Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: XU1541 - Przenoś dane po USB! koniec z LPT!  (Przeczytany 3870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
XU1541 - Przenoś dane po USB! koniec z LPT!
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Sierpnia 2009, 16:35 »
 no  wreszcie  sie  ktos  przyznal  ze  sie  kontaktowal  wbrew  woli  autora.  

Gratuluje  inteligencji,  po  co  sie  kontaktujesz  z  czlowiekiem  ktory  wyraznie  pisze  aby  sie  w  tej  sprawie  nie  kontaktowac,  gdyz  zarzucil  projekt?  

klauzule  zamiescilem  na  zyczenie  Spiro,  bo  dostalo  mi  sie  po  uszach  ze  ktos  z  PL  kontaktowal  sie  z  Tillem  wbrew  jego  woli.    

cytat:  

Originally,  this  device  was  built  by  Till  Harbaum.  As  he  lost  interest  
  in  the  project,  he  dropped  all  support  and  removed  the  web  page  from  his  
  web  site.  

I  took  over  on  the  XU1541  and  I  have  it  on  my  web  site  now:  
  http://www.trikaliotis.net/xu1541\' target=_blank>http://www.trikaliotis.net/xu1541. I  added  a  note  to  my  web  site  that  
  people  should  not  contact  Till,  as  he  has  no  interest  in  this  project  
  anymore.  

Today,  Till  contacted  me,  and  he  is  very  annoyed.  He  is  getting  support  
  requests  from  people  who  have  bought  the  device  from  you.  He  does  not  
  want  to  be  bothered  with  such  requests.  Thus,  may  I  ask  you  that  you  
  include  a  note  in  every  device  that  you  sell  that  people  should  *not*  
  contact  Till.  Instead,  they  should  ask  on  the  opencbm-user  mailing  list  
  http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?forum_name=opencbm-user\' target=_blank>http://sourceforge.net/mailarchive/forum.php?forum_name=opencbm-user,
  where  I  will  happily  try  to  help  them.  

czy  masz  wystrarczajaco  duze  jaja  zeby  przytoczyc  cos  podobnego?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Sierpnia 2009, 17:11 »
 Aha  to  dlatego  napisał  w  jednym  mailu  że  się  zgadza  a  w  drugim  że  mam  problemy  z  prawem?  
  Ale  jaja  na  skale  międzynarodową.  
  Wkurwił  się  że  mu  ktoś  zadał  pytanie?  
  A  może  o  oto  że  nawet  nie  umieściłeś  w  aukcji  autora  projektu?  
  Wiem  że  Ci  wstyd,  dlatego  w  nowej  aukcji  już  jest.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Sierpnia 2009, 17:22 »
 to  mi  napisal  Spiro  a  nie  Till,  kolejny  raz  tworzysz  swoje  historie.  

no  ale  brak  cytatow  pokazuje  ze  KLAMIESZ  i  ciezko  juz  sie  wybronic,  prawda?  A  moze  po  prostu  nie  przeczytales  tego  cytatu  bo  jezyk  obcy  za  trudny?  znizanie  sie  do  twojego  poziomu  mentalnego  robi  sie  juz  uciazliwe.  

poza  tym  czy  ja  gdzies  w  aukcji  napisalem  ze  jestem  autorem  projektu?    

tak  ogolnie  co  do  autorow  projektow  -  na  allegro  jest  sprzedawanych  mnostwo  otwartych  roznych  interfaceow  gdzie  autorzy  nie  sa  przytaczani  ani  mie  maja  nic  przeciwko  rozpowszechnianiu  tych  interface,  let`s  hunt`em  all,  kill`em  all!
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Sierpnia 2009, 18:05 »
 człowieku  napisałem  do  autora  w  mojej  sprawie,  czy  mogę  sprzedawać  xu1541  otrzymałem  dwa  maile  pierwszy  mówił  o  tym  ze  mogę.  A  drugi  o  tym  że  nie  koniecznie  mogę.  
  Jakbyś  napisał  list  do  autora  to  byś  wiedział  że  to  jest  pan  doktor.  Nie  będę  tutaj  robił  czego  ty  chcesz  i  wklejał  listów  bo  ja  się  nie  tłumacze.  
  ---  

