Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Joystick od pegausa do commodore  (Przeczytany 448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Shingo

• Gość
Joystick od pegausa do commodore
« dnia: 15 Lipca 2009, 14:55 »
 Mam  pytanie:  cy  da  się  przerobić  joystick  od  pegausa  tak  aby  diałał  na  c64?  Mam  kilka  starych  joystików  (tych,  które  maja  takie  same  wtyczki  jak  do  c64)  lecz  po  podłączeniu  ich  nie  działają.  Pewnie  to  sprawa  pinów  innych.  Nie  chce  sie  bawic  w  robieranie  ich  jeśli  taka  przeróbka  nie  jest  mozliwa.  Więc  się  pytam  ;]

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2009, 15:05 »
 nie  da  sie  ich  podlaczyc  bezposrednio
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Bedzio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2009, 17:29 »
 Ja  dodam  ze  dziala  joypad  od  segi  megadrive  II    \'\'  

Shingo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2009, 21:07 »
 Co  to  znaczy,  że  nie  da  się  bezpośrednio  podłączyć?  Możliwa  jest  jego  modyfikacja  tak  aby  działał  z  c64  czy  nie  ?

grish82

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2009, 22:09 »
 Przerobić  się  da,  ale  to  katorga,  w  dodatku  potrzebowałbyś  kabla  od  zwykłego  joya  do  c64,  ten  od  pegasusa  do  niczego  się  nie  nada,  ma  inaczej  podłączone  kabelki  we  wtyczce.  

Potem  sama  przeróbka  to  zniszczenie  układu  na  płytce  od  pada  pegasusa  i  podłączenie  się  \'na  dziko\'  do  odpowiednich  ścieżek.    

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2009, 13:59 »
 jest  tak  jak  powiedzial  Grish,  z  10  lat  temu  mi  sie  nudzilo  i  cialem  sciazki  na  padzie  od  jakiegos  klona  snesa  zeby  to  z  c64  polaczyc...  
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2009, 20:20 »
 Shingo,  pogadaj  z  Reiterem.    
  Wiele  lat  temu,  a  może  nie  tak  wiele:)  przerobił  mi  pada  typu  pegazus  i  bezproblemowo  działał  u  mnie  na  C64.  Ponoć  to  nie  aż  tyle  pracy.  Ale  to  on  musi  to  potwierdzić.