  Ponieważ  taka  sytuacja  w  realu  daje  zwisa  to  wirtualnie  dla  pełnej  emulacji  też  tak  jest  i  otrzymujesz  taką  informację.  Czasami  takie  rzeczy  się  zdarzają,  jak  decrunchery  czy  program  odwołują  się  do  przestrzeni  IO  kardridży  -  jeżeli  masz  podpięty  jakiś  wirtualny  kardridż  to  odłącz  go  i  spróbuj  bez  niego.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

chateau

• Gość
Problem z Grami
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2009, 18:25 »
 options  ->  true  drive  emulation  ma  byc  wlaczone  
  options  ->  virtual  device  traps  ma  byc  wylaczone

PostScript

• Gość
Problem z Grami
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2009, 13:37 »
 To  okienko  czesto  wyskakiwalo  mi  przy  roznych  grach.  Na  szczescie  od  dawna  mamy  juz  VICE  1.7  i  1.6,  gdzie  pare  rzeczy  zrobiono  lepiej.  Odpal  na  nich,  no  i  zobacz,  czy  opcje,  ktore  kolega  wyzej  wskazal,  masz  poprawnie  odhaczone.

chateau

• Gość
Problem z Grami
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2009, 17:24 »
 PostScript  powaznie  piszesz  czy  to  sarkazm  ze  gosc  nie  korzysta  z  najnowszej  wersji  ?    \'\'  1.7  i  1.6  sa  z  2001  roku  i  kilka  lat  starsze  niz  1.21.  najnowsza  wersja  vice  to  2.1.

PostScript

• Gość
Problem z Grami
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2009, 22:55 »
 zupelnie  powaznie  wszystko  dziala  mi  najlepiej  na  1.7.  moze  to  kwestia  sprzetu,  na  czym  sie  nieszczegolnie  znam,  ale  wlasnie  przy  1.7  przestalem  miec  problemy  ze  \'Start  monitor?\'.  w  sumie  zadne  wydarzenie,  ze  czasem  starsza  wersja  lepiej  dziala.  niech  kolega  eksperymentuje,  czy  na  niej  sie  tez  wysypie  gra.

chateau

• Gość
Problem z Grami
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2009, 23:11 »
 te  wersje  maja  cala  mase  bledow  w  emulacji  usunietych  w  pozniejszych  wersjach  i  nie  sa  pod  zadnym  wzgledem  lepsze  chyba  ze  masz  zle  ustawienia  w  nowszej  wersji  i  poprawne  w  starszej.  pod  zadnym  pozorem  nie  nalezy  z  nich  korzystac.  jezeli  sciagniesz  najnowsza  wersje  2.1  i  ustawisz  tylko  te  2  opcje  tak  jak  napisalem(mozna  jeszcze  zmienic  stacje  na  1541-II  w  settings/drive)  to  gierki  beda  dzialac.