Till  

--    
  Dr.  Till  Harbaum  <Till@Harbaum.org>

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Sierpnia 2009, 18:31 »
 Wiesz  co  RAF  -  dodaj  jeden  rezystor  i  diode  led  i  to  będzie  Twój  projekt  i  bdziesz  mógł  sprzedawać  i  przynajmniej  ludzie  skorzystają  -  zmień  jeszcze  parę  bajtów  w  sofcie  i  skończymy  prawnicze  gadki  a  będzie  przynajmniej  coś  dostępnego  dla  ludzi...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

2sam

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:03 »
 Ponieważ  moja  skromna  osoba  pojawiła  się  w  kilku  wątkach  to  stwierdziłem  że  jednak  trzeba  się  odezwać.  Przepraszam  że  wszystkie  sprawy  omawiam  w  jednym  poście  ale  zainteresowani  i  tak  będą  wiedzieć  o  co  chodzi.    

1.  Wegi:  dziękuje  za  miłe  słowa.  Nie  odzywałem  się  jednak  nie  ze  strachu  że  ktoś  mnie  skrytykuje  ale  ponieważ  stwierdziłem  że  nie  ma  się  dla  kogo  odzywać.  Jeśli  ludzie  na  forach  nie  chcą  akceptować  że  ktoś  inny  coś  wie  i  wypowiada  się  na  tematy  nad  którymi  spędził  trochę  czasu  to  lepiej  nie  odzywać  się  wcale.  W  końcu  po  co  się  dzielić  z  ludźmi  wiedzą  jeśli  oni  jej  nie  chcą?    

Przy  okazji  Wegi:  przetestuje  twój  soft:  na  1570,  1571  (zewnętrzna  i  wew  z  128D),  Oceanic  i  1581  jeśli  chcesz.  

2.  Kisiel:  może  i  masz  rację  odnośnie  XU1541  ale  patrząc  na  Twoje  wcześniejsze  zachowanie  to  raczej  nikt  Ci  nie  uwierzy.  To  jest  cena  za  postawę  wobec  innych  jaką  praktycznie  w  każdej  wypowiedzi  demonstrujesz.  Ciekawe  że  ponoć  w  innych  rozmowach,  jak  Ci  na  czymś  bardzo  zależy,  potrafisz  być  miły.  Ale  może  to  tylko  plotki?  

3.  Kolega  Raf  zrobił  coś  co  ma  jakieś  zastosowanie  -  abstrahując  od  kwestii  prawnych  -  i  podobnie  jak  Wegi  można  z  tego  korzystać  (nawet  jeśli  trzeba  za  to  zapłacić).  Mam  duży  szacunek  do  serii  artykułów  w  C&A  na  temat  programowania  1541  bo  w  tamtych  czasach  krucho  było  z  tą  wiedzą  w  Polsce.  Pokaż  Kisiel  coś  na  czym  uczyli  się  polscy  koderzy  a  co  było  Twoim  autorstwem.  Pokaż  coś  na  czym  uczyli  się  polscy  spece  od  hardware`u  a  co  było  Twoim  autorstwem.  Ręka  w  górę  jeśli  ktoś  nauczył  się  czegoś  z  Twoich  projektów  i  do  czegoś  to  wykorzystał.  Prawda  jest  taka  że  krytykować  potrafi  każdy,  ale  nie  każdy  ma  wiedzę  i  potrafi  ją  przekazać.  Najlepsi  nigdy  nie  bali  się  przekazywać  wiedzy  bo  nie  tylko  to  było  źródłem  ich  sukcesu.  

A  teraz  z  przyjemnością  wrócę  do  tematów  związanych  z  robieniem  rzeczy  niemożliwych  na  C64/C128  :)

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:18 »
 Pozdro  2sam  i  odzywaj  się  :)  testuj  koniecznie:)  

Darujmy  sobie  oceny  od  złodziei  co  tu  się  dzieje?  luuuudzie??  

Czy  ktoś  woła  od  kogoś  fakture  za  protela  przy  projekcie  czy  za  winde??  

Paranoja  

Aha  Raf  -  możesz  wykazać  straty  tzn.    Twoja  robota  -  wyceniasz  1h  na  200  dolców  -  spędziłeś  100h  i  sprzedajesz  poniżej  kosztów.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:19 »
 oj  kisiel,  poklociles  sie  juz  z  wegim  a  teraz  rafa  wyzwales  na  pojedynek...  juz  wiemy  kto  jest  tworca  tego  projektu  i  czy  raf  moze  go  sprzedawac...  ja  mysle  ze  moze  gdyz  tworca  porzucil  projekt...  zreszta  raf  mozesz  rzeczywiscie  zrobic  klona  z  ledem  i  bedzie  to  juz  inny  projekt.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:27 »
 \'Kolega  Raf  zrobił  coś  co  ma  jakieś  zastosowanie\'    
  zrobił?  Pewnie  ten  \'jego\'  projekt  będzie  Ci  służył  jako  wzór  do  budowania  Twoich  projektów.  
  Wierzysz  czy  nie,  jak  ufasz  złodziejowi  i  gloryfikujesz  jego  \'prace\'  \'wkład\'  to  dla  mnie  jest  on  też  guru.  
  Przepraszam,  że  Ciebie  obraziłem  i  że  nie  miałeś  z  kim  pogadać  na  forum.  
  Kiedyś  był  taki  koleś  co  w  C&A  bodaj  opublikował  swoją  pracę,  był  to  bodaj  arkusz  kalkulacyjny.  Później  okazało  się  że  to  nie  był  jego  program  tylko  spolszczenie  programu  angielskiego.  Kasa  za  artykuł  wpadła,  redakcja  napisała  kilka  ciepłych  słów  o  tym  typku.  
  Dzisiaj  jak  jakiś  typek  kopiuje  czyjąś  pracę  i  dostaje  za  to  pieniądze,  dyskutuje  się  o  tym  na  forum...  czy  może  czy  nie  może.  Ciekawe  czasy.  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:38 »
 Kolega  Raf  włamał  się  do  komputera  p.  dr.  Tilla  Harbauma  i  ukradł  pilnie  strzeżony  projekt  xu1541,  na  którego  sprzedaży  się  wzbogacił...

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Sierpnia 2009, 19:58 »
 Faktycznie  Kisiel,  Raf  nie  napisał,  że  projekt  xu1541  został  stworzony  przez  tego  dr.  Tima  i  zaczął  go  sprzedawać.  To  akurat  było  złe  z  jego  strony.  Jednakże  taki  kabelek  znacznie  ułatwia  życie  i  zwiększa  możliwości  C64.  Gdyby  nie  on,  nikt  by  go  nie  miał...  A  zresztą.  XM1541  i  inne  też  zostały  wyprodukowane  i  sprzedawane  komercyjnie  bez  zgody  ich  twórców.  XU1541  też  chyba  jest  udoskonaleniem  jednego  z  projektów  ??1541,  czyż  nie?  A,  Kisiel,  nie  mam  zamiaru  się  ani  na  ciebie  obrazić,  ani  czuć  się  obrażonym  ;P

gornipio

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Sierpnia 2009, 20:00 »
 O,  macie,  XU1541  BAZUJE  na  innych  projektach...  

The  xu1541  is  based  on  some  other  projects.  These  are:  

*  lcd2usb,  a  project  of  Till  Harbaum  on  which  he  based  the  first  xu1541  prototype,  
          *  OpenCBM,  formerly  cbm4linux,  a  framework  for  accessing  the  CBM  IEC  bus  under  linux  and  windows,  
          *  cbm4win,  the  windows  incarnation  of  OpenCBM,  
          *  AVR  USB,  a  great  software  implementation  for  the  AVR,  
          *  usbtiny,  another  software  USB  implementation  for  the  AVR,  
          *  AVRUSBBoot,  a  USB  boot  loader  for  the  AVR,  
          *  libusb,  a  user  space  USB  interface  library,  and  
          *  libusb-win32,  the  windows  port  of  the  libusb.

2sam

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:02 »
 Podobno  pewne  rzeczy  i  pewnych  osobników  należy  ignorować...  ale  wtedy  niestety  ich  widać  i  słychać  najlepiej.  Kisiel,  na  szczęście  dla  ciebie  mam  dobrą  wiadomość:  więcej  już  nie  zamierzam  się  odzywać  w  tym  temacie  niezależnie  od  tego  jak  bardzo  będziesz  obrażał  mnie  lub  innych.  Nie  odpowiedziałeś  na  moje  pytanie,  tylko  spróbowałeś  przekręcić  fakty.  Pan  \'Bułka\'  o  którym  mówisz  sprzedawał  pirackie  oprogramowanie  firmowane  swoim  nazwiskiem  (na  dodatek  miał  dostęp  do  kiepskich  cracków  bo  Studio  Projektowe  nie  drukowało  obrazków  -  zainteresowani  będą  wiedzieć  o  co  chodzi).  Rozumiem  że  dopatrzyłeś  się  jakiejś  analogii  pomiędzy  tamtymi  wydarzeniami  a  XU1541  i  sprzedażą  na  Allegro.  Można  i  tak.  Zacytuję  teraz  Ciebie:  \'dużo  napisałeś  ale  nic  z  tego  nie  wynika\'.  To  gdzie  te  twoje  opracowania?  Bo  Wegi  ma  się  czym  pochwalić...  Oczywiście  możemy  sięgnąć  jeszcze  dalej  i  zahaczyć  o  braci  z  Taboo  i  powiedzieć  że  Mr.  Wegner  od  nich  ściągnął  wszystko  a  na  koniec  wszyscy  ukradli  kod  z  wydawnictwa  Databecker  które  wydało  serię  książek  na  temat  1541  i  1571.  A  swoją  drogą  jak  robiłeś  tego  klona  Actiona  to  nie  ukradłeś  ROM`u  firmie  Datel?  No  bo  przecież  żeby  przetestować  sprzęt  musiałeś  mieć  jakiś  ROM.  A  może  korzystałeś  z  ROMu  Atraxa  lub  Triad`u?  Tylko  że  one  też  były  piratami.  A  może  miałeś  oryginalny  ROM  z  oryginalnego  Actiona.  Tylko  że  wtedy  też  złamałeś  prawo  bo  o  ile  pamiętam  dokumentację  firmową  to  otwieranie  obudowy  i  dumpowanie  ROMu  było  zabronione.  Może  jednak  dostałeś  od  firmy  Datel  pisemne  pozwolenie  na  takie  działania?  A  może  napisałeś  kompletnie  własny  ROM  Actiona?  Masz  teraz  szansę  się  nim  pochwalić  publicznie.  Chciałbym  tylko  na  koniec  zauważyć  że  nie  ma  znaczenia  czy  projekt  twój  był  komercyjny  czy  nie  z  perspektywy  prawnej.  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:26 »
 Problem  jest  natury  takiej:  
  Co  innego  pokazać  że  można,  
  co  innego  sprzedać.  
  Tego  faktu  nie  zmienisz.  Kolega  Raf  zamienił  to  forum  oraz  c64scene  na  prywatne  forum  reklamowcze.  Nikt  nie  zwrócił  mu  uwagi,że  to  co  robi  jest  złe.  
  Za  to  wielu  powiedziało:  ja  pierdole  co  się  gościu  przypierdalasz  zrobił  ma  prawo  sprzedać.  

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Sierpnia 2009, 21:44 »
 No  tak  nie  mam  faktury  na  buty  które  noszę  -  jestem  złodziejem.  Przy  okazji  zauważcie,  że  powiedziałem  to  o  sobie  ale  jeżeli  przyjmuję  taką  regułę  to  tyczy  się  ona  Was  wszystkich.  O  co  mi  chodzi  -  dajmy  sobie  spokój.  Używałem  w  1997  skraczonego  turboasa  -  jestem  złodziejem  podwójnym  -  ingerencja  w  kod  i  używanie  nielegalnie  oprogramowania.  
  Wszyscy  na  scenie  używali  i  są  złodziejami  -  niektórym  nawet  ufam.  Mam  nadzieję,  że  jest  już  to  przedawnione.  Są  2  możliwości  Kisiel  możesz  zrobić  tego  pdfa  do  PCB  i  dać  za  darmo  i  wszystko  będzie  legal  albo  np.  RAF  założy  firmę  hurtownia  części  elektronicznych  i  będzie  je  sobie  refakturował  po  sprzedaży  na  allegro,  tak,  że  zarobi  firma  a  raf  jako  prywatna  osoba  odda  to  non  profit.  Jedna  z  opcji  jest  bardziej  dorzeczna  -  można  wykazać  dobrą  wolę.  Jak  uważacie...