Oj, chyba nie wyraziłem sie jasno. Zestawienie rozkazów procesora nie jest mi potrzebne, bo je po prostu znam. Doskonale wiem co to jest system dwójkowy oraz szesnastkowy. Znam zasadę rysowania obrazu C64, z grubsza pamiętam rozkład pamięci. Swego czasu (prawie dwadzieścia lat temu) dość dużo pisałem w kodzie maszynowym. Problem w tym, że wyleciały mi z głowy konkretne adresy odpowiedzialne za obsługę przerwań oraz wyświetlanie obrazu, w związku z czym szukam najszybszej drogi na przypomnienie ich sobie. Nie mam czasu na poszukiwanie tych danych w różnych źródłach (i tak poświęcam Commodore zbyt dużo czasu ostatnio) - jeden przykładowy listing przypomniałby mi te rzeczy w pięć minut.
Nie wiem co Cię tak dziwią odwołania do BASICa z poziomu kodu maszynowego. Polecenia i funkcje tego pierwszego to przecież gotowe procedury napisane w tym drugim. Nie ma sensu - w niektórych przypadkach - wywarzać otwartych drzwi. Szybciej i tak nie będzie, a miejsca w pamięci oraz czasu na pewno się zaoszczędzi.