Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy będzie działać?  (Przeczytany 467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomaaz

• Gość
Czy będzie działać?
« dnia: 23 Czerwca 2009, 02:28 »
 Jak  myślicie  -  jaka  jest  szansa,  że  C64,  który  przeleżał  kilkanaście  lat  w  piwnicy  będzie  działał?  Sprzęt  znajduje  się  (prawdopodobnie)  w  styropianowym  opakowaniu.

zyga

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2009, 08:13 »
 Jak  nie  spróbujesz,  to  się  nie  przekonasz  :)

Tomaaz

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2009, 13:38 »
 O  tym  to  ja  wiem.  Problem  w  tym,  że  nie  będę  miał  możliwości  pojechania  i  sprawdzenia  przez  co  najmniej  rok.  Mógłbym  zorganizować  jakiś  transport  do  mnie,  ale  tam  na  miejscu  nie  ma  nikogo,  kto  by  sprzęt  sprawdził.  A  tak  naprawdę  to  wcale  nie  wiem  czy  on  tam  jeszcze  jest.  Może  ktoś  miał  podobne  doświadczenia,  albo  zna  się  teoretycznie  na  wytrzymałości  elektroniki.

Gizmoń

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2009, 15:15 »
 W  piwnicy  C64  powinien  wytrzymać.  Mój  kolega  znalazł  w  swojej  piwnicy  dwa  C64  i  mi  dał.  Przeleżały  tam  bez  żadnych  opakowań  kilka  lat.  Jeden  był  nawet  chyba  zalany  (skorodowane  niektóre  nóżki  układów),  pewnie  woda  na  niego  kapała  z  sufitu.  Mimo  to  oba  dobrze  działają.  Wystarczyło  oczyścić.  

PS  
  Czyżby  była  to  piwnica  w  jakimś  opuszczonym  budynku?    \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2009, 20:26 »
 ogolnie  takie  warunki  nie  szkodza  temu  sprzetowi  (szkodza  dyskeitkom  i  tasmom),  chyba  ze  taki  mokry  uruchomisz  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

matek

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2009, 14:54 »
 Mój  c64c  z  1994  przeleżał  w  piwnicy  od  `97  do  2008  roku  trzeba  było  pajęczynki  powyciągać  ale  żadnych  problemów  ze  sprzętem    \'\'  

lukwol

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2009, 17:31 »
 Kiedyś  zakupiłem  C64  bochenek  ,  stan  z  piwnicy  ,  a  nawet  gorzej....  brud  ,  smród  i  malarja...  ,był  nie  sprawdzony  ...Kupiłem  go  tylko  dla  obudowy  za  10  zł(w  środku  syf  taki  ,że  chej)  ale  postanowiłem  go  sprawdzić..........  działa  aż  miło  :)

Offline MCbx

• Level 4
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2009, 21:28 »
 C64  i  1541  2  lata  w  szopie  w  ogródku  działkowym,  wiec  pełna  gama  warunków  pogodowych  -  działa.  Wymagał  tylko  rozebrania  i  gruntowego  wyczyszczenia,  jak  np.  wymiecenie  odkurzaczem  robactwa  z  mechanizmu  FDD  lub  pająka  z  puszki  modulatora.

Tomaaz

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwca 2009, 23:47 »
 Czyli  wygląda  na  to,  że  jest  duża  szansa,  że  sprzęt  będzie  działał.  :)

matek

• Gość
Czy będzie działać?
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2009, 11:23 »
 Pewnie  będzie  działał...  Zejdę  z  tematu,  Kumpel  miał  w  piaskownicy  Atari  65xe...  Zasilacz  od  C=  i  dział.  Ale  C=  wytrzymalszy.