Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nagrywanie dyskietek- problem  (Przeczytany 515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Shingo

• Gość
Nagrywanie dyskietek- problem
« dnia: 29 Lipca 2009, 21:10 »
 Witam.  
  Ostatnio  zakupiłem  kabelek  Xe1541  na  allegro.  Wszystko  działa  sprawnie,  oprogramowanie,  transfer  danych.  Lecz  oczywiście  moje  szczęście  nie  mogło  trwać  zbyt  długo.  Po  nagraniu  kilku  gierek  na  dyskietki  chciałem  wypróbować  je  czy  działają.  Po  odpaleniu  dyskietki  pojawia  się  lista  programów,  można  wgrać  programy  do  pamięci,  lecz  gdy  wpisuję  komendę  run  pojawia  się  następujący  komunikat  ?syntac  error  in  24948  ;/  Próbowałem  wygoglowac  ten  komunikat  lecz  niczego  nie  mogłem  znaleźć.  Także  pytam  was,  starych  wyjadaczy  chleba  ;]

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2009, 01:25 »
 Nie  ma  co  szukać  w  Google  komunikatu  \'?SYNTAX  ERROR  in  24948\'  (czy  jakiegokolwiek  innego  numerka).  Ten  komunikat  informuje  o  wystąpieniu  błędu  w  konkretnej  komórce  pamięci  C-64.    
  Po  pierwsze,  podaj  jakich  dyskietek  używasz  (DD/HD).  Po  drugie,  podaj,  z  jakim  programem  masz  problem,  a  poza  tym,  wylistuj  katalog  dyskietki  (polecenie  LOAD\'$\',8)  i  popatrz  na  typy  plików.  Pliki  wykonywalne  są  oznaczone  jako  PRG.  I  tylko  takie  pliki  powinieneś  ładować  poleceniem  LOAD  \'nazwa  pliku\',8,1  .  Używasz  jakiegoś  kartridża?  Jeżlei  tak,  podaj  jego  nazwę.    

zyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2009, 08:04 »
 A  konkretniej  jest  to  numer  linii  programu  w  BASIC  w  którym  wystąpił  błąd.    

Jeżeli  nie  jest  to  program  w  BASIC  to  najprawdopodobniej  niespodziewanie  zakończył  on  działanie  i  \'wrócił  do  interpretera  BASICu\'  czego  skutkiem  jest  ten  błąd.  

Shingo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2009, 10:45 »
 Wszystkie  dyskietki,  których  używam  są  2S/2D.  Wszystkie  pliki  na  dyskietce,  które  ładuję  mają  rozszerzenia  PRG.  Co  do  programów,  nagrywałem  gry:  Wonderboy,  tank  fight,  bubblebobble,  arkanoid.  Żadna  z  nich  nie  odpaliła.  Dyskietki  przed  nagraniem  były  formatowane.  Najpierw  przez  komendę  w  basicu  a  potem  z  menu  actiona.  I  efekt  za  każdym  razem  taki  sam.Używam  Action  Replay  v6.0  .  Dodam  jeszcze,  że  wszystkie  programy  na  innych  dyskietkach  (nie  nagrywane  przeze  mnie)  działają  normalnie.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2009, 13:55 »
 Przegrywasz  plikowo  ?  
  Spróbuj  skopiować  cały  image  .d64  za  pomocą  CopyDisk  (ALT+F5)

zyga

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2009, 13:55 »
 Oczywiście  piszę  o  Star  Commanderze

Shingo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2009, 19:44 »
 Zyga  no  racja,  działa  ;]  
  Ale  jest  problem  bo  jak  chce  skopiować  drugą  gierkę  na  dysk  to  ona  zastępuję  tą  pierwszą  ;/  A  i  jest  jeszcze  taki  problem,  że  nie  da  się  kopiować  mniejszych  gierek.  Skrót  alt+F5  działa  tylko  do  programów  175kb,  gdy  zaznaczę  te  mniejsze  po  wciśnięciu  skrótu  nic  się  nie  dzieje.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipca 2009, 08:10 »
 No  to  chyba  normalne,  że  jak  nagrywasz  nowy  obraz  dysku  na  ten  sam  dysk,  to  zastępuje  on  ten  poprzednio  nagrany  ?  

ALT+F5  to  kopiowanie  całych  dysków.  

Stwórz  sobie  nowy  obraz  dysku  (plik  d64):  Shift+F1,  wejdź  do  niego  i  wkopiuj  sobie  tam  pliki  *.prg  (nie  .d64,  ani  .t64  bo  to  są  odpowiednio  obrazy  dyskietki  i  taśmy).  
  Do  takich  obrazów  można  wejść  Enterem  pod  Star  Commanderem,  w  ich  wnętrzu  znajdują  się  pliki  .prg.  

Następnie  nagraj  taki  obraz  na  dyskietkę  przez  ALT=F5.  

BTW.  Dyskietka  C64  ma  wielkość  170kB.  

Shingo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2009, 10:09 »
 No  dobra  to  wiem  o  co  kaman.  Ale  tworzenie  obrazów  jest  niepotrzebne.  Po  prostu  wchodzę  sobie  w  taki  pliczek  d64  czy  t64  i  kopiuję  jego  zawartość  na  dyskietkę  i  wszysto  działa  jak  należy.    

Dzięki  raz  jeszcze  ;]  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2009, 12:24 »
 Drobiazg.  Jak  widzisz  \'po  nitce  do  kłębka\'  sam  doszedłeś  \'o  co  kaman\